Eetiquette
We stuitten op deze anekdote
tijdens het lezen in Eetiquette
van culinair journalist Mara
Grimm. Zoals we er overigens
meer culinaire etiquettefeiten
met hoog doorvertelgehalte
opduikelden. We
noemen de juiste manier om
een tompouce zo verspillingsvrij
te verorberen of wat je
nou precies wel of niet op je
croissant moet smeren.
Zilveren lepel
Wat blijkt? De lepel heeft
invloed op de smaak. Mara
Grimm drukt ons dan ook op
het hart om de zilveren lepel
te laten liggen: “Gebruik nooit
een zilveren lepeltje om een
gekookt ei te eten. Het ei kan
namelijk een chemische reactie
aangaan met het zilver.”
We horen je denken: dit klinkt
ongezond. Is dat het ook?
“Ongezond schijnt het niet te
zijn,” gaat Grimm verder, “maar
de smaak is onplezierig en het
zorgt bovendien voor verkleuring
van je zilver.”
Kaviaar
En dat is nog niet alles. Houd
jij wel van een lepeltje kaviaar
op z’n tijd? Ook daar worden
we voor gewaarschuwd in
Eetiquette. “Gebruik nooit een
zilveren, metalen of roestvrijstalen
lepeltje, want dat kan
Hallo lente!
Ontdek de leukste uitjes van Limburg
1.200+ servicepunten
GRATIS af te halen
Lees digitaal via uittipslimburg.nl/krant
een chemische reactie aangaan
met de eitjes waardoor de
smaak wordt aangetast.”
Wat nu
Het zilveren lepelalarm mag
duidelijk zijn, maar hoe eten
we dan nu ons gekookte eitje
of een portie kaviaar? Gelukkig
krijgen we daar ook een
antwoord op: niet opzoek naar
een chemische reactie tijdens
het eten van een gekookt ei?
Ga dan voor een lepeltje van
parelmoer of hoorn. Als dat
niet lukt, zou plastic of porselein
smaak-technisch in ieder
geval een betere keuze zijn dan
de zilveren variant.
Wend je voor kaviaar ook
liever tot een parelmoeren of
benen exemplaar. Of, schep het
op de muis van je hand en eet
het -geheel volgens traditie-
daar vanaf.
Bron: culy.nl
Grote kans dat ook jij een gekookt ei gretig uitlepelt met de
eerste de beste lepel die je kunt vinden. Beetje zout erop en hoppa,
door naar de volgende hap. Hebben wij even een nieuwtje gelezen
dat jouw ei-routine hoogstwaarschijnlijk doet veranderen: je kunt
‘m blijkbaar beter niet met een zilveren lepeltje eten. Waarom niet?
We leggen ‘t je uit.
Foto: Unsplash
Waarom je ei niet met een
zilveren lepeltje mag eten
(en kaviaar ook niet)
Foto: Pixabay