woensdag 28. 04. 2021 REGIO 5
dag was het nog even zwaar
slikken. De zolder raakt nu echt
overvol van spullen die niet
essentieel zijn voor Marktplaats,
maar wel voor Oranjevrijmarkt. In
plaats van onze aoj pôngele op ’n aoj
dieëke te slijten aan andere zolderbezitters
rennen de kleinkinderen
nu met snotneus van sneltest naar
sneltest: ‘Het kriebelt een beetje,
opa.’ Zelf zijn we inmiddels in
thuisquarantaine op het infantiliteitsdieptepunt
aanbeland dat we
televisiegenot moeten ontlenen
aan de essentiële vraag of onze
omgeving van chocola is gemaakt
of niet. Showcolade moet de
antwoorden geven die Op1 nog
heeft laten liggen. Met dank aan de
publieke omroep en onze essentiële
belastingcenten.
Net wanneer je denkt dat het niet
veel erger moet worden, breekt de
zon door op het terras. Vanaf
vandaag mogen we weer los. Maar
kunnen we ook? Dankzij het
woekerende meningenvirus weet
ik het niet meer. Toch hebben we
thuis op eigen terras al geoefend:
‘Mijn collega komt zo bij u’
‘Wat
mag het zijn?’
‘Wilt u alvast de
kaart zien?’ – ‘Kan ik iets inschenken?’
‘Hebt u de keuze gemaakt?’
‘Voor wie is de goudgele rakker?’
‘Wilt u daar iets bij eten?’ – ‘Had
het allemaal gesmaakt?’
‘Kan ik
nog iets betekenen?’ – ‘Betalen?
Mijn collega komt zo bij u’ – ‘Alles
bij elkaar?’
‘Bonnetje?’
‘Auf
wienerschnitzel!’
WAAT E WAER
FRITS NIES
COLUMN
collega...
Op zaterdagmorgen pauzeren mijn
dagelijkse tienduizend stappen
steevast op de weekmarkt. Ik haal
mijn oproltasje tevoorschijn en vul
dit met brood van Kessels uit
Ospeldijk en met boerenkaas,
pastei, kerboêt en/of huitkieës
(kipkap) van Neeltje uit Linne. Als
de tas nog ruimte heeft, is die voor
aardbeien en/of ‘lokale’ notenmix.
Het is al tijden kaal op de markt. In
den beginne van corona (de ‘eerste
golf’) was het ’s zaterdags helemaal
stil. Niets en niemand.
Maanden later mochten van de
Haagse ‘persco’ alleen de ‘essentiële’
marktkramers weer verschijnen.
Ze kropen wat bijeen op
anderhalve meter midden op het
plein als een karavaan die zich in
schans verdedigt tegen dreigend
gevaar van over gindse heuvelen.
Gek genoeg voegde zich daar ook
een bloemenkoopman bij, terwijl ik
dacht dat bloembollen geen
‘essentieel levensmiddel’ meer zijn
sinds de hongerwinter van 1944.
Alle andere (nonfood)
koopwaar
werd als ‘nietessentieel’
geweerd.
Dat zal je maar gezegd worden als
handelaar in borstrokken, steunkousen,
ceinturen, likdoornpleisters,
kussens en warme wanten
(‘Voordelig per paar!’).
De zaterdagmarkt had zijn volle
levendigheid met nazit op terras
verruild voor ledigheid met ‘koffie
to go’ (‘A GoGo’
hoorde ik iemand
zeggen). Ook gisteren op KoningsMijn
REAGEREN?
f.nies@me.com
Kietelsteen treedt op bij PYURE
Het concert van Kietelsteen is onderdeel
van de Week van de Limburgse
Popmuziek, een initiatief van
Pop in Limburg en L1. Het optreden
begint om 15.30 uur. Het is een coronaproof
evenement. Het optreden is
muzikaal theater over een kiezelsteen
die een gelukssteen werd.
Over het kleine geluk dat in elk voorwerp
schuilgaat wanneer je het ziet.
Keimooie songs en kleurrijke vertelsels
door Jos van Rens.
PYURE at home is gevestigd aan de
Dorpstraat 9 in Beegden.
Kijk voor meer informatie ook op: www.
deweekvandelimburgsepopmuziek.nl.
BEEGDEN
Het duurt nog even, maar Kietelsteen
verzorgt op zaterdag 31 juli
een optreden bij PYURE at home in
Beegden
Peter brouwt bier met passie
die hem als kok al kenmerkte
Frankenhofmolen in ‘t Geuldal
Het Limburgs Landschap bestaat
90 jaar en heeft ter gelegenheid
van dit jubileum twaalf wandel
en
fietsroutes samengesteld. Elke
maand verschijnt een nieuwe route
door één van de 80 gebieden die de
stichting in beheer heeft. In april
nemen het Limburgs Landschap en
VIA Limburg u mee naar de
Frankenhofmolen bij Vaals.
De Frankenhofmolen in het Geuldal
is niet zomaar een molen, maar een
eeuwenoude textielfabriek die oorspronkelijk
werd aangedreven door
een watermolen uit de 17de eeuw.
Vanaf de Zieversbeek worden via
kanaaltjes en sluisjes de drie aan elkaar
gekoppelde molenvijvers gevuld.
Van koper
en volmolen naar
textielfabriek, graanmolen en nu als
rijksmonument voor de toekomst
veiliggesteld.
Van het ooit imposante gebouw was
niet veel meer over dan een bouwval.
