Woensdag 01. 06. 2022 5
mijn hobby
Door pieter duijf
De geboorteschoentjes van Ans gaan als
uniek kraamcadeau de hele wereld over
Ans Driessen uit Venlo maakt
schoentjes van geboortekaarten
als blijvend aandenken aan de
komst van de kleine spruit. Al tien
jaar zit ze bijna iedere avond aan
de keukentafel babymuiltjes te
maken. Het kraamcadeautje gaat
intussen de hele wereld over.
Bakker Bas wil zich revancheren
slecht voorgevoel. De start was perfect
en ook op de tweede examendag
liep alles gesmeerd. Tot het
eindproduct. Mijn tijgerhaaibroodjes,
mexibattas en stolletjes waren
het nét niet. Wel voldoende, maar
niet meesterlijk, vond ik.” De finale
draaide uit op een drama. „De croissants,
normaal mijn trots, wilden
niet rijzen. Ik schoot daardoor zo in
de stress dat ik fouten ging maken.”
Toen ook de hartige brioche mislukte,
wist Gommans dat hij het niet
ging redden. Meer dan duizend uur
oefenen, hup in de afvalbak. Het
sierstuk dat hij wilde maken, een
haai die uit het water komt, ging
eveneens kopje-onder. De deceptie
werd nog groter toen bleek wat de
oorzaak van zijn falen was. „Het pak
gist dat ik gebruikte, was over de datum.
Daarbij had ik ook nog vergeten
om de gist na de eerste dag in de
koelcel te leggen.” Knullige beginnersfouten,
Bas Gommans was de
eerste om dat toe te geven, maar
baalde als een stekker. „Man, wat
een kater!”
De veelvuldig gelauwerde bakker
laat zich door deze zeldzame tegenslag
echter niet ontmoedigen. Zijn
onbetwiste vakmanschap onderstreepte
hij onlangs nog eens door
de zoveelste bakwedstrijd te winnen.
Zijn desembrood werd uitverkozen
tot het beste van Nederland.
Het voelde als revanche. „Ik had
voor mezelf wat goed te maken.”
Over drie jaar krijgt Gommans een
herkansing. „Robèrt van Beckhoven
drukte me op het hart om er dan
weer voor te gaan en wist ook mijn
vrouw te overtuigen. Zonder haar
steun zou het nooit lukken. Het is
een ontzettend intensief traject.”
noord-limburg
LiFi: samen
naar een
vitale leefstijl
Noord-Limburg wil de Gezondste
Regio worden. Dat begint bij de
allerkleinsten: jong geleerd is
immers oud gedaan. LiFi neemt
kinderen mee in de wereld van
gezonde voeding en bewegen.
Bas Gommans gaat het over drie jaar weer proberen. Foto ANGY
bachtelijke hobby. „Nee, alsjeblieft
geen productiewerk, dan is het niet
meer leuk. Zoals ik het nu doe is het
nog heerlijk rustgevend en meditatief.”
Haar zoon zorgde nochtans voor
een professioneel ogend visitekaartje
en samen met een vriend
voor een gelikte website. Prompt
was ook de merknaam ‘Liefschoentje’
geboren.
Wanneer een schoentje af is, verpakt
Ans het in een doorzichtige
plastic druppel, die op zijn beurt in
een metalen standaard komt te hangen.
Tenslotte doet ze er een persoonlijke
boodschap als een soort
van certificaat van echtheid bij. Na
een avondje priegelen is het schoentje
af. De schoentjes gaan de hele wereld
over. „Er komen bestellingen
binnen uit Dubai, Australië, Monaco,
Oostenrijk, Spanje, Frankrijk,
noem maar op.”
Ans heeft zo naar schatting al vijfhonderd
unieke ‘babyschoentjes’
gestileerd, maar is haar liefhebberij
nog lang niet moe. „Ik maak van elk
schoentje een foto en zet alle gegevens
in een soort logboek. Het staat
symbool voor de eerste stapjes op
de wereld.”
Kijk ook op www.liefschoentje.nl.
Ans Driessen maakt schoentjes van
geboortekaarten. Foto lé giesen
Bakker Bas Gommans uit Sevenum
is goed in wat hij doet en wil dat
weten ook. Maar hij is ook mans
genoeg om uitglijders te benoemen.
