
ADVERTENTIE
GEZONDHEID
Groente en fruit van het seizoen
beter voor mens & milieu
Ben je besmet