ADVERTENTIE
EET BEWUST, KIES GEZOND
Gezond vis eten: vooral ‘n kwestie
van eens per week bewust kiezen
Wie gezond wil eten, heeft eens per week vis op het menu staan. Vis bevat namelijk unieke voedingssto en die je lichaam nodig
heeft. Zou je zeggen, maar met de berichtgeving over verontreiniging en overbevissing zou je ook vraagtekens kunnen zetten bij dit
gezondheidsadvies. Hoe wenselijk is het nu om vis te eten?
Aardbeien spoel je
beter even af
Ze zijn weer volop verkrijgbaar: aardbeien. Heerlijk door de
kwark of op brood, maar ook uit het vuistje vormen ze een
dankbare traktatie. Als lie ebber vraag je je misschien af of je
aardbeien vers uit de verpakking nog moet wassen of niet.
Het antwoord daarop luidt: ja.
Het is altijd verstandig groenten en fruit
onder de kraan te wassen voordat je ze
opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je
spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Soms kunnen op rauwe groente en rauw
fruit ook bacteriën voorkomen, zoals
salmonella en listeria. Deze kunnen een
voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig
komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet
Deze artikelen worden aangeboden door de commerciële afdelingen | Foto’s: Ingimage
altijd alle bacteriën eraf kunt wassen,
maak je de kans wel kleiner dat je een
voedselinfectie oploopt. Tip: was aardbeien
pas net voordat je ze eet. Je kunt ze
namelijk langer bewaren in de koelkast als
ze nog niet gewassen zijn en het kroontje
er nog op zit.
(Bron: gezondheidsnet.nl)
Maak van je smoothie
geen suikerbom
Smoothies zijn suikerhoudende dranken en dus niet bij uitstek
gezond. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt
namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien
raak je van het drinken van een smoothie minder snel verzadigd
dan van het eten van los fruit of groente. Zo kun je in korte tijd
ongemerkt toch veel calorieën binnen krijgen.
Een voorbeeld: vier gepureerde sinaasappels drink je zo op, maar dezelfde vier
sinaasappels opeten lukt je niet zo snel. Je hebt dan eerder een vol gevoel. Je kunt daarom
beter fruit en groente eten dan drinken.
In een glas smoothie van 250 milliliter zit al gauw een hoeveelheid suiker die vergelijkbaar
is met zeven suikerklontjes (30 gram suiker). Dit komt doordat er in smoothies vaak
meerdere porties fruit en groente zitten. Als je smoothies drinkt, krijg je dus in korte tijd
ongemerkt veel suiker binnen en daardoor ook veel calorieën.
In een smoothie zitten veel vitamines
en vezels als je hele stukken fruit en
groente pureert. Doordat er bij het
pureren zuurstof bijkomt gaat wel
een deel van de vitamine C verloren.
Vaak wordt ook sap aan een smoothie
toegevoegd. Sap bevat minder vezels
en voedingsto en dan heel fruit.
Vitamines en vezels uit groente en
fruit krijg je ook genoeg binnen als je
twee porties fruit eet en je dagelijkse
portie (250 gram) groente.
Wil je desondanks een smoothie,
maak deze dan zelf. In kanten
klare smoothies uit de
winkel zit namelijk vaak nog
toegevoegd suiker of sap. Gebruik
een bescheiden portie fruit,
bijvoorbeeld 100 gram. Wil je
er ook groente in doen, kies dan
een groentesoort die weinig
suiker bevat, zoals spinazie of
boerenkool. Voeg eventueel magere
of halfvolle yoghurt toe. Voeg geen
suiker, honing, siroop of sap toe.
Tenslotte kun je je zelfgemaakte
smoothy met een lepel nuttigen.
Je eet ‘m dan langzamer, waardoor
je sneller vol zit.
Er is geen speld tussen te krijgen: in één
voedingsstof spant vis de kroon, er is nauwelijks
een andere manier om met voeding
voldoende omega 3-visvetten binnen te
krijgen. Omega 3-visvettten zijn goed voor
hart en bloedvaten, de hersenen en ogen.
Vooral vette vissoorten, zoals makreel,
haring, zalm, sardines en paling zijn rijk
aan deze vetten. Ze zijn zó gezond dat de
Gezondheidsraad er een aanbeveling voor
heeft opgesteld. En die aanbeveling haal je
eigenlijk alleen als je elke week één keer
vette vis eet. Vis blijkt ook een rijke bron
van jodium te zijn voor je lichaam, en dat
zorgt weer voor een goede werking van je
schildklier.
Door de verontreinigingen van rivieren
en zeeën raken ook vissen verontreinigd,
bijvoorbeeld met dioxines, dioxineachtige
PCB’s, methylkwik en bestrijdingsmiddelen.
Vooral vette vissoorten en grote
roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, snoek
en haai kunnen veel van deze verontreinigen
in zich hebben. Verontreinigingen
worden namelijk vaak in het vetweefsel of
de lever van de vis opgeslagen. Juist grote
roofvissen leven van andere vissen die
ook al de nodige verontreinigen in zich
hebben opgeslagen. Zo stapelt het zich
op. Vis wordt regelmatig gecontroleerd op
verontreinigingen. Alhoewel alle gehalten
aan verontreinigingen bij controles ruim
onder de gelden normen blijken te liggen, is
het voor zwangere vrouwen toch af te raden
roofvissen te eten.
Wil je vis eten met een goed gevoel dan
is het lastig een goede keuze te maken.
Bij verpakte vis in de supermarkt kun je
letten op de keurmerken op de verpakking.
Bij de viskraam op de markt of bij
de vishandel ligt het wat lastiger. O cieel
zou bij de vis in de vitrine vermeld moeten
staan wat de naam is, of het wildvangst of
kweek is, welke vangstmethode gebruikt is
en en of de vis ontdooid is. Aangezien dit
lang niet overal gebeurt, kun je hier ook
naar informeren. Het personeel moet er
meer over weten. En áls je dan een keuze
maakt, helpt het misschien te weten dat
wild boven gekweekt gaat, maar alleen als
het een MSC-keurmerk heeft. Verder gaat
biologisch gekweekt gaat boven ASC-gekweekt
en ASC gekweekt gaat weer boven
gekweekte vis zonder keurmerk.
De Gezondheidsraad adviseert ondanks
kans op verontreinigingen van vis toch om
één keer per week vis te eten. De nadelen
ervan wegen niet op tegen de voordelen. De
milieuaspecten van het eten vis hebben natuurlijk
niets met je gezondheid te maken.
Wat dat betreft blijft wel of geen vis eten
een persoonlijke overweging.
Wie geen vis eet, kan een supplement met
omega 3-supplement slikken om toch de
gewenste omega 3-vetten binnen te krijgen.
Meestal is dit gemaakt van visolie, maar
er zijn ook plantaardige alternatieven die
gemaakt zijn van algen.
(Bron:Voedingscentrum, Nederlands
Visbureau, Milieu Centraal)
(Bron: gezondheidsnet.nl)