Tussen 2008 en 2013 heeft Het
Limburgs Landschap het complex
volledig gerestaureerd. Met de twee
gerealiseerde vakantiewoning en
de molen die nu voor het publiek
mag draaien, ligt er weer een nieuwe
toekomst voor de Frankenhofmolen.
In 1736 werd de kopermolen omgebouwd
tot volmolen en die groeide
uit tot een grote textielfabriek.
Goed water was van groot belang,
voor het aandrijven van de molens
maar ook voor het wassen en spoelen
van de wol. De vervilte wollen
stof heette ’laken’ en werd gebruikt
voor jassen en uniformen.
Wijers
Een wijer of molenvijver kan de molen
langer van water voorzien. Aan
de overkant van de weg ligt de eerste
vijver. Die had ooit twee kleine
vijvers als zandvang. Via een verdeelwerk
komt zo schoon en zandloos
water in de twee wijers die achter
de molen liggen. Via de zware ijzeren
goot komt het water bovenop
het schoepenrad terecht, vandaar
dat dit een bovenslagmolen wordt
genoemd.
Boek
Alles over de 80 natuurgebieden en
22 erfgoedlocaties van Het Limburgs
Landschap is te lezen in het
416 pagina dikke boek ‘Uit en thuis
bij Het Limburgs Landschap’, dat
nieuwe donateurs als welkomstcadeau
ontvangen.
Het molengedeelte is regelmatig geopend.
Kijk voor data en tijden in de agenda op
www.limburgslandschap.
nl
De eeuwenoude Frrankenhoffmollen iis een klleiine ttiien jjaarr gelleden
vollllediig gerresttaurreerrd.. FFOTO HET LIIMBURGS LANDSCHAP
DE OMMEZWAAI
DOOR PIETER DUIJF
Het gerinkel van flesjes die afgevuld
worden, moet de liefhebber als muziek
in de oren klinken. Er heerst
een aandoenlijke drukte in de Weerter
Stadsbrouwerij aan de Parallelweg.
De voormalige ijzergieterij is
tegenwoordig het domein van acht
aangesloten brouwers van speciaalbieren.
Een indrukwekkende batterij
roestvrijstalen brouwketels vult
het beeld. Rondom de metershoge
tanks hangt een weeïge geur. „Het
klinkt misschien vreemd, maar die
geur kan me wel bekoren” vindt Peter
Bouman als volleerd smaakprofessor.
Een bak met dampende bostel
wordt even later naar buiten gereden.
„Dat is een eiwitrijk
restproduct en gaat als veevoer
naar een bevriende boer.”
Inmiddels heeft hij een kleine vijftig
nieuwe bieren ontwikkeld en gemaakt.
Daarvan zijn er momenteel
twintig in omloop. Bepaalde bieren
laat Peter rijpen in gebruikte eikenhouten
whisky
en wijnvaten. Zelf
heeft hij een voorkeur voor geuzeachtige
brouwsels, die worden gekenmerkt
door een typisch friszure
smaak. „Dat gebeurt hier met gecultiveerde
wilde gist. Het bier is een
mengsel van jonge en oude lambieken
en wordt vooral gebrouwen in
de streek rondom Brussel. Ik brouw
steeds in batches van 1000 liter.”
Peter Bouman heeft nog steeds de
bevlogenheid die hem als restaurantkok
van De Kluis in de Venlose
Klaasstraat altijd typeerde. Hij tovert
graag met smaken, geuren en
kleuren noemen. En speelt met
kruiden en andere ingrediënten om
fijnproevers te trakteren op een optimale
smaakbeleving, zoals hij het
noemt. Als hij maar kan experimenteren.
Zo maakte hij ooit schepijs
van zoete aardappels.
Donker Sur Lie heette het eerste bier
dat hij op de markt bracht als ode
aan zijn echtgenote, en maakt nog
steeds deel uit van het assortiment
van In De Nacht, de naam van zijn
brouwerij. Kenmerkend voor de
smaak zijn gember en aromatische
roze peper. Inmiddels staat er een
pallet klaar voor export naar het
verre China. „Het zijn 72 dozen met
elk 24 flesjes, zeg maar ruim 500 liter.
China is het grootste bierland
ter wereld. Populair zijn daar vooral
de pilssoorten. Op onze flesjes plakken
we gewoon de Nederlandse etiketten
en een sticker met informatie
in het Chinees. Ze houden daar
van authenticiteit.”
Wie denkt dat Peter na zijn vertrek
uit Venlo de koksmuts en het fornuis
vaarwel heeft gezegd, kan rustig
ademhalen. „Ik mis het restaurant
soms best wel hoor. Daarom werk ik
af en toe nog parttime als kok voor
een zalencentrum en cateringbedrijf
in Best. En dat doe ik met net
zoveel passie als het brouwen van
bier.”
Peter Bouman in zijn brouwerij.
FOTO ROB VAN DEURZEN
In de nieuwe reeks ‘De Ommezwaai’
geeft VIA een inkijk in de
keuzes van mensen die van
loopbaan zijn veranderd. Peter
Bouman deed vijf jaar geleden zijn
goedlopende restaurant in Venlo
van de hand. Hij werd professioneel
bierbrouwer in Weert. Binnenkort
gaat de eerste pallet speciaalbier
op de boot naar China.
Uw carrièreswitch!
Wij zijn op zoek naar lezers die
een bijzondere carrièreswitch
hebben gemaakt. Stuur een
omschrijving naar:
noordmidden@
delimburger.nl