VAN STREEK!
TEKST RAY SIMOEN BEELD BAS QUAEDVLIEG
Carola Janssen en haar man konden hun ogen niet geloven toen ze tien jaar geleden
in de tuin van hun pas gekochte vakwerkhuis in Trintelen gingen zitten.
Van alles viel uit de bomen. Pruimen, kersen, peren, kweeperen en walnoten.CAROLA
Voilà
25
Gouden noten
“Dat was wennen voor een
‘stads meisje’ uit Simpelveld”,
zegt ze glimlachend.
Wat uit
de boom valt, kun je niet laten
liggen. Het fruit vond dan ook snel zijn
weg naar buren
en vrienden. De walnoten
niet. “
Iedereen heeft hier wel een notenboom.”
Ze besluiten om een oliepers te
kopen. “Kijk, dit is onze Piteba-oliepers.
Aan de bovenkant zit een trechter waarin
je de gepelde noten doet. Je draait aan de
zwengel en onderuit loopt de olie eruit”,
zegt ze terwijl ze een demonstratie geeft.
“Puur goud.” Maar goud krijg je niet gratis.
“Af en toe word je compleet gestoord
van dat noot voor noot kraken en persen”.
En vaten
‘puur goud’ levert de notenreus
uit haar tuin evenmin “Drie liter dikke
olie levert
deze grote boom. Na het indikken
houd je anderhalve liter over.” Maar
dat mag ook met recht ‘vloeibaar goud’
worden
genoemd. “Het is erg gezond,
ook voor je huid, dankzij de vele omega
3-vetzuren
erin. De kalkgrond waarin de
bomen wortelen, heeft een zeer gunstig
effect
op de smaak van de olie. Kok Hans
van Wolde, altijd op zoek naar nieuwe en
gezonde streekproducten, was meteen weg
van onze olie.” Carola’s
notenolie werd
vorig
jaar dan ook tot beste ‘
streekproduct
van het Land van Kalk’ uitgeroepen.
“Ruim 60 streekproducten deden mee
aan deze wedstrijd. Ik was erg verrast
dat ik won.”
JANSSEN | +31 (0)6 13 70 82 24
“Deze olie doe je op een
schaaltje en je doopt er
een stukje vers brood in.
Heerlijk
als amuse”
Op de tafel voor het fraai gerestaureerde
vakwerkhuis staat de witte uit kalksteen
gehouden trofee, naast het Piteba oliemolentje,
onmisbare hulp voor het persen
van het goudkleurige vocht. In flesjes van
50 cl en 100 cl wordt de walnotenolie nu
verkocht voor 5 en 10 euro. Geen olie om
gezond friet te bakken of om een dressing
mee te maken. “Deze olie doe je op een
schaaltje en je doopt er een stukje vers
brood in. Heerlijk als amuse.” Ze zou wel
meer olie willen persen, maar ze heeft
gebrek
aan noten, verzucht ze. “We zijn
nu bezig om uit beukennoten olie te persen.
Maar sinds kort hebben we bezoek
van twee eekhoorns gekregen, die onze
voorraad oppeuzelen,” zegt ze en zet
een schaaltje water bij de beukenboom.
“Voor die twee schattige eekhoorns.
Want van noten eten krijg je dorst.”