ADVERTENTIE
EET BEWUST, KIES GEZOND
Gezond vis eten: vooral ‘n kwestie
van eens per week bewust kiezen
Wie gezond wil eten, heeft eens per week vis op het menu staan. Vis bevat namelijk unieke voedingsstoffen die je lichaam nodig
heeft. Zou je zeggen, maar met de berichtgeving over verontreiniging en overbevissing zou je ook vraagtekens kunnen zetten bij dit
gezondheidsadvies. Hoe wenselijk is het nu om vis te eten?
Er is geen speld tussen te krijgen: in één
voedingsstof spant vis de kroon, er is nauwelijks
een andere manier om met voeding
voldoende omega 3-visvetten binnen te
krijgen. Omega 3-visvettten zijn goed voor
hart en bloedvaten, de hersenen en ogen.
Vooral vette vissoorten, zoals makreel,
haring, zalm, sardines en paling zijn rijk
aan deze vetten. Ze zijn zó gezond dat de
Gezondheidsraad er een aanbeveling voor
heeft opgesteld. En die aanbeveling haal je
eigenlijk alleen als je elke week één keer
vette vis eet. Vis blijkt ook een rijke bron
van jodium te zijn voor je lichaam, en dat
zorgt weer voor een goede werking van je
schildklier.
Door de verontreinigingen van rivieren
en zeeën raken ook vissen verontreinigd,
bijvoorbeeld met dioxines, dioxineachtige
PCB’s, methylkwik en bestrijdingsmiddelen.
Haal alles uit jouw zomer met dé
uitkrant van Limburg!
Deze extra dikke uitgave (56 pagina’s) is GRATIS af te halen
bij meer dan 1.000 servicepunten in héél Limburg of
lees de krant digitaal via uittipslimburg.nl/krant.
Vooral vette vissoorten en grote
roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, snoek
en haai kunnen veel van deze verontreinigen
in zich hebben. Verontreinigingen
worden namelijk vaak in het vetweefsel of
de lever van de vis opgeslagen. Juist grote
roofvissen leven van andere vissen die
ook al de nodige verontreinigen in zich
hebben opgeslagen. Zo stapelt het zich
op. Vis wordt regelmatig gecontroleerd op
verontreinigingen. Alhoewel alle gehalten
aan verontreinigingen bij controles ruim
onder de gelden normen blijken te liggen, is
het voor zwangere vrouwen toch af te raden
roofvissen te eten.
Wil je vis eten met een goed gevoel dan
is het lastig een goede keuze te maken.
Bij verpakte vis in de supermarkt kun je
letten op de keurmerken op de verpakking.
Bij de viskraam op de markt of bij
de vishandel ligt het wat lastiger. Officieel
zou bij de vis in de vitrine vermeld moeten
staan wat de naam is, of het wildvangst of
kweek is, welke vangstmethode gebruikt is
en en of de vis ontdooid is. Aangezien dit
lang niet overal gebeurt, kun je hier ook
naar informeren. Het personeel moet er
meer over weten. En áls je dan een keuze
maakt, helpt het misschien te weten dat
wild boven gekweekt gaat, maar alleen als
het een MSC-keurmerk heeft. Verder gaat
biologisch gekweekt gaat boven ASC-gekweekt
en ASC gekweekt gaat weer boven
gekweekte vis zonder keurmerk.
De Gezondheidsraad adviseert ondanks
kans op verontreinigingen van vis toch om
één keer per week vis te eten. De nadelen
ervan wegen niet op tegen de voordelen. De
milieuaspecten van het eten vis hebben natuurlijk
niets met je gezondheid te maken.
Wat dat betreft blijft wel of geen vis eten
een persoonlijke overweging.
Wie geen vis eet, kan een supplement met
omega 3-supplement slikken om toch de
gewenste omega 3-vetten binnen te krijgen.
Meestal is dit gemaakt van visolie, maar
er zijn ook plantaardige alternatieven die
gemaakt zijn van algen.
(Bron: Voedingscentrum, Nederlands
Visbureau, Milieu Centraal)
Deze artikel wordt aangeboden door de commerciële afdelingen | Foto’s: Ingimage