
woensdag 10. 02. 2021 REGIO 3
WAAT E WAER
FRITS NIES
COLUMN
Bakkesrecept
Vorige maand ontving ik een
email
van een marketingmevrouw,
helemaal uit Haarlem. Zij
was van Destinationmakers,
‘professionals in 45+ marketing en
communicatie met een voorliefde
voor reizen en vrije tijd’. Deze
Hollanders met een Engelse naam
en krom Nederlands zijn door
Limburg Marketing ingehuurd om
een LimburgMagazine
te produceren.
‘Het professionele team van
Limburg Marketing werkt’, naar
eigen zeggen op de website,
‘dagelijks aan de toeristische
promotie en marketing van 9
Nederlandse en 3 Duitse gemeentes
in Noord
en MiddenLimburg.’
Het is al een eyeopener dat we
vanaf de Maasplassen blijkbaar
zonder slag of stoot drie Duitse
gemeenten geannexeerd hebben.
Nog opzienbarender is het promoten
van onze 12 Nederduitse
nederzettingen door NoordHollandse
‘professionals’ met als
doelgroep 45plussers.
Ik heb het
nagezocht, maar er is geen enkele
zinnige verklaring te vinden voor
het aanbrengen van een leeftijdsgrens
bij 45 jaar. Toch?
De Hollandse marketingmevrouw
had de unieke brainwave om in het
LimburgMagazine
‘iets met vlaai
als streekproduct’ te doen. En ze
kwam bij mij uit, omdat ik in 2015
een boekje heb geschreven over de
wereldberoemde Weerter vlaaitjesvrouw
Antje van de Statie.
Daarin staat een traditioneel
bakkesrecept voor vlaai. Of zij dat
zo mocht overnemen? Want ja,
welke 45plusser
wil dat nu niet,
een Weerter vlaai bakken…? Ik
reageerde met geoefende scepsis
vanuit de ervaring dat er nogal
eens clichématig, onkundig en
badinerend wordt omgesprongen
met het streekproduct vlaai. Ik
eiste dat er dan ook cultuurhistorisch
recht zou worden gedaan aan
de fenomenen Antje van de Statie
en haar uitvinding: het ‘Weerter
Vlaaitje’, dé handzame snack voor
de treinreiziger (ook bij bevroren
wissels). Ik vroeg haar om een
voorzet in samenwerking met de
VVV’ers van Limburg Marketing.
Immers, zo meldt hun website: ‘De
teamleden met allen hun eigen
expertise delen de passie voor het
vak.’
Enfin, die kwam niet. Onlangs
kwam wel de boodschap dat heel
Holland in Haarlem geen vlaai kon
bakken van het recept uit Limburg.
Of daar een bakkes aanwezig
was, werd niet gemeld. Wel of ik
het recept even kon aanpassen. Ik
hoorde hoe de boerenbakker van
wie ik het ooit had gekregen zich in
zijn graf omdraaide, postuum
geanimeerd door zijn ‘passie voor
het vak’. NoordHollanders
vragen
voor de marketing van MiddenLimburg…,
hoe verzinnen ze het?
Wanneer u dit leest als geïnteresseerde
45+ Limburger met een
bakkes: het recept ligt hier klaar.
REAGEREN?
f.nies@me.com
KELPENOLER
Pastorale ontmoeting in
teken van carnaval
In de kerk van KelpenOler
wordt
zaterdag 13 februari om 19.00 uur
een pastorale ontmoeting gehouden.
In verband met de coronaregels
mogen er mogen maximaal dertig
personen aanwezig zijn en wordt
met name de nadruk gelegd op het
naleven van de anderhalve meter
afstandregel. Tijdens deze ontmoeting
staat het thema geloof, hoop en
liefde in de carnavalsperiode centraal.
De mis wordt mogelijk gemaakt
door medewerking van carnavalsartiesten,
jongeren en kinderen.
WEERT
Activiteiten Hubovra
voorlopig nog online
Scoutingvereniging Hubovra houdt
voorlopig nog geen fysieke scoutingbijeenkomsten.
Volgens de versoepelingen
zou het wel weer mogen
voor leden tot en met zeventien
jaar zowel binnen als buiten, maar
bestuur en leiding vinden het nog
niet verantwoord. De scouting
vindt het niet stroken met de beperkingen
die op dit moment nog gelden
in de maatschappij. De gehele
maand februari blijven de speltakken
nog online scoutingactiviteiten
verzorgen. Daarna gaat het bestuur
de situatie opnieuw bekijken.
Gemeentehuis Leudal Postadres T: (0475) 85 90 00
Leudalplein 1 Postbus 3008 E: info@leudal.nl
6093 HE Heythuysen 6093 ZG Heythuysen I: www.leudal.nl
Thieu Bruekers haalt de maaltijden op in Meijel.
FOTO LÉ GIESEN
NEDERWEERT/MEIJEL
Bezorgteam Tafeltje Dekje
op zoek naar verjonging
Bekendmakingen Wijzigingen afvalinzameling restafval week 7
Alles komt samen in Leudal
Ruimtelijke Ontwikkeling
• Ontwerpbestemmingsplan woningbouwontwikkeling Pinxtenstraat, Haler-Leudal
Dit ruimtelijk plan (planidentificatienummer NL.IMRO.1640.BP20HrPinxtenstr-ON01) voorziet in de realisering van maximaal 5
grondgebonden woningen op (een deel van) de voormalige schoollocatie aan de Pinxtenstraat te Haler.
