GEZONDHEID
Voilà
41
TEKST MARIANNE EUSSEN BEELD PRIVÉFOTO IRENE LELIEVELD
“Eten als troost is aangeleerd”
Je zult haar niet tegenkomen bij een fastfoodketen. Haar betrappen met een hele zak snoep lukt ook
niet. Naar eigen zeggen eet ze 98 procent van de tijd gezond. Voedingsspecialiste Irene Lelieveld uit
Sittard snapt dat het voor velen moeilijk is dat ook te doen. “Een uitje naar het vaak ongezonde eten in
de supermarkt biedt velen troost voor wat niet meer mag.”
vul je aan met gedroogd fruit, noten, zaden,
pitten, eiwitten en volkoren granen. Neem
je vlees, doe dat met mate en kies geen
bewerkt of veel rood vlees. Drink genoeg
water, kruidenthee en groentesappen.
Als je brood eet, kies dan volkoren en bij
voorkeur spelt. Gezond beleg is notenpasta,
suikervrije jam en stroop, verse groente
of groentespread zonder suiker, tahin of
avocado.”
Maar gezond eten klaarmaken kost
meer tijd en geld. “Of ik nu volkoren
pasta klaarmaak of witte tarwepasta, dat is
even snel. Ook een salade is zo klaar. Het
klopt dat het duurder is. Je winst is hoe
leuk, lekker en gezond het is als je het zelf
klaar maakt.”
Zijn vitamines dan nog wel nodig? “Als
basis raad ik voor jong en oud vitamine
C zonder ascorbinezuur aan en een goede
natuurlijke multivitamine met vitamine D
voor de weerstand en tegen winterdips.
Pas op met chemische vitamines. Koffie en
alcohol remmen de opname van vitamine
D. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan
neem je een B12-tablet.”
Hoe snoep je verstandig? “Bewaar
het voor speciale momenten. En doe het
in combinatie met vet of eiwitten om de
opname van suikers en koolhydraten te
vertragen.”
W aardoor zien we eten
als troost? “Het geeft
een warm gevoel in je
lichaam. Een kind krijgt
vaak snoep bij pijn, zelf neem je een wijntje
op een rotdag. Lekker bourgondisch eten
associëren we met gezelligheid. Sociale
druk, ‘doe gezellig mee’, speelt hierbij zeker
een rol. De meesten weten wel dat ze teveel,
te vaak en te ongezond eten. Onderschat
een suikerverslaving niet. Fastfood is niet
alleen friet of een burger, het is ook een
kant- en-klaar schotel uit de supermarkt.”
Wat zijn de gevolgen van ongezond
eten? “We worden te dik, ook vermindert
onze weerstand. Hierdoor hebben we meer
kans op welvaartsziekten en dat verhoogt
weer de kans op bijvoorbeeld heftigere
coronasymptomen. Ouderen zijn kwetsbaar
omdat hun immuunsysteem al van nature
zwakker is.
Bij teveel vet kunnen de vaten verstoppen,
door te veel alcohol raakt de lever uit
balans. Maar ook kanker en suikerziekte liggen
op de loer, evenals moeheid, hoofdpijn
en darmklachten.”
Geen opbeurende woorden, maar gelukkig
is er met een goede leefwijze veel te
bereiken. “Kinderen werken daarom best al
preventief aan hun gezondheid”, vindt ze.
Irene Lelieveld veranderde van beroep
toen haar eerste kind een huilbaby bleek te
zijn. “De oplossing was niet in het normale
“Drie keer per week soep en
vier keer per week salade”
circuit te vinden. Het voedingsadvies van
een kinesioloog was de oplossing. Dit vond
ik zo interessant dat ik dit zelf ben gaan
studeren. Daarna specialiseerde ik me in
allergie- en gezondheidstesten.”
Wat kunnen we zelf doen om gezond
te blijven? “Naast voeding zijn genoeg
bewegen – tienduizend stappen per dag –
en het reduceren van stress en angst nodig
om je weerstand te verhogen. Het is vreemd
dat het kabinet weinig hierover zegt.
Schrap of eet minder kant-en-klaar
voedsel, ongezond vet, geraffineerde suiker,
varkensvlees, witte bloem, koffie, zwarte
thee, chocola en alcohol. Die toegevoegde
stoffen heeft ons lichaam niet nodig. Ze
verlagen onze weerstand vaak. Kijk kritisch
naar zuivel. Uit onderzoek blijkt dat
zeventig procent van de wereldbevolking
lactose-intolerant is. Individueel vermijd je
voedsel waar je overgevoelig voor bent.”
Welke voeding verhoogt onze weerstand?
“Zoveel mogelijk pure, onbewerkte
voeding en kleurrijke groente en fruit in
verschillende kleuren. Deze bevatten veel
antioxidanten, feest voor het immuunsysteem.
Vierhonderd gram groente en
minimaal twee stuks fruit per dag als basis