Zelfs wanneer het zo knullig
mis gaat als bij de proef om
Meester Boulanger te worden.
Door Marcel van Lier
Maandenlang had hij ernaar toegeleefd.
Bas Gommans (46), vierde generatie
van een Zaerumse bakkersdynastie,
wilde Meester Boulanger
worden, het hoogste haalbare voor
een brood- en banketbakker.
Slechts zeven Nederlanders mogen
deze prestigieuze titel dragen. Onder
wie de bekende tv-bakkers Robèrt
van Beckhoven en Rudolph van
Veen. Op de laatste dag van de
meesterproef zakte zijn droom als
een slappe cake ineen. „Ik had al een
TIP ONS
Beste lezer, voor deze VIA
zijn we op zoek naar lokaal
(verenigings)nieuws, tips en
informatie. U kunt ons uw
tekst met foto’s mailen:
noord-midden@delimburger.nl
(t.a.v. VIA, vermeld dit duidelijk).
Stuur uw materiaal op tijd in;
bij tijdsgebonden activiteiten
liefst 2 weken vooraf.
We zien uw kopij met
belangstelling tegemoet.
Dank!
Redactie
De Limburger
Uw hobby of verzameling!
Wij zijn op zoek naar bijzondere
hobby’s of verzamelingen. Stuur
een omschrijving, liefst met foto
naar:
noord-midden@delimburger.nl
REGIO
In de afgelopen 35 jaar is het aantal
kinderen met overgewicht in Nederland
verviervoudigd. Project
LiFi maakt kinderen op jonge leeftijd
bewust van hun eigen gezondheid,
waardoor ze beter in staat zijn
om nu en op latere leeftijd gezonde
en duurzame keuzes te maken.
In de gemeente Venlo zijn de basisscholen
Toermalijn, Mikado en Harlekijn
al gestart. LiFi is voortgekomen
uit het initiatief voor een gezonde,
vitale jeugd van een aantal
Noord-Limburgse partijen als Kokkerelli
& Stichting Kids University
for Cooking, KERNgezond, GGD,
VieCuri en Cohesie Huisartsenzorg.
In samenwerking met de provincie
en de acht gemeenten in deze
regio, Stichting Gezonde Basisschool
van de Toekomst, JOGG en
Brightlands Campus Greenport
Venlo gaan zij aan de slag met een
duurzaam schoolbeleid op het gebied
van voeding, gedrag en bewegen.
Een potlood, schaar, radeerwieltje,
passer, naald met draad en een verbogen
paperclip. Dat is het gereedschap
waar Ans Driessen dagelijks
mee werkt. Met behulp van drie
malletjes van hieltje, zooltje en
wreefje knipt de Venlose uit geboortekaartjes
de vorm van een schoentje.
Haar Liefschoentjes zijn een gewild
kraamcadeau. „Ik heb het ‘vak’
geleerd van mevrouw Gijsen uit
Baarlo.”
Het is precisiewerk. De eendimensionale
kaart wordt getransformeerd
tot een driedimensionaal kunstwerkje.
„Het liefst werk ik met twee
kaarten. De naam van het kindje
komt op de wreef en de rest van de
tekst en afbeeldingen moeten ook
zo volledig mogelijk zichtbaar zijn.
Een kwestie van passen en meten..”
Met het radeerwieltje kan ze ongeveer
drie gaatjes per centimeter
‘stansen’. Die gaatjes prikt ze met
een passer verder uit om daarna
met naald en draad de deeltjes aan
elkaar te borduren. „In het papier
mag geen kreuk of vouw zitten. De
ronde vorm maak ik met behulp van
twee bekers om ze rond te buigen.
Bij dikker materiaal gebruik ik een
stukje pvc-pijp met schroefverbinding
van een sifon en soms zelfs met
stoom uit de waterkoker. De kaart
mag ook weer niet nat worden,
hooguit een beetje vochtig. Zo heb ik
eens een bierviltje gemodelleerd tot
schoentje. De finishing touch doe ik
met een vervormde paperclip, anders
krijg ik het vetertje niet mooi
gestrikt.” Het is allemaal zelf bedacht.
„Prakkezere kump van de erm
luu, zeggen ze toch.”
Hoewel het werk in de loop der jaren
steeds professioneler is geworden,
blijft het wat haar betreft bij een am-