Woensdag 24. 05. 2023 3
REGIO
Vlnr: Louis Kentjens, Peter Schoenmakers, Maurice Granetia en Robin Nieling van het winnende team
‘Sjmaak en Deertown Barbecue’. Foto liwi foto
herten/geleen
Weer barbecuekampioen,
dat kan geen toeval zijn
1-4
JUNI
2023
Kom gezellig kijken
naar top paardensport
op onze nieuwe locatie!
2-3-4 JUNI
BETAALDE ENTREE
WWW.JPMINTERNATIONAL.NL
EVENEMENTENLOCATIE KEIZERSBAAN 7A-1 IN KESSEL
Natuurlijk moest Louis Kentjens
(40) zijn eer verdedigen. „Dat is niet
verplicht, maar dat vond ik zelf wel.
Als je weer wint is het nóg sjieker. Je
hebt een deel van je concurrentie vorig
jaar al gezien, je weet een beetje
wat er van je verwacht wordt. De lat
lag nog hoger.” Waar hij het op gewonnen
heeft? „Ik vermoed op originaliteit,
presentatie en smaak.”
Kritisch
Het is niet zomaar even wat hamburgers
of spareribs op een houtgestookte
of keramische barbecue
gooien. De wedstrijd om het Limburgs
Barbecue Kampioenschap is
een serieuze zaak met een deskundige
jury die kritisch proeft wat de
teams en teamcaptains hen voorzetten.
Er zijn vier categorieën: vlees,
vis, vegetarisch en chefs choice.
Daarmee moet ieder aan de slag,
met een verplicht hoofdingrediënt.
Een week vooraf worden die bekendgemaakt
en ter plekke uitgedeeld.
Dit jaar waren dat buikspek,
garnalen en bloemkool. „Met mijn
team verzon ik gerechten op papier,
op basis van onze barbecue- en keukenervaring.
Oefenen? Geen tijd
voor. Wel een plan van aanpak bedenken.
Daar voer je het dan voor
het eerst uit. Dat is best spannend,
ja.”
Bepalend
Kentjens werkt met een team (Peter
Schoenmakers van restaurant
Sjmaak in Geleen, Maurice Granetia
en Robin Nieling), maar als captain
is hij bepalend. Bij de bloemkool
sneden ze de roosjes weg van het
bloemkoolhart, kruidden het hart
met een sesampasta, gaarden het.
De roosjes, op verschillende manieren
klaargemaakt, staken ze terug
tot een kleurrijk geheel. Bij de vierde
categorie kiest de chef zelf een
hoofdingrediënt en stelt zo zijn of
haar signature dish samen. „Een
kroon van lamsrack met diverse
soorten groenten was dat.”
Korte lijnen
Kentjens werkt sinds zijn veertiende
in de horeca, is keukenmanager
bij Burgers Enzo in Roermond en
heeft een eigen barbecue-cateringbedrijfje.
Hij werkt met „goed vlees
uit de Meinweg: runderen die natuurlijk
leven en onbespoten grassen
eten, kalveren bij de koe. Korte
lijnen met boer en slager. Dat proef
je.” Barbecueën is ‘een nogal uit de
hand gelopen hobby’. Alleen dapperen
nodigen hem nog uit voor een
barbecue. Als hij kookt, wordt er wat
verwacht. „Bij familiefeesten, of met
de nieuwjaarsbarbecue dan komen
er zo’n veertig man. Voor twee man
barbecueën vind ik niet leuk.”
Een deskundige jury bepaalt bij het
LK per categorie een winnaar. De
overall-winnaar wordt Barbecue
Kampioen van Limburg. Nog een tip
van de meester? „Geduld! Je bent zo
twee dagen bezig inclusief inkoop en
marinades maken. En kwaliteit is altijd
vers.” Volgend jaar mag de Hertenaar
zich nog eens bewijzen. Als
hij voor de derde titel gaat.
Op de Markt in Geleen streden barbecueërs
op Hemelvaartsdag tijdens
Smokey South om de titel Limburgse
Barbecue Kampioen. De tweede editie
werd gewonnen door Louis Kentjens
uit Herten, die het evenement
vorig jaar ook al op zijn naam schreef.
Dat kan geen toeval zijn.
Door natascha corbeek
In en oet de sjtad
Sjra Puts
Column
Hemelvaart leek vooral Christi
Himmelfahrt. Onze vrienden van
de oostzijde van de grens waren
weer massaal naar ons toe gekomen.
Een verkeersinfarct in de
binnenstad dat ik vanaf mijn fiets
heb waargenomen. Met ware
doodsverachting ben ik langs het
stilstaand verkeer op de Venloseweg
gereden. En dat was niet de
enige file. Die andere stond voor de
deur van de coffeeshop. Ik begrijp
goed dat de bewoners van de
Venloseweg dat meer dan zat zijn.
Parkeeroverlast is nóg zo’n ding
dat daar wringt. Ik weet dat de
gemeente naar alternatieven zoekt
maar waarom het al zó lang duurt
geeft me toch te denken. Het zij
gezegd!
We onderbraken onze fietstocht
voor een stop op het Munsterplein.
Als ik dan al die mensen zie lopen
en het horecapersoneel zie racen
dan groeit mijn leefde veur de sjtad.
Stel je voor dat er een hele zwik
van die mensen die dag of misschien
al dagen daarvóór aan de
ontbijttafel zaten te bedenken wat
ze eens zouden kunnen gaan doen.
‘Was machen wir morgen? Fahren
wir mal nach Roermond? Aber was
gibt es dort zu tun?’ of ‘Que feronsnous
demain? Allons-nous à Roermond.
Mais qu’y a-t-il à faire là-bas?’
en Cosa faremo domani? Andiamo
a Roermond. Ma cosa c‘è da fare lì?’
Hoe leuk zou het zijn als we
virtueel zouden kunnen aanschuiven
aan die ontbijttafel. Bovenaan
de Google-zoekfunctie staat in alle
talen dat je meteen contact kunt
maken met een heuse en levende
Bezoek-aan-Roermondplanner.
Een team van ervaren recreatiespecialisten
helpt je te vinden wat
jij leuk vindt. Daarnaast kan het
tickets, een parkeerplek, een
restaurant of een hotel voor je
reserveren. Als je ter plekke
opgevangen wil worden in Remunj
kan dat ook. Natuurlijk, alles kost
geld. Maar dan heb je ook wat. ‘Ci
hanno persino prenotato un ristorante
che tenesse conto dell’allergia
alimentare di zia Francesca’ (‘Ze
hadden zelfs een restaurant voor
ons geboekt dat rekening hield met
de voedselallergie van tante
Fransesca’), zei Paolo tegen zijn
zwager in Milaan.
Kijk, en daar zit ‘m nou de kneep.
Natuurlijk moeten wij hoog van de
toren blazen dat we de mooiste
stad van het zuiden zijn. En
natuurlijk vertellen we over
shopping, water, eten en drinken.
Maar de beste boodschappers zijn
Paolo en tante Fransesca uit
Milaan, Heinz und Erika uit
Düsseldorf, Jef en Gerda uit Genk,
Frans en Bernadette uit Rotterdam
en al die andere nationaliteiten.
Dát zijn onze ambassadeurs.
En dat zijn ze geworden omdat we
het meteen goed deden. Je krijgt
vaak maar één kans dus… maak
Remunj vanzelfsjpraekend. Doon
veer!
REAGEREN?
redactieroermond@delimburger.nl
Allicht
Lezing ‘voeding en kanker’
in Toon Hermans Huis
De lezing is voor iedereen die meer
wil weten over de relatie tussen voeding
en kanker. Er wordt ingegaan op
specifieke klachten bij kankerbehandelingen
zoals spierverlies, misselijkheid,
smaakverandering, eetlustverlies,
vermoeidheid, functieverlies
van organen, maag- en darmklachten
en gewichtsverandering. Tijdens
deze lezing worden er kleine gezonde
hapjes uitgedeeld en worden er recepten
uitgewisseld van gerechten
die je thuis zou kunnen maken.
Aanmelden kan tot 25 mei via e-mail:
info@toonhermanshuisroermond.nl.
roermond
Oncologisch diëtiste Monique Koopman
verzorgt op dinsdag 30 mei de
lezing ‘voeding en kanker’ in het Toon
Hermans Huis aan de Willem II Singel
17 in Roermond. De bijeenkomst
duurt van 19.30 tot circa 21.00 uur.
Deelname is kosteloos.
Beesel
Leerlingen onthullen
imposante Geluksdraak
Na maanden van voorbereiding
wordt vrijdag 26 mei op het grasveld
aan de Ruys van Splintersingel
in Beesel de Geluksdraak onthuld,
een kunstwerk van leerlingen van
het Grescollege in Reuver en bs Het
Spick in Beesel. De constructie is
liefst 3 meter hoog en 9 meter lang.
Om 10.30 uur trekken de leerlingen
vanaf het schoolplein naar de Geluksdraak.
De onthulling vindt
plaats door burgemeester Bob Vostermans
en Hans van Kruchten
(Stichting Draaksteken). In het jaar
van het Draaksteken worden er
voor de kinderen van Beesel tal van
activiteiten georganiseerd. Eén van
de creatieve activiteiten was de
bouw van de Geluksdraak.