Duurzaamheid in Limburg 7
Duurzaamheid zit in de genen bij wijnboer Neleman
Een betere wereld door het drinken
van biologische wijn
Derrick Neleman uit Zutphen is een man met een missie; zo veel
mogelijk mensen laten genieten van zijn biologische wijnen. Die
zijn niet alleen heel lekker, maar zorgen ook voor een betere wereld.
Tekst: Peter Eberson
Beeld: Neleman Organic Vineyards
In het binnenland van het Spaanse
Valencia, 900 meter boven
zeeniveau, liggen de wijngaarden
en het wijnhuis van Neleman.
Daar worden 100% biologische
wijnen gemaakt die naar meer
dan 30 landen geëxporteerd worden.
Derrick Neleman verwacht
dat de opmars van duurzaam gemaakte
biologische wijnen snel
zal gaan. “Wereldwijd wordt op dit
moment slechts 3% van de wijnen
op biologische wijze gemaakt”,
zegt Derrick. “De andere 97% van
de wijnen zit vol toevoegingen
en wordt gemaakt met gretig
gebruik van bestrijdings middelen.
Alleen je weet het niet, omdat
de wijnbouw de enige sector ter
wereld is, waarin de ingrediënten
niet op het etiket hoeven te staan.
“Er is geen enkele reden om nog
reguliere wijn te drinken”
Mensen denken wel dat een
wijntje een natuurproduct is van
druiven, maar de wijnbouw is na
de bloementeelt de teelt waar
het meeste gif gespoten wordt”,
zegt Neleman.
Hij vond jaren geleden dat het
anders moest. Na zijn opleiding
bio-dynamische landbouw besloot
hij van biologische wijnen
zijn levenswerk te maken. En met
succes! De wijnrecensenten zijn
lovend over de kwaliteit van de
biologische wijnen van Neleman.
Derrick: “De smaak van de wijn
wordt gemaakt in de wijngaard.
Daar moeten de omstandigheden
optimaal zijn. Bij Valencia hebben
we veel zon en koude nachten.
Ideaal voor onze druivensoorten.
We maken geen gebruik van
bestrijdingsmiddelen, geen
toevoegingen en de wijn wordt
op plantaardige wijze geklaard
waarmee onze wijnen ook vegan
zijn. Hoe oorspronkelijker en
mooier de natuur, hoe beter de
wijn”, aldus Derrick.
Duurzaamheid zit bij Neleman
in de genen. Ze planten bomen
in het natuurpark De Las Hoces
del Cabriel, waar de Spaanse
wijngaarden van Neleman liggen.
Stappen andere wijnmakers over
op schroefdop, Neleman blijft
trouw aan de kurk. Derrick: “Een
goed onderhouden kurkeikenbos
is goed voor de natuur. We maken
gebruik van de rijkdom van de natuur
zonder die te plunderen. Kurk
groeit als vanzelf. Elke negen jaar
is de schors rijp om te worden geoogst
en dat oogsten heeft geen
negatieve invloed op de boom.
Wist je dat de kurkeiken bossen
de longen zijn van Zuid-Europa.
Verschillende vogels die met
uitsterven worden bedreigd zoals
de keizerarend en de zwarte ooievaar
zijn voor geschikte nestplaatsen
afhankelijk van kurkeiken. Ook
houden de bomen in het droge
Spanje de verspreiding van bosbranden
tegen, want kurk brandt
niet”, zo vertelt Neleman.
Eigenlijk is er volgens de Nederlandse
wijnboer in Spanje geen
enkele reden om nog niet-biologische
wijnen te drinken. Derrick:
“Biologische wijn is beter voor de
planeet, beter voor de bijen en
beter voor de biodiversiteit. Met
het drinken van reguliere wijn,
draag je bij aan de bijensterfte.
Biowijn drinken maakt dus wel
degelijk een groot verschil. Met
biologische wijn drinken wil ik de
wereld mooier maken.”
Zelf wijnboer worden?
Derrick Neleman verspreidt zijn biologische verhaal vanuit
Valencia. Om mensen mee te krijgen in de biologische wereld
startte hij een sharefunding campagne, want hoe meer mensen
biologische wijnen drinken, hoe beter. De uitgifte van aandelen
in zijn bedrijf ging razendsnel en ook een tweede ronde om geld
op te halen zit inmiddels vol. Met het geld wordt uitgebreid naar
Frankrijk en Italië om zo nog meer wijnliefhebbers enthousiast
te maken voor biologische wijn. Investeerders die zelf ‘wijnboer’
willen worden kunnen zich op de site van Neleman inschrijven
voor de volgende sharefundingsronde.
www.neleman.org
Derrick Neleman