VAN STREEK!
In de rubriek Van Streek! trapt Linda Avezaat af. Als een kostbare
schat koestert zij het oude schriftje van haar oma met tips hoe je zelf
kaas kunt maken. Toen de in kaasstad Gouda
geboren agrarisch bedrijfskundige
enkele jaren geleden verhuisde naar Leveroy om er samen met
haar man John het familiebedrijf over te nemen, nam ze het schriftje
mee als herinnering aan haar fijne jeugd in Zuid-Holland.ZUIVELBOERDERIJ
"We wilden rustig kijken hoe we het
familiebedrijf
konden uitbouwen.
Maar toen de fosfaatbeperking werd
afgekondigd,
schopte die onze toekomstverwachtingen
in de war”, zegt de
36 jarige goedlachse Linda, terwijl ineens
een koe luid beginnen te loeien. ,,Oh, dat is
de ringtone van mijn gsm”, zegt ze lachend.
De op haar T-shirt afgebeelde koe lijkt mee
te lachen. Het jonge stel besluit om van het
melkveebedrijf in Leveroy een zuivelboerderij
te maken: John gaat met zijn koeien
voor de melk zorgen, Linda voor de zuivel.
Prima werkverdeling maar hoe maak je zelf
zuivel? Het receptenboekjes van Linda’s
oma brengt uitkomst. ,,Daarmee ben ik aan
de slag gegaan. Voorzichtig met 20 liter
melk ben ik begonnen. Kijken of het lukt om
zelf kaas te maken van koemelk. In Limburg
wordt er niet veel kaas van koemelk meer
gemaakt, maar al doende leer je veel.” Al
snel, in 2018, doen ze mee aan een landelijke
kaaskeuring. ,,Tot onze grote verrassing
wonnen we een bronzen medaille, terwijl we
vooral meededen om te horen van de jury of
we goed werkten”, zegt John. De bronzen
plak en erna twee zilveren medailles stimuleren
het duo verder te gaan met hun ambachtelijke
gemaakte kazen. ,,Linda doet
alles
met de hand, snijdt en wast zelf de
wrongel en vormt de kazen. Echt, alles
ambachtelijk”,
zegt John bewonderend.
,,Maar zonder de goede melk van Johns
47 koeien begin ik niks”, vult Linda aan. Van
kaas alleen kan het snel groeiende gezin
van drie kinderen van 4 en 2 jaar en 8 maanden
echter niet leven. ,,Kaas moet vier weken
rijpen. In die tijd verdien je niks”, legt Linda
uit. Daarom beginnen ze met het maken
en verkopen van eigen zuivel. ,,Roomboter,
twee soorten vla, yoghurt, rijstepap,
karnemelk
en ruim acht soorten kaas,
waaronder
rauwmelkse. We zouden wel
meer willen maken om aan de vraag van
onze klanten te voldoen, maar we komen
tijd tekort”, verzucht Linda. ,,We krijgen
binnenkort
een grotere tobbe zodat we
met hulp van automaten meer kunnen”,
zegt John vol goede moed.
AVEZAAT
Houtsberg 23 | Leveroy
+31 (0)6 23 30 23 50
zuivelboerderijavezaat@hotmail.com
TEKST RAY SIMOEN BEELD ARJANNE VAN VOORST
KAAS UIT OMA’S
SCHRIFTJE
“In Limburg wordt er
niet veel kaas van koemelk
meer gemaakt, maar al
doende leer je veel”
Voilà
85
Linda Avezaat
link