• Ontwerpbestemmingsplan Napoleonsweg 134, Nunhem-Leudal
Dit ruimtelijk plan (planidentificatienummer NL.IMRO.1640.WP20NuNapoleonw134-ON01) voorziet in de wijziging van de bestemming
'Maatschappelijk' naar bestemming 'Wonen'.
• Vastgesteld wijzigingsplan Heldenseweg 18, Neer - Leudal
Dit ruimtelijk plan (planidentificatienummer NL.IMRO.1640.WP20NeHeldensewg18-VG01) voorziet in een wijziging van de
bestemming ‘Agrarisch’ naar de bestemming ‘Wonen’ en maakt na sloop van alle bestaande opstallen nieuwbouw van een
burgerwoning mogelijk ter vervanging van de voormalige bedrijfswoning.
De planstukken liggen vanaf donderdag 11 februari tot en met woensdag 24 maart 2021 gedurende de openingstijden van de receptie
ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis van Leudal.
Wilt u de uitgebreide inhoud van de publicaties inzien, inclusief eventueel bijbehorende bijlagen, kijk dan op
www.leudal.nl/bekendmakingen. Hier staat ook het overzicht van de verleende collecte-, evenementen- en overige A.P.V.-vergunningen.
In week 7 wijzigen de inzameldagen van het restafval als volgt:
• Route op maandag 15 februari wordt verplaatst naar zaterdag 13 februari;
• Route op dinsdag 16 februari wordt verplaatst naar woensdag 17 februari;
• Route op woensdag 17 februari wordt verplaatst naar donderdag 18 februari;
• Route op donderdag 18 februari wordt verplaatst naar vrijdag 19 februari;
• Route op vrijdag 19 februari wordt verplaatst naar zaterdag 20 februari.
Milieuparken gesloten
De milieuparken in Maasbracht en Roggel zijn ook gesloten op maandag 15 en
dinsdag 16 februari.
Kijk voor de meeste actuele informatie op www.leudal.nl/afval
Vanwege de pandemie komen de
maaltijdbezorgers van Tafeltje
Dekje niet meer bij hun ‘klanten’
binnen maar toch waarderen zij net
als hun familie het dagelijks of wekelijks
bezoek. „Niet dat het veel om
het lijf heeft of lang duurt want de
laatste op de route moet ook nog
warm eten krijgen”, vertelt Thieu
Bruekers (82) die vanaf het eerste
uur maaltijden vanuit zorgcentrum
Sint Jozef in Meijel bij Nederweertenaren
bezorgt. „Maar er is in elk
geval regelmatig contact met de
mensen. Dat wordt gewaardeerd.”
Vanwege corona worden de maaltijden
nu bij de deur neergezet en is
Bruekers eerder thuis. „Hopelijk
mogen we gauw weer even bij iemand
binnen komen.”
Het bezorgen van maaltijden die in
Meijel klaargemaakt worden,
startte nadat het bejaardenhuis in
Nederweert zou worden gesloopt.
Op 31 december 2010 maakte Bruekers
na een jaar zijn laatste ritje
met maaltijden die vanuit Nederweert
werden bezorgd bij Nederweertenaren.
En nog voor de sloophamer
een einde maakte aan het
bejaardenhuis waar nu zorgcentrum
Sint Joseph is verschenen,
was Bruekers al als vrijwilliger in
Meijel aangemeld. „Toen ik in Meijel
ging kijken vanwege een oproep
om vrijwilligers die ik had gezien,
trof ik daar mijn oude dienstkameraad
die maaltijden in Meijel bezorgde.”
Daarna was het snel geregeld
en wist Bruekers ook wat bezorgers
uit Nederweert weer in
actie te krijgen.
Hulp
Via Tafeltje Dekje worden al vele jaren
maaltijden in Meijel bezorgd,
op dit moment aan ongeveer 35
klanten. In Nederweert is de Meijelse
variant van Tafeltje Dekje
sinds maandag precies tien jaar actief
met het bezorgen van warme of,
indien gewenst, koude maaltijden
bij momenteel 46 deelnemers.
Bruekers maakt de routes en bezorgroosters.
„Alle elf zijn het 70plussers
dus vanwege onze leeftijden
kunnen we goed wat extra hulp
gebruiken, ook voor de langere termijn.”
Pluimen
Om de drie weken rijden de vrijwilligers
elke dag hun rondje, een grote
auto is hier niet voor nodig. Rond
11 uur worden de maaltijden in
Meijel afgehaald, om 12.45 uur moeten
ze zijn bezorgd. De bezorgers
krijgen een vergoeding voor de benzinekosten.
Bruekers: „Vanwege
een grote verbouwing lag eind vorig
jaar de keuken plat en hebben
we diepvriesmaaltijden rondgebracht.
Toen zijn wat deelnemers
afgevallen of tijdelijk gestopt. Maar
sinds negen weken is de nieuwe
keuken open en krijgen we veel pluimen
vanwege het lekkere eten.”
Vrijwilligers en deelnemers kunnen zich voor
Tafeltje Dekje aanmelden via het restaurant
van Sint Jozef in Meijel, 0774667855.
Inwoners
van Nederweert zijn 10,30 euro kwijt
voor een driegangenmenu, deelnemers in
Meijel zijn 9,25 euro per dag kwijt.
Na tien jaar maaltijden bezorgen in
Nederweert geraken de vrijwilligers
van Tafeltje Dekje toe aan
verjonging. „De klanten waarderen
het eten en het dagelijkse praatje.”
DOOR PIETERNEL KELLENAERS