woensdag 28. 04. 2021 REGIO 11
VENLO
Kwaakerrun kan
doorgaan in juni
Er komt ook dit jaar een Kwaakerrun
in ‘t Ven. De gemeente Venlo
heeft toestemming gegeven om de
hardloopwedstrijd en wandeltocht
eind juni te laten doorgaan.
De Kwaakerrun was één van de weinige
regionale sportevenementen
die in 2020 ondanks corona doorgang
konden vinden. In september
werd het tweede lustrum gevierd,
net voordat de tweede lockdown begon.
De elfde editie vindt dit jaar in
juni plaats, omdat de Venloop is verzet
naar het najaar.
De wandeltocht op zaterdag 26 juni
zit al vol. Voor de hardloopwedstrijden
op zondag 27 juni zijn nog startbewijzen
beschikbaar. Nieuw in het
programma is de loop over 15 kilometer.
Andere afstanden waaruit
deelnemers kunnen kiezen, zijn 2,5,
5 en 10 kilometer en de Kidsrun.
Eten en drinken in de Middeleeuwen
ste bewaard gebleven boek met 62
recepten is het geheel met de hand
geschreven Notabel boecxken van
cokeryen van Thomas van der Noot
uit 1514, dat ook aan het hertogelijk
hof in Venlo bekend was.
Bier was eeuwenlang volksdrank
nummer één. Elke stad telde meerdere
brouwerijen. De mensen hadden
ook geen andere keus. Aangezien
het drinkwater uit de putten
vaak verontreinigd was, dronk het
volk dronk bier, dat zuiver was en
een laag alcoholpercentage had.
In de laatmiddeleeuwse keuken van
de sociale bovenlaag werden ook
OostAziatische
specerijen gebruikt,
zoals peper, gember en kaneel.
Opmerkelijk is dat Venlo al in
de 15e eeuw bekend stond om zijn
peperkoek (peperkoicke). Het was
destijds een traditie dat de Venlose
magistraat hoge gasten een peperkoek
als geschenk aanbood. De Peperstraat
bestaat al sinds 1408.
Bij het eten gebruikte men een mes
om vooral vlees te snijden en een lepel
voor de soep en pap. Pas aan het
einde van de middeleeuwen kwam
de trend om met mes en vork te eten
vanuit Italië naar het noorden van
Europa. Maar ook dat gold alleen
voor de bovenlaag van de bevolking.
Vis was ook een populaire maaltijd.
Voor katholieken gold dat op woensdag
en vrijdag en tijdens de hele vastentijd
van veertig dagen geen vlees
genuttigd mocht worden. De vis
was meestal afkomstig uit de Maas,
zoals voorn, baars, karper, snoek en
paling. Maar er zijn ook resten van
haring en stokvis bewaard gebleven,
wat betekent dat er in die tijd al
op grote schaal werd gehandeld in
zeebanket. Venlo behoorde bij de
Hanzesteden, die internationaal
handel dreven. Verse vis werd vaak
betiteld als gruenvisch, in tegenstelling
tot geconserveerde soorten vis,
zoals haringen in een ton.
Tot het midden van de 16e eeuw
werden ook veel eieren gebruikt in
de keuken. De zuivelconsumptie
bleef nog wat achter. Koeien werden
in de Middeleeuwen in eerste instantie
niet gefokt om te melk te leveren.
Wel werd melk verwerkt tot
boter en kaas.
Een andere bron van informatie
over eetgewoonten in vroeger tijden,
zijn oude kookboeken. Het oudVAN
NUL TOT NU
DOOR HAY SWINKELS
Voor ons dagelijkse voedsel
hebben we tegenwoordig een zeer
grote keus, alles dichtbij in de
supermarkt. Maar hoe was die
voedselvoorziening in de middeleeuwen,
in het hertogdom Gelre, in
de stad? Wat aten en dronken
Venlonaren in die tijd?
Voor de lagere klassen in Gelre gold
over het algemeen dat graan als basisvoedsel
diende, in de vorm van
brood en pap. Het staat wel vast dat
het voedsel van de arme en middelste
sociale klassen meestal bestond
uit haver,
gerst
of roggebrood.
Rogge was het goedkoopst, terwijl
tarwe als een luxe graanproduct
werd beschouwd. Het werd dan ook
wel als herenspijs betiteld. Wat we
ook weten, is dat de aardappel pas
na de ontdekking van Amerika ons
volksvoedsel werd.
Om meer te weten te komen over
wat mensen in die tijd aten, wordt
archeologisch onderzoek gegaan.
Via opgegraven keukens en afvalputten
vinden we veel overblijfselen
van levensmiddelen, botten van
zoogdieren, vissen en vogels. Vlees
was vooral van biggen en kippen afkomstig.
Kippen werden vaak als
betaling in natura gebruikt bij een
aankoop of het voldoen van de
pacht, zoals uit een akte uit 1447 van
het Kruisherenklooster blijkt: Akte
van overdracht voor de schepenbank
Velden door Johan van Dript de oude
en Johan van Dript de jonge van een
grondrente van acht malder rogge en
acht hoenders ten laste van een perceel
akkerland.
