
Beekdaelen | Eijsden-Margraten | Gulpen-Wittem | Meerssen | Vaals | Valkenburg a/d Geul
Maastricht
VOLG HET NIEUWS UIT UW GEMEENTE OP DELIMBURGER.NL/REGIO
12. 08 t/m
18. 08. 2020
MAASTRICHT
’Ik wil vakkennis graag doorgeven’
brusselse
poort
NIeuWe eNtree !!!
NIeuWe ZAKeN !!!
VertrouWDe GeZellIGHeID
VertrouWDe serVICe
www.brusselsepoort.nl
volg ons ook via Fb
Op een bord achter de toonbank
staat ’Patisserie Essers 1 mei 1975’.
Met zijn vrouw Truus begon hij dat
jaar zijn winkel aan de Sint Annalaan
in Maastricht. De laatste
maanden van hun patisserie/chocolaterie
zijn aangebroken. Het pand
is verkocht. Hub Essers : „In november
gaan we stoppen. En gaan we
met pensioen. Hub: „Het zal zeker
een gemis zijn voor ons en zeker
voor de trouwe klanten.”
Het paar nam vlak na hun trouwen
PatisserieChocolaterie
Daems
over die er sinds 1934 zat. Voor Hub
was het bijna logisch dat hij in deze
branche stapte. „Mijn ouders hadden
een brood en banketbakkerij in
Cadier en Keer. Al heel jong moest je
meehelpen.”
Na de middelbare school ging hij
naar de Banketbakkersschool in
Maastricht, aan de Onze Lieve
Vrouwewal. Exact vijftig jaar geleden.
„Daar leerde ik de eerste
kneepjes van de patisserie.” Toen
Hub en Truus hun zaak in 1975 begonnen,
telde Maastricht 64 broodbanketbakkers
en patisserieën en
18 chocolatiers. „Nu zijn er nog zo’n
5 brood
en banketzaken , 4 patisserieën
en 3 chocolatiers in de stad.”
Hij benadrukt dat hij geen banketbakker
maar patissier is. „Dit is verfijnder,
meer de Franse stijl.” Hij
volgde opleidingen in het land van
de patisserieën, Frankrijk, om zich
te verfijnen in het vak. Luikse vlaaien
en ook Grênache zijn de specialiteiten
van Essers geworden. „Het
vaste klantenbestand komt uit heel
Zuid Limburg
en Belgische grensstreek.”
Toeristen en dagjesmensen
weten de zaak ook te vinden.
Essers heeft bijna twintig jaar lang
de Taart van de Maaspost, en later
van andere weekkranttitels
in
Maastricht, verzorgd. Hij nam het
taartcadeau in 2000 over van Sjef
Duchateau in de Spilstraat, die er
mee stopte. Het concept ‘nomineer
iemand die zich belangeloos inzet
voor een ander’ was populair.
Truus: „Mensen waren vaak geemotioneerd
als ze een taart kregen.
Ze wilden weten wie hen genomineerd
had. Dat wisten wij niet.”
Nu het pand is verkocht hoopt Essers
op een vervanger. „De financiële
investering is vaak lastig. Nu kan
er gehuurd worden. Ik wil jonge patissiers/
chocolatiers met alle liefde
helpen met het opzetten van de zaak
en inwerken. Het is een mooie tijd
om vlak voor kerst te beginnen.”
Patissier Hub Essers hangt na 50
jaar zijn bakkersmuts aan de
wilgen en sluit na 45 jaar gebak en
taarten aan de Sint Annalaan de
deur. „Vroeger had je tientallen
patissiers, nu nog maar vier.”
DOOR SJAK PLANTHOF
MAASTRICHT
Rode Kruis helpt Juupu
tijdelijk uit de brand
Jongereninitiatief Juupu, die via inzameling
op scholen armoede bestrijdt
in Maastricht en Meerssen,
kreeg de afgelopen maanden hulp
van het Rode Kruis.
Toen scholen sloten, kon Juupu
geen voedsel meer inzamelen. Het
Rode Kruis benaderde hen en ondersteunde
ze met 1500 verspakketten
voor getroffenen door de
Coronacrisis. De organisatie verdeelde,
toen restaurants dicht zaten,
overschotten van boeren. Juupu
voorziet wekelijks 350 mensen
van voedselpakketten.
Nieuwe mtb-routes:
minder ‘wildrijden’
Visit ZuidLimburg
heeft een nieuwe
brochure uitgebracht met 22
mountainbike routes die meer rekening
houden met paden voor
wandelaars en ruiters. Er zijn meer
gescheiden routes, met minder
snelheid nabij wandelpaden. De
brochure is met gemeenten en
stichting MOZL, die zich bezighoudt
met mtbinfrastructuur,
opgezet.
De routes kennen een classificatiesysteem,
zoals bij skipistes.
REGIO
MEERSSEN
Zwembad zet tijdelijk
rem op losse kaartjes
Het openlucht Zwembad Meerssen
laat deze week wellicht minder nietleden
toe door een dreigend tekort
aan badmeesters. „Of er voldoende
gediplomeerde badmeesters zijn is
even onzeker”, aldus het bestuur.
Normaliter houdt het bad met 4000
leden de optie open om 200 nietleden
toe te laten. „Daar zijn we deze
week even wat scherper op, afhankelijk
van de toeloop.”
Hub Essers bezig met
een van zijn specialiteiten:
Grênache. FOTO
JEANPIERRE
GEUSENS