
ADVERTENTIE
GEZONDHEID
Groente en fruit van het seizoen
beter voor mens & milieu
Dit artikel wordt aangeboden door de commerciële afdelingen | Foto’s: Ingimage
‘Zeven maanden
in de frontlinie’
Uniek boek over de bevrijding van Limburg
> delimburger.nl/webshop
Koningin Wilhelmina bezoekt bevrijd Roermond op 23 maart 1945. Foto NIOD
Opnieuw
te koop!
€ , (excl. verzendkosten)
‘Zeven maanden in de frontlinie’, het prachtige boek over de
bevrijding van Limburg, was in korte tijd uitverkocht, maar
is nu weer verkrijgbaar. U kunt het bijna 200 pagina’s dikke
boek bestellen in de webshop van De Limburger of kopen in
de boekhandel.
In ‘Zeven maanden in de frontlinie’ beschrijven mooie
verhalen, indringende beelden en emotionele herinneringen
de zware strijd die in Limburg werd gevoerd tegen de Duitse
bezetter. Een strijd van Mesch tot Well die uiteindelijk zeven
maanden zou duren.
Wie enigszins beseft wat wanneer groeit,
weet ook dat het eten van blauwe bessen
in de winter, asperges met kerst en
boerenkool in juni alleen mogelijk is omdat
we verse groente- en fruitsoorten van over
de hele wereld naar ons land halen om
onze supermarkten mee te bevoorraden.
De vraag is of dat wel gezond is, én of het
misschien ook anders kan.
Het antwoord is ‘Uiteraard kan het gezonder!’. Bijvoorbeeld
door bewust volgens de eigen seizoenen te eten. Wie een
moestuin heeft, weet heel goed wat dit betekent. In het late
voorjaar zijn de aardbeien rijp en groeit de spinazie het
hardst. Als de sperziebonen rijp zijn, is het hartje zomer en
de pompoenen worden geoogst in september en oktober.
Volgens de seizoenen koken betekent dat je eet wat iedere
maand in je eigen streek geoogst wordt. Het zal je niet verbazen
dat het gehalte aan voedingssto en op het moment
van en vlak na het oogsten het hoogst is. Bij bewaren gaat
een deel van de vitamines vaak verloren. Zo uit de koude
grond vers op je bord, is dus het gezondst.
Dat eten uit het seizoen ook gezond is voor het milieu
spreekt voor zich. Na het oogsten hoeven de producten
uit eigen streek immers nog maar een korte afstand af te
leggen voordat ze op je bord terechtkomen. Eén nadeel is er
wel. Strikt vers eten nuttigen van eigen land is niet op ieder
moment even gevarieerd. Hoewel in de herfst het aanbod
relatief groot is, wordt er ’s winters en in het vroege voorjaar
bar weinig geoogst. Aangezien gevarieerd eten een van de
pijlers van een gezond eetpatroon is, is het wel zaak ervoor
te zorgen dat je lichaam alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
De ene dag eet je bloemkool, de dag erna witlof en dan weer
spruitjes. Daarna kun je eens afwisselen met gevulde paprika’s
of verse spinazie uit de pan. Elke groente- en fruitsoort
heeft z’n specifi eke vitamines en mineralen.
Door producten uit het seizoen na de oogst meteen te verwerken
en te bewaren kun je ook in de resterende maanden
gevarieerde maaltijden op tafel blijven toveren. Levensmiddelenproducenten
doen gelukkig al veel van onze groenten
in potten en blikken. Veel groente- en fruitsoorten houden
zich bovendien perfect in de diepvries. Een deel van de
oogst kan ook zo lange tijd bewaard worden. Zoals appels,
peren, pompoenen, diverse koolsoorten en aardappelen.
Bewaar je deze producten op een koele en donkere plek, dan
houden ze zich vaak maandenlang.
Om je steentje bij te dragen aan het milieu door zoveel
mogelijk volgens de seizoenen te eten, is het wel handig te
weten wat in welk seizoen geoogst wordt. En mocht je dit
nog niet weten, dan is er nog geen man overboord. Op de
verpakking van de groenten en het fruit in de supermarkt en
op de markt staat altijd het land van herkomst vermeld.
(Bron: Voedingscentrum.nl)