VAN STREEK!
Voilà
35
Heilzame hazelnootpasta
Toen hij in 1990 stopte met de
fruitteelt en hazelnootbomen
aanplantte, werd hij voor gek
verklaard. Hazelnoten? Daar
was toch geen droog brood mee te verdienen?
En was hij ineens bekeerd tot de kerk
van de geitenwollensokkendragers nu hij
biologisch noten ging telen en verwerken?
Maar de lange, rustig ogende agrariër liet
zich niet van zijn stuk brengen. Ja, even taai
als zijn hazelnotenbomen is hij, en even
geduldig. Pas na vijf jaar kunnen de eerste
noten worden geoogst. “Omdat de fruitteelt
steeds minder opbracht in Limburg
door
onder andere de moordende Oost
Europese
concurrentie keek ik rond 1990 om naar
een andere, minder arbeidsintensieve en
milieubelastende bron van inkomsten. Ik
had altijd al veel interesse in noten.”
TEKST RAY SIMOEN BEELD ARJANNE VAN VOORST
TEKORT
Via Zeeuwse contacten kwam hij bij
de Proeftuin in Goes terecht, waar ze
met hazelnoten wilden beginnen. Waar
de Zeeuwen
uit gebrek aan geduld –
“
akkerbouwers, die in het voorjaar willen
zaaien en in het najaar oogsten, maar bij
hazelnoten lukt dat niet” – stopten, ging
Frenken door. Bij toeval ontdekte hij dat
je van hazelnoten ook pasta kan maken.
“Eerst wilden fabrieken niks van mijn
hazelnootpasta
weten want de beste komt
uit Turkije en Italië, zo kreeg ik te horen.”
Dat veranderde op slag toen Frenken
hen liet proeven van zijn zelf gemaakte
pasta. “Ze wisten niet wat ze proefden.”
Nu overstijgt
de vraag naar zijn pasta het
aanbod.
“Ik heb zelfs altijd een tekort
aan noten.”
De gezonde eigenschappen van hazelnootpasta
zijn nu algemeen erkend. Vooral
omdat velen steeds gezonder en milieubewuster
willen leven, liefst met voedingsmiddelen
van dichtbij huis zodat ze weten
waar hun eten vandaan komt. “Alles zit in
hazelnoten: mineralen, gezonde en energierijke
voedingsstoffen en olie. Je kunt de
pasta op je brood smeren en in zoet en hartig
gebak verwerken. Heel lang kun je het
bewaren. Ik heb nog een potje van acht jaar
oud en de pasta is nog altijd goed en lekker.
In Reuver worden de hazelnoten zelfs
gebruikt om likeur mee te maken. Verder
doen de schalen dienst als milieuvriendelijke
bodembedekkers in de tuin. En het
schijnt dat op de schillen truffels kunnen
groeien, in Zuid-Limburg wordt daar mee
geëxperimenteerd.”
VRIESWEER
Frenken ziet zichzelf als het levende bewijs
dat hazelnootpasta gezond is. “Ik doe alles,
alleen. Alle 6000 bomen snoei ik nog. De
oogst van zo’n 2000 kilo per hectare sorteer
ik met een machine die ik zelf heb ontworpen.
En erg leuk is om zelf de contacten
met de afnemers van mijn pasta te onderhouden.”
Helemaal zorgeloos is het leven
echter niet voor de hazelnootman. “Door
de klimaatcrisis komen er minder noten aan
de bomen. Droog helder vriesweer hebben
we nodig, dan kan het stuifmeel beter
zijn werk doen en krijgen we een goede
oogst. Gelukkig worden er zulke dagen
voorspeld.”
Jan Frenken is net zo taai als de schil van de hazelnoten die hij teelt. Is maar
goed ook, anders had de 78 jarige oud-fruitteler al lang de bijl gezet in zijn
notenboomgaard van acht hectare even buiten zijn woonplaats Baexem.
Jan Frenken