Woensdag 01. 06. 2022 3
Impassant
Regio
Diabetescafé Maastricht
is van start gegaan
Mechelen
Starttijden Mechelse
Pinksterwandeling
Berbke Brouwer laat mensen
zelf bloemen plukken in haar tuin
Geniet ook in huis van de gezonde buitenlucht, maar hou ongenode gasten buiten!
10% korting op alle insectenweringen
Informeer naar de mogelijkheden. Geldig t/m zaterdag 11 juni 2022.
Raamdecoratie en vloeren,
alles onder 1 dak!
• Gordijnen • Raamdecoraties
• Insectenwering • PVC vloeren
Geopend: dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur.
Like ons op
Wolfeynde 10 | Beek | 046 - 437 50 40 | www.gecolux.nl
Ad Van Iterson
Michelinsterren zijn weer gaan
stralen. Vooral in de gemeente
Gulpen-Wittem wordt het sinds
maandag ’s nachts niet meer
duister. Chef-kok Guido Braeken
van Chateau Wittem – van nul naar
twee sterren − is uitzinnig van
vreugde: „Ik weet niet wat ik
meemaak.” Collega Hans Kinkartz
van restaurant Atelier aan de
Gulpener Markt over zijn eerste
ster: „Het is gewoon dik vet dit.”
Andere Michelinsterren werden
gedoofd, zoals in Venlo. Restaurant
Valuas, sinds 2006 sterdrager,
staart in de duisternis. Bij chef-kok
Eric Swaghoven en zijn team is het
nieuws binnengekomen ‘als een
bom’. Op Facebook schrijft hij:
„Deze Michelin is van mening dat
wij komend jaar geen ster mogen
behouden!” De suggestie is duidelijk.
Michelin is geen betrouwbaar
instituut, zoals de wereld denkt,
maar een verzamelnaam voor een
zootje Michelinmannetjes dat zelf
maar één gerecht op het menu
heeft staan: volslagen willekeur.
De vreugde, verbijstering en woede
zijn te begrijpen. Allicht kijken
topkoks elk jaar met gestrekte hals
uit naar de dag des oordeels.
Omzet, reputatie, zelfrespect. Maar
waarom er zo’n publieke heisa van
gemaakt? Waarom je hart uitstorten
bij Chapeau, opdat hoofdredacteur
Jo Cortenraedt zijn grootste
ogen opzet? Nu is Chapeau nog te
beschouwen als een soort culinair
vakblad. Ook de algemene kranten
en media staan bol van de geëmotioneerde
koksmutsen.
Het is zelfs erger. We hoeven niet
eens te wachten op het oordeel van
het Rode Boekje uit Frankrijk. Een
stomme bespreking in de krant kan
de gemoederen al doen ontploffen.
Afgelopen oktober reisde Hiske
Versprille van De Volkskrant naar
Reijmerstok om Hans van Woldes
Brut172 een 5 te geven. De kraakrecensie
kwam hard aan. Van Wolde:
„Ik weet dat hoge bomen nu
eenmaal veel wind vangen.” Hij had
zijn team ‘wel even moeten opbeuren’,
zei hij, hier in De Limburger.
Het is duidelijk: de wereld mocht
weten hoe Versprilles bliksem in
het Heuvelland was ingeslagen.
‘Omgaan met teleurstellingen’ zit
duidelijk niet in het vakkenpakket
van de koksopleiding en hotelschool.
‘Omgaan met triomfen’ ook
niet. De sterrenchefs hebben nooit
gehoord van het spreekwoord: ‘Als
je wordt geschoren, moet je
stilzitten.’ Evenmin van: ‘Word je
geprezen, blijf onaangedaan.’
Keukenelite, neem een voorbeeld
aan schrijvers, muzikanten,
regisseurs. Hoe vaak en wreed zij
niet worden besproken! Maar ze
geven geen kik. Zij weten: als je
publiekelijk reageert op hoe je
wordt beoordeeld – en dat hoeft
niet eens met kwade woorden te
gebeuren – ben je genadeloos
verloren.
Reageren?
redactiemaastricht@delimburger.nl
Column
Sterren
REGIO
De werkgroep Maastricht van de
Diabetesvereniging Nederland is
gestart met een Diabetescafé.
