woensdag 06. 01. 2021 REGIO 3
IMPASSANT
AD VAN ITERSON
COLUMN
Proberen
„Mam, hoe was dat nou in de
oorlog? Niet de inval in ’40 of de
bevrijding in ‘44. Daartussen.
Vertel eens wat, hoe verliepen uw
gewone dagen? Voelde u zich
onvrij? Dacht u: die Duitse bezetting
is tijdelijk? Of was u bang dat
het Derde Rijk voor de rest van uw
leven zou bestaan?”
Ik heb die vragen meermaals
gesteld, als mijn moeder bij ons op
visite was. Ik kreeg nooit een
totaal bevredigend antwoord. Ja,
de oorlog… Je moest zorgen dat je
je nooit hoefde te melden bij het
Witte Huis, zei ze altijd. „Voor de
rest probeerde je er het beste van
te maken.”
„Het Witte huis?” had ik de eerste
keer uitgeroepen. „De grote witte
villa langs de PrinsBisschopsingel,”
verduidelijkte ze, „bij die
rotonde. Daar zat de Sicherheitsdienst
en Sicherheitspolizei. Als je in
de handen van die rotzakken
viel…”
Alsof mijn moeder in het verzet
zat, spioneerde, of actief was in de
zwarte handel! Nee, voor de
martelvilla hoefde zíj niet bang te
zijn. Ik wilde weten: hoe ervoer zij
de dagelijkse onvrijheid? Hoe
dacht ze over haar toekomst? Ze
liep met iemand, zou waarschijnlijk
kinderen krijgen – stond ze stil
bij de gedachte wat zij op school te
leren kregen? Vier uur rassenleer
per week? „Mam, was het leven in
4044
nog wel zinvol?” En daar
bespeurde ik een vleug ongeduld,
niet meer dan dat. „Zoals gezegd:
je probeerde er het beste van te
maken. Wat kon je anders?”
Ik moet aan die gesprekken
terugdenken. We zuchten opnieuw
onder een bezetting. Nu van een
virus, bizar genoeg geholpen door
zijn ontkenners. Mijn moeder
indachtig probeer ik er het beste
van te maken. Anderhalve meter
afstand. Niks aanraken. Net als
onze ministerpresident
blijven
lachen.
Toch zie ik verstandige mensen
om me heen malaise vertonen, ja
paniek. Kennen we George Vogelaar?
Ik in ieder geval, een beetje.
Oude baas van deze krant, nu vrije
middenvelder in mediaproducties.
Goeie kop haar, kin vooruit. Kun je
niks van zeggen. Maar wat gebeurt?
Hij weet het even niet meer.
De kluts kwijt, Merie. Om die terug
te vinden ondervraagt George
vrienden en plaatst hun gesprekken
op Vimeo, check maar. De
vrienden kunnen hem moeilijk
helpen, want wát weet George niet
meer? Dat is de eigenlijke vraag.
Hij lijdt eerder aan de cultuurcrisis,
lijkt me, die in de lockdown
hooguit een extra optater heeft
gekregen. De crisis waaraan de
halve rijke wereld lijdt, vanwege
het teveel aan alles. Wat zou mijn
moeder aanraden?
REAGEREN?
redactiemaastricht@delimburger.nl
MEERSSEN
IKL plaatst nieuwe
nestkasten steenuilen
Stichting Instandhouding Kleine
Landschappen (IKL) heeft in de gemeente
Meerssen nestplaatsen
voor de steenuil opgehangen. Met
de onderkomens hoopt men de
kleinste uilensoort die ons land rijk
is een handje te helpen.
De locaties zijn bewust gekozen,
omdat de vogels zich niet overal op
hun gemak voelen. „Er moet voldoende
rust en voedsel zijn.” De
steenuilkasten beschermen onder
meer tegen marters, zodat eieren,
jonge steenuilen en broedende
steenuilenvrouwtjes veilig zijn.
ZUIDLIMBURG
RD4 verhoogt tarieven
voor ondernemers
Afvalverwerker RD4 heeft per 1 januari
de tarieven voor bedrijven
verhoogd. Tarieven van abonnementen
stegen met 5 procent. Alle
overige diensten werden 2,5 procent
duurder. Aan de stijging is onder
meer de coronacrisis debet.
Ook gestegen verbrandingstarieven
zorgen voor hogere kosten, aldus
Rd4. Verder haalt RD4 een toename
van transportkosten en een
importverbod op afvalstromen in
Aziatische landen, waardoor de Europese
markt met overaanbod
kampt, als redenen aan.
ErkEnd voor ondErhoud En storingsAbonnEMEnt op:
CV en HR ketel, Combi-ketel, gasboiler en gashaard.
Met 24-uur service v.a. € 52,- ex. btw per jaar.
Verkoop en verhuur van CV en CV-combiketels.
Dealer van o.a.: Bosch - Nefit - Radson - Intergas -
Remeha - Agpo - Vaillant.
Op Nefit HR CV ketels geven wij 10 jaar garantie (incl. alle onderdelen),
op Remeha en Intergas HR CV ketels 5 jaar (incl. alle onderdelen).
Ambyerstraat zuid 60 Maastricht - (043) 362 06 94
www.gaswachtmaastricht.nl
VALKENBURG
Keuken bistro even open
voor examen Ramon
Wordt dit jouw uitzicht?
Watersportvereniging Treech’42 zoekt
enthousiaste Havenmeester (vrijwilliger)
Vind je het leuk om met mensen in contact te zijn, dan is dit voor het komende watersportseizoen
een mooie gelegenheid om iets bij te verdienen op de mooiste plek aan de Maas in Maastricht.
Voor interesse: info@treech42.nl of bel Dhr. Jeukens 06-22943977.
VIA gratis
digitaal lezen?
De VIA weekkrant kun je ook gratis digitaal lezen.
Elke woensdag een nieuwe aflevering,
in 8 edities. Kijk op
www.delimburger.nl/via
De meeste leerlingen van de vakopleiding
voor de Foodsector werken
in fastfoodzaken. Daar laten de examinatoren
de lunch doorgaans aan
zich voorbij gaan. Maar voor de
pompoensoep en het broodje vitello
tonnato van Ramon van de Riet
maakten ze graag een uitzondering.
„Het zag er ook hartstikke lekker
uit”, zegt Jimmy Adang, de eigenaar
van Le Bistro in Valkenburg.
Contract
Ramon (23) heeft via arbeidsbemiddelaar
Podium 24 een opleiding gevolgd
bij foodvakschool SVO. Drie
of vier dagen werken en één dag
naar school, in zijn geval in La Stationnerie
in Valkenburg. Het praktische
deel van de opleiding heeft hij
gevolgd bij Le Bistro aan de Plenkertstraat.
Daar krijgt hij met het diploma
op zak ook een contract, als
de restaurants straks weer open
gaan.
Voor hem is het in feite een tweede
kans. Ramon kwam op zijn vijftiende
zonder diploma’s van school. „Ik
had in de klas moeite me op de lessen
te concentreren”, zegt hij. „Dat
was echt niets voor mij.” De combinatie
van werken en leren paste veel
beter bij hem. Baas Jimmy was er
dan ook van overtuigd dat Ramon
zou slagen voor zijn examen: „Dat
was appeltjeeitje
voor hem.”
Basistechnieken
Jimmy is blij met Ramon. „Het is
moeilijk om aan goed personeel te
komen”, zegt hij. „Mensen zijn of te
duur, of ze kunnen nog helemaal
niks. Bij Ramon was dat anders. Hij
heeft al ervaring opgedaan bij Talentino
in Margraten en beheerst
basistechnieken als snijden, waardoor
we hem vanaf het begin konden
inzetten in de keuken. We hebben
echt een goede medewerker
aan hem.”
Zelf is Ramon maar wat blij met de
kans die hij via Podium 24 en SVO
heeft gekregen bij Le Bistro. „Ik
kom uit een echte horecafamilie”,
vertelt hij. „Een oom van me werkt
in die sector, en ik heb ook nog een
paar nichtjes die daar een baan hebben
gevonden. Blijkbaar zit dat bij
ons in de genen, want ik voel me
eveneens op mijn gemak in de keuken
en de bediening.”
Takeaway
Door de coronacrisis is Le Bistro
voorlopig dicht, net als alle restaurants
in Nederland. „We hebben wel
een takeaway,
maar dat is zo minimaal
dat ik het makkelijk zonder
personeel aan kan”, legt Jimmy uit.
„Maar ik hoop dat de lockdown snel
voorbij is en we opnieuw gasten
kunnen ontvangen in onze zaak. En
dan heb ik Ramon weer heel hard
nodig.”
Bistro Valkenburg is door de
lockdown in principe dicht. Maar
eigenaar Jimmy Adang heeft de
keuken even opengemaakt voor
het horecaexamen
van Ramon van
de Riet.
DOOR RENÉ WILLEMS
Elke dag lokaal nieuws!
Wil jij het laatste nieuws uit
jouw regio elke dag in je mailbox
ontvangen? Meld je dan aan
voor onze lokale nieuwsbrief op:
» delimburger.nl/nieuwsbrief
Ondanks de
lockdown heeft
Ramon toch zijn
praktijkexamen
horeca kunnen
afleggen, in bistro
Valkenburg.
FOTO JEANPIERRE
GEUSENS