VAN STREEK!
Zinderende ciders
Oude Limburgse appelsoorten als klumpke, sterappel en notarisappel leken afgeschreven. Maar dankzij Marcel Janssen uit
Boekend maken ze een verfrissende comeback. Daar maakt Ciderie De Gerdeneer pure, ambachtelijke en gezonde ciders van.
Kerstbomen zijn mooi diepgroen
Voilà
54
van kleur maar ze
staan enkel te wachten tot het
december wordt. Zo’n negen
jaar geleden had kruidenkweker Marcel
Janssen het wel gehad met de kerstbomen.
Hij ging bomen planten met sterappels,
klumpkes, ananasreinetten en notarisappelen.
Allemaal historische appelrassen
met een heel eigen karakter. Ze hebben het
helaas moeten afleggen tegen appels die
makkelijker te telen zijn en een smaak en
vorm hebben die de consument bevalt en
de handel goed geld oplevert. “Maar we
ontdekten dat deze oude rassen veel lekkerder
zijn dan allemansvrienden als de Elstar
en Granny Smith. Zeker als je de oude
appelrassen met rust laat, dus geen bemesting
van de grond en geen bespuiting”, zegt
Marcel Janssen in de zonovergoten
veranda
bij zijn kwekerij in Boekend bij Venlo.
Toen hij op een van zijn reizen naar
Engeland
zag hoe populair daar cider is
en hoeveel verschillende smaken er zijn,
ging hij anders tegen die ouwe gabbers in
zijn tuin aankijken. “Met een emmertje en
een boekje met wat tips ben ik begonnen
om van de appelsap cider te maken. Nou,
dat smaakte geweldig, vooral toen ik
ontdekte
hoe fantastisch cider samen gaat
met kaas. Veel beter dan wijn”, zegt hij
enthousiast terwijl zijn vrouw Yvonne koffie
met appelgebak serveert. Hij gaat in de leer
bij de grote ciderkenner Peter Mitchell op
diens Cider & Perry Academy in Gloucester.
Ook leest hij vele boeken over cider en
drinkt hij “heel veel slechte ciders”. “Alles
wat fout kon gaan, ging ook fout. Sinds zes
jaar heb ik het maken van cider goed in de
vingers. Maar jij bent niet de meester, dat is
de natuur. Bij cider kun je niet zoals bij wijn
in de kelder nog ‘bijsturen’.”
LICHT ALCOHOLISCH
Hij is erg blij met de hulp van het IKL -
Instandhouding
Kleine Landschapselementen
Limburg -. “We mogen appels plukken
in de IKL-hoogstamboomgaarden. Die
leveren de beste appels voor cider, want ze
bevatten veel tannine. We zouden ook graag
contact leggen met anderen die bomen
met oude appelrassen hebben.” Van 1500
kilo appels kan je 100 liter appelsap maken
als basis voor de cider. “Van historische
appelsoorten heb je wel 2500 kilo nodig. Ze
drogen meer uit en hebben minder suikers
maar ze hebben wel meer smaak.”
Vijf soorten ciders maakt de Gerdeneer,
zoals Janssens bedrijf heet. De Lage Heide,
een droge cider, de Wild Ferment, een
zuivere cider met wilde gisten, de Medium
Dry en Medium Sweet van historische
appels uit eigen tuin en de Dry Hopped
Cider. “Licht alcoholisch zijn ze, van 6
tot 9%, lichter dan wijn. Te koop vanaf
12 euro.” Allemaal hebben ze een eigen
kleur en smaak, variërend van wit tot
honinggeel en van droog tot zacht zoet,
allemaal met de frisheid van puur vers fruit.
“Spannende smaken, die je van aperitief
tot dessert kunt genieten.”
CIDERIE DE GERDENEER
Sitterskampweg 105 | Venlo
www.degerdeneer.nl
“
We ontdekten dat de oude
rassen veel lekkerder zijn
dan allemansvrienden als
de Elstar en Granny Smith”
Marcel en Yvonne Janssen
TEKST RAY SIMOEN BEELD STEFAN KOOPMANS