Beekdaelen | Eijsden-Margraten | Gulpen-Wittem | Meerssen | Vaals | Valkenburg a/d Geul
Maastricht
10. 04 t/m
16. 04. 2024
Maastricht / Itteren
‘Eerlijk gezegd snoep ik niet zoveel’
€ €
€ €
€
€ € € €
€
€ €
€ €
€
€ € € €
€
Maastricht
Lumière Cinema: docu
over Biniam Girmay
€ €
€ €
€
€ € € €
€
€ €
€ €
€
€ € € €
€
€
€
€
€
€ €
€
Bezorg jezelf een volle
BANKREKENING
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€ €
€
€ € €
€ €
€
€
€
€
€
€
€
€ € € €
€
€ € €
€
€
€
€ €
€
€
€
€ €
€
€
€Meld je aan op
bezorgdekrant.nl
Start direct als
krantenbezorger en ontvang € 1000,-
startbonus!*
* informeer naar de voorwaarden
VOLG HET NIEUWS UIT UW GEMEENTE OP DELIMBURGER.NL/REGIO
Als tiener keek Luuk uit Itteren met
regelmaat naar kookzender 24Kitchen.
„Ik bakte toen al taarten en gebakjes.
Af en toe experimenteerde
ik met het maken van bonbons. Geen
idee waar die passie vandaan komt.
Niemand in mijn omgeving stond
veel in de keuken.”
Na de havo kiest hij bewust voor de
mbo-opleiding ‘brood en banket’.
Vanaf zijn 21ste werkt hij in menige
patisserie en later ook bij Beluga.
„Daar ontdekte ik dat er een markt
was voor speciale bonbons.” Eind
2019 begint Luuk voor zichzelf. In de
garage van zijn ouders start hij zijn
eigen chocolaterie: Pralínea. „Ik had
een moeilijke start. Corona brak uit
en de horeca, mijn belangrijkste
klant, moest dicht. Dus heb ik nog
een tijdje auto’s gewassen.” Gelukkig
braken in de zomer van 2022 betere
tijden aan. „Ik ging samenwerken
met goeie restaurants en verhuisde
naar mijn eigen atelier.”
Het specialisme van Luuk is vooral
maatwerk. „Topchefs geven aan welke
bonbon ze zoeken voor bij het dessert
of de koffie. Daar ga ik mee aan
de slag. Door mijn ervaring heb ik
vaak aan een paar steekwoorden genoeg.
Ze willen bijvoorbeeld iets met
vlierbloesem of limoen. Daar maak
ik dan een passende bonbon bij. Inmiddels
hebben ze alle vertrouwen
in mijn werk.” Je krijgt Luuks bonbons
geserveerd bij onder meer
Brut en Restaurant Sint Gerlach.
Maar niet alleen de horeca is fan van
Pralínea. In 2023 deed hij mee aan
de Dutch Pastry Awards. De Oscars
voor gebakjes. „Daar doet uiteindelijk
maar een handjevol mensen aan
mee. Je moet een showstuk van chocolade
maken en een taartje. De
voorbereidingen zijn echt enorm. Ik
ben er zo’n driehonderd uur mee bezig
geweest.” Het resultaat mag er
zijn. Luuk wint de motivatieprijs.
Een jaar later wordt hij derde en
wint de designprijs voor zijn showstuk.
Zulke prijzen zijn niet alleen
leuk voor aan de muur. „Je wordt automatisch
lid van het Nederlands
Patisserie Team. Dat wilde ik graag,
want van hen kan ik veel leren.”
In zijn atelier ronkt ondertussen de
koelcel met daarin kleurige bonbons.
Lastig om vanaf te blijven?
„Nee, eigenlijk snoep ik niet zoveel.
Natuurlijk proef ik altijd, maar het is
echt een ambacht. Dus ik weet hoeveel
tijd en moeite het kost om ze te
maken.” De lekkerste bonbon? „In
ieder geval een met pure chocolade.”
In zijn atelier aan de Ankerkade in
Maastricht komt de chocoladegeur
je direct tegemoet. Chocolatier
Luuk Renckens (29) maakt
bonbons voor restaurants en won
al enkele prijzen. „Creatief bezig
zijn en mensen blij maken, dat vind
ik het leukste wat er is.”
Door Karin Somers
Luuk Renckens aan
het werk in zijn chocoladeatelier.
Foto
Jean-Pierre Geusens
De redactie tipt
Zin in een concert of wandeling?
Op zoek naar een expositie of
lezing? Wekelijks op deze plek in
VIA een selectie van regionale
uitjes.
W Tip 1 Tijdens de Vaalser weekmarkt
op dinsdag 16 april start er
om 12.00 uur een 30 minuten durend
orgelconcert door Christine
Moraal in de Kopermolen.
W Tip 2 Kamerkoor Chantons
verzorgt zaterdag 13 april het
concert Wensdromen, begeleid
door Alice Hendriks op piano. Zij
verzorgt ook samen met klarinettist
Noel Diederen twee instrumentale
intermezzi. Start: 16.00
uur in Ursulinenconvent Eijsden.
W Tip 3 Vrouwenkoor Femmeuse
geeft op 14 april om 15.30 uur een
voorjaarsconcert met vocale en
instrumentale muziek in de Lutherse
Kerk in Maastricht. Met
Roos van den Bekerom op harp.
W Tip 4 Kom naaktzwemmen in
Geusseltbad op zondagmiddag 14
april van 17.15 tot 19.00 uur. Zie
ook www.nvsh-zuidlimburg.nl.
Kijk voor meer ideeën op de pagina met
Uittips elders in deze krant.
Cartils
Herdenking vliegers
bij oorlogsmonument
De herdenking van de oorlogsvliegers
die tachtig jaar geleden in Gulpen
Wittem zijn omgekomen tijdens
Tweede Wereldoorlog-missies worden
donderdag 18 april herdacht bij
het monument in Cartils.
Deze datum ligt dicht bij de crash van
de Engelse Halifax-bommenwerper
op 23 april 1944 bij het Wagelerbos en
op 28 april van een vliegtuig met Canadese
bemanning bij Cartils. In totaal
zijn vijf geallieerde toestellen
verongelukt in de gemeente. Aan de
herdenking, die om 13.00 uur begint,
nemen leerlingen van bs Witheim en
het Sophianum deel. Historische legervoertuigen
van hobbyisten, een
militaire erewacht en twee muzikanten
omlijsten de ceremonie.
Alles over het amateurvoetbal in je mailbox
Elke vrijdagmiddag en zondagavond een uitgebreide
nieuwsbrief van De Limburger met alle ins en outs
van het amateurvoetbal. Die mag je niet missen!
Schrijf je nu in op delimburger.nl/amateurs.
> delimburger.nl/amateurs
In Lumière Cinema is vrijdag 12
april de documentaire This Is My
Moment te zien, een boeiend portret
van Biniam Girmay, de eerste Afrikaanse
winnaar van een wielerklassieker.
Na afloop vindt er een nagesprek
plaats met Aike Visbeek,
ploegleider van Intermarché-Circus
Wanty, en Lieven Corthouts, regisseur
van de documentaire. Meer
dan zes jaar lang volgde Corthouts –
als vriend en als regisseur – profwielrenner
Biniam Girmay uit Eritrea.
Het programma begint om 19.15 uur.