De eerste bijeenkomst, in Grand
café Nieuw Bruin aan het Vrijthof,
vond 3 mei plaats. Het tweede café is
op 7 juni van 14.00 tot 16.00 uur. Het
maandelijkse café behandelt thema’s
voor de doelgroep. Tijdens het
café kunnen ervaringen worden gedeeld
en vragen gesteld worden.
Deskundigen van het MUMC nemen
deel aan de bijeenkomsten.
Info: diabetesmaastricht@gmail.com.
Deelnemers aan de Pinksterwandeling
die maandag vanuit Mechelen
vertrekt, hebben de keuze uit
routes van 8, 14, 21 en 28 kilometer.
Starten kan vanaf 7.00 uur vanuit
café de Paardestal. Dat kan voor de
28 kilometer tot 11.00 uur, de 21 kilometer
tot 12.00 uur, de 14 kilometer
tot 13.00 uur en de 8 kilometer tot
14.00 uur. De kortste afstand is tevens
geschikt voor kinderen.
Inschrijfgeld is 2,50 euro voor leden van een
wandelbond, 3,50 euro voor niet-leden. Kinderen
tot 12 jaar mogen gratis meelopen.
Elke dag lokaal nieuws!
Wil jij het laatste nieuws uit
jouw regio elke dag in je mailbox
ontvangen? Meld je dan aan
voor onze lokale nieuwsbrief op:
» delimburger.nl/nieuwsbrief
Wat bloeit er zoal in uw bonte
pluktuin?
„Ik heb hier vooral bloemen gezaaid
die mensen wellicht nog van
vroeger kennen, uit hun eigen tuintje:
dahlia’s, zinnia’s, margrieten,
ridderspoor, duizendschoon, juffertje
in-het-groen. Bloemen die je
van oudsher tegenkomt in Limburgse
tuinen en dus goed tegen
ons klimaat kunnen. Gerbera’s zijn
veel lastiger, die kunnen heel slecht
tegen regen en droogte en worden
professioneel alleen in kassen gekweekt.”
Waarom bent u met deze tuin
begonnen?
„Ik heb altijd graag getuinierd.
Zelfs op mijn balkon in Utrecht had
ik bloemen. Toen we een jaar of acht
geleden naar Vilt zijn verhuisd, heb
ik daar een moestuintje bij gemaakt.
Later kon ik dit perceel aan
de overkant van de straat krijgen,
zodat ik ook bloemen kon gaan
planten.”
Was het veel werk om die grond om
te vormen tot een bloementuin?
„Best wel. Het terrein lag misschien
wel al dertig jaar braak. De
braamstruiken stonden zeker een
meter hoog. De eigenaar van het
terrein heeft de begroeiing met een
tractor weggehaald. Maar daarna
hebben we elk bed - ik heb er hier
een stuk of vijftig - met een spitriek
ontdaan van de achtergebleven
wortels. ‘Je kunt ook Roundup gebruiken’,
zei iemand, ‘dan ben je er
in één keer vanaf.’ Maar A: dat is
niet waar, en B: ik wil hier geen verdelgingsmiddel
gebruiken. Doordat
de grond dertig jaar niet bewerkt
is , is een prachtige bodemstructuur
ontstaan die ik niet kapot
ga maken. Op de tuin aan de andere
kant heb ik het anders aangepakt,
daar heb ik de bodem afgedekt
met
karton met een dikke laag compost
erop. Kijken hoe zich dat ontwikkelt.”
In de zomer kunnen mensen zelf
bloemen plukken in uw tuin. Waarom
laat u mensen dat zelf doen?
„Omdat je door zelf te plukken veel
directer in contact komt met de natuur.
We staan hier op een geweldig
mooi stukje land. Ik kan daar intens
van genieten als ik hier bloemen
pluk voor de boeketten die ik maak.
Dat gun ik andere mensen ook.”
Tijdens de open dag kan iedereen zaterdag
tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje komen
nemen in de pluktuin aan de Geulgracht. Er
is muziek, een hapje en een markt met
streekproducten. Parkeren kan bij gemeenschapshuis
Cascade in Vilt, op goed tien minuten
lopen van de pluktuin.
zeg het maar...
Door René Willems
Pluktuin De Groene Bloem in Vilt
gaat het derde seizoen in. Voor
eigenaar Berkbe Brouwer aan
leiding om een open dag te
houden: zaterdag is iedereen
welkom aan de Geulgracht.
Berbke Brouwer met haar
kinderen in de pluktuin.
Foto Jean-Pierre Geusens