woensdag 28. 04. 2021 REGIO 5
TIP ONS
Beste lezer, voor deze VIA
zijn we op zoek naar lokaal
(verenigings)nieuws, tips en
informatie.
U kunt ons uw
tekst met foto’s mailen:
noordmidden@
delimburger.nl
We zien uw kopij met
belangstelling tegemoet.
Redactie De Limburger
NEDERWEERT
Kosteloos rolstoel of
scootmobiel lenen
Inwoners van de gemeente Nederweert
die af en toe een rolstoel of
scootmobiel nodig hebben kunnen
kosteloos gebruikmaken van een
uitleenservice. Ook het lenen van
een rolstoelfiets of duofiets is mogelijk.
Reserveren is niet nodig. Het vervoermiddel
kan worden opgehaald
bij Zorgcentrum St. Joseph, Brugske
16 in Nederweert. Wie iets komt
lenen, krijgt uitleg over het gebruik.
Om zeker te zijn dat een hulpmiddel
beschikbaar is, wordt aangeraden
om van tevoren even te bellen met
de receptie via 0889878800.
Rolstoelen
en scootmobielen kunnen
zo vaak als men wil geleend worden.
De uitleentermijn bedraagt maximaal
drie aaneengesloten dagen.
Indien nodig kan voor het ophalen een vrijwilliger
worden ingeschakeld. Bel hiervoor
0622972069
(Nederweert), 0629082264
(Ospel/Ospeldijk), 0613943074
(Budschop), 0495651687
(Leveroy)
of 0620372633
(NederweertEind).
FOTO ING IMAGE
DE OMMEZWAAI
DOOR PIETER DUIJF
Peter Bouman brouwt bier met de passie
die hem als restaurantkok al kenmerkte
de nieuwe reeks ‘De Ommezwaai’
geeft VIA een inkijk in de
keuzes van mensen die van
loopbaan zijn veranderd. Peter
Bouman deed vijf jaar geleden zijn
goedlopende restaurant in Venlo
van de hand. Hij werd professioneel
bierbrouwer in Weert. Binnenkort
gaat de eerste pallet speciaalbier
op de boot naar China.
Frankenhofmolen in ‘t Geuldal
Van het ooit imposante gebouw was
niet veel meer over dan een bouwval.
Tussen 2008 en 2013 heeft Het
Limburgs Landschap het complex
volledig gerestaureerd. Met de twee
gerealiseerde vakantiewoning en
de molen die nu voor het publiek
mag draaien, ligt er weer een nieuwe
toekomst voor de Frankenhofmolen.
In 1736 werd de kopermolen omgebouwd
tot volmolen en die groeide
uit tot een grote textielfabriek.
Goed water was van groot belang,
voor het aandrijven van de molens
maar ook voor het wassen en spoelen
van de wol. De vervilte wollen
stof heette ’laken’ en werd gebruikt
voor jassen en uniformen.
Wijers
Een wijer of molenvijver kan de molen
langer van water voorzien. Aan
de overkant van de weg ligt de eerste
vijver. Die had ooit twee kleine
vijvers als zandvang. Via een verdeelwerk
komt zo schoon en zandloos
water in de twee wijers die achter
de molen liggen. Via de zware ijzeren
goot komt het water bovenop
het schoepenrad terecht, vandaar
dat dit een bovenslagmolen wordt
genoemd.
Boek
Alles over de 80 natuurgebieden en
22 erfgoedlocaties van Het Limburgs
Landschap is te lezen in het
416 pagina dikke boek ‘Uit en thuis
bij Het Limburgs Landschap’, dat
nieuwe donateurs als welkomstcadeau
ontvangen.
Het molengedeelte is regelmatig geopend.
Kijk voor data en tijden in de agenda op
www.limburgslandschap.
nl
Het Limburgs Landschap bestaat
90 jaar en heeft ter gelegenheid
van dit jubileum twaalf wandel
en
fietsroutes samengesteld. Elke
maand verschijnt een nieuwe route
door één van de 80 gebieden die de
stichting in beheer heeft. In april
nemen het Limburgs Landschap en
VIA Limburg u mee naar de
Frankenhofmolen bij Vaals.
De Frankenhofmolen in het Geuldal
is niet zomaar een molen, maar een
eeuwenoude textielfabriek die oorspronkelijk
werd aangedreven door
een watermolen uit de 17de eeuw.
Vanaf de Zieversbeek worden via
kanaaltjes en sluisjes de drie aan elkaar
gekoppelde molenvijvers gevuld.
Van koper
en volmolen naar
textielfabriek, graanmolen en nu als
rijksmonument voor de toekomst
veiliggesteld.
De eeuwenoude Frankenhofmolen is een kleine tien jaar geleden
volledig gerestaureerd. FOTO HET LIMBURGS LANDSCHAP
timale smaakbeleving, zoals hij het
noemt. Als hij maar kan experimenteren.
Zo maakte hij ooit schepijs
van zoete aardappels.
Donker Sur Lie heette het eerste bier
dat hij op de markt bracht als ode
aan zijn echtgenote, en maakt nog
steeds deel uit van het assortiment
van In De Nacht, de naam van zijn
brouwerij. Kenmerkend voor de
smaak zijn gember en aromatische
roze peper. Inmiddels staat er een
pallet klaar voor export naar het
verre China. „Het zijn 72 dozen met
elk 24 flesjes, zeg maar ruim 500 liter.
China is het grootste bierland
ter wereld. Populair zijn daar vooral
de pilssoorten. Op onze flesjes plakken
we gewoon de Nederlandse etiketten
en een sticker met informatie
in het Chinees. Ze houden daar
van authenticiteit.”
Wie denkt dat Peter na zijn vertrek
uit Venlo de koksmuts en het fornuis
vaarwel heeft gezegd, kan rustig
ademhalen. „Ik mis het restaurant
soms best wel hoor. Daarom werk ik
af en toe nog parttime als kok voor
een zalencentrum en cateringbedrijf
in Best. En dat doe ik met net
zoveel passie als het brouwen van
bier.”
Peter Bouman in zijn brouwerij
(boven) en tijdens een
kookworkshop voor kinderen
in zijn vroegere restaurant.
FOTO'S ROB VAN DEURZEN/PRIVÉ
Het gerinkel van flesjes die afgevuld
worden, moet de liefhebber als muziek
in de oren klinken. Er heerst
een aandoenlijke drukte in de Weerter
Stadsbrouwerij aan de Parallelweg.
De voormalige ijzergieterij is
tegenwoordig het domein van acht
aangesloten brouwers van speciaalbieren.
Een indrukwekkende batterij
roestvrijstalen brouwketels vult
het beeld. Rondom de metershoge
tanks hangt een weeïge geur. „Het
klinkt misschien vreemd, maar die
geur kan me wel bekoren” vindt Peter
Bouman als volleerd smaakprofessor.
Een bak met dampende bostel
wordt even later naar buiten gereden.
„Dat is een eiwitrijk
restproduct en gaat als veevoer
naar een bevriende boer.”
Inmiddels heeft hij een kleine vijftig
nieuwe bieren ontwikkeld en gemaakt.
Daarvan zijn er momenteel
twintig in omloop. Bepaalde bieren
laat Peter rijpen in gebruikte eikenhouten
whisky
en wijnvaten. Zelf
heeft hij een voorkeur voor geuzeachtige
brouwsels, die worden gekenmerkt
door een typisch friszure
smaak. „Dat gebeurt hier met gecultiveerde
wilde gist. Het bier is een
mengsel van jonge en oude lambieken
en wordt vooral gebrouwen in
de streek rondom Brussel. Ik brouw
steeds in batches van 1000 liter.”
Tovenaar
Peter Bouman heeft nog steeds de
bevlogenheid die hem als restaurantkok
van De Kluis in de Venlose
Klaasstraat altijd typeerde. Hij tovert
graag met smaken, geuren en
kleuren noemen. En speelt met
kruiden en andere ingrediënten om
fijnproevers te trakteren op een opIn
Uw carrièreswitch!
Wij zijn op zoek naar lezers die
een bijzondere carrièreswitch
hebben gemaakt. Stuur een
omschrijving naar:
noordmidden@
delimburger.nl