Een derde van de totale vleesconsumptie
stamde van runderen. Het
blijkt dat de meeste runderen op betrekkelijk
jonge leeftijd geslacht
werden, waarschijnlijk omdat het
vlees dan mals en vetarm was. Alleen
schapen, die als voedsel veel
minder in trek waren, werden pas
geslacht als ze volgroeid waren.
De sociale bovenlaag at behalve
graan ook vlees, gevogelte en vis.
Vooral aan de adellijke hoven stonden
tijdens de jacht afgeschoten
wild als herten, hazen en reigers en
wilde eenden op het menu. Toch zal
ook de sociale onderklasse menig
konijn of haas hebben verorberd,
aangezien er volop werd gestroopt.
Middeleeuws eet
en drinkgelag; ‘Boerenbruiloft’ (1567/1568)
van Pieter Bruegel de Oude. FOTO'S ARCHIEF HAY SWINKELS
REGIO
Vrijwilligers bedanken
met een filmpje
Organisaties en verenigingen die
vrijwilligers willen bedanken voor
hun inzet, kunnen een minivlog
online
zetten. Hij of zij maakt tevens
kans op 250 euro.
De organisatie van de Nationale
Vrijwilligersprijzen heeft hiervoor
www.bedankjevrijwilliger.nl gelanceerd.
Vrijwilligers voor wie een videofilmpje
wordt gemaakt, krijgen
hiermee niet alleen een openlijke
dankbetuiging maar komen tevens
in aanmerking voor een geldbedrag
van 250 euro. Deze prijs is voor 350
mensen beschikbaar. Voorwaarde
is dat het filmpje vóór 1 mei online
wordt gezet.
Op 10 juni worden De Nationale
Vrijwilligersprijzen uitgereikt,
waaronder ook de passieprijs voor
individuele vrijwilligers
PEEL EN MAAS
Kinderraad buigt
zich over plannen
van basisscholen
Van de dertien raadsvoorstellen die
werden ingediend voor de volgende
vergadering van de kinderraad van
Peel en Maas, worden er vijf uitgewerkt.
Dat hebben de vijf kinderwethouders
bepaald. Enkele voorstellen
hadden zoveel met elkaar gemeen,
dat aan de scholen die ze hebben opgesteld
is gevraagd om in juni met
een gezamenlijk plan te komen. Zoals
het idee van speeltoestellen voor
kinderen met een beperking dat
door Leef Kessel en De FavoRiet uit
Panningen werd aangereikt, evenals
de schoonmaakactie van De Omnibus
(Baarlo) en De Liaan (Helden).
IKC De Kemp in Egchel wil
spelletjes voor ouderen laten maken
door leerlingen, De Violier
(Maasbree) pleit voor de aanleg van
moestuintjes bij basisscholen en
Den Doelhof (Meijel) heeft een blotevoetenpad
en een wensput op het
verlanglijstje.
De kinderraadsleden van de zeven
scholen kregen het goede nieuws te
horen van een mediateam, dat gewapend
met camera’s en microfoons
op bezoek kwam.
„Als je het niet zou weten, dan zou je
hem zeker niet zo oud schatten als
dat hij werkelijk is. Hij heeft nog een
goede conditie waardoor hij nog
heel actief kan zijn. Hij vindt het
heerlijk om te wandelen, waarbij hij
niet overal los kan, omdat zijn gehoor
wat begint na te laten. Hij is
overdag veel alleen geweest, maar
laat toch wel merken dat hij aandacht
van een baas op prijs stelt.”
Waar zou hij het beste op zijn plaats
zijn?
„Het zou fijn zijn als Buster weer
een kans krijgt om zich ergens thuis
te gaan voelen, door hem de tijd te
geven om rustig te wennen aan zijn
nieuwe omgeving. Hij zou een prima
maatje zijn voor iemand die op
zoek is naar een stukje extra gezelligheid.
De aanwezigheid van een
andere hond is geen probleem.”
DIER VAN DE WEEK
Ben je geïnteresseerd in dit dier? Neem dan vrijblijvend contact op met De Beestenboel
via tel. 0495563981,
email
asielweert@planet.nl of kijk op de Facebookpagina.
Dierenasiel De Beestenboel vangt
voor bijna heel MiddenLimburg
de
honden en katten op. Genoeg
aanbod dus voor Anne Vleeshouwers
om elke week voor één van
deze dieren extra aandacht te
vragen. Deze week is dat voor
Buster, een gecastreerde boerenfoxreu
van 11 jaar oud.
Waarom is Buster in het asiel
terechtgekomen?
„We maken vaak mee dat dieren
niet overal welkom zijn als mensen
verhuizen. Iets wat natuurlijk heel
pijnlijk is als je daardoor afscheid
moet nemen van je trouwe huisdier.
Dit is ook Buster en zijn baas overkomen,
waardoor er na 11 jaar afscheid
van elkaar genomen moest
worden.”
Wat kun je over hem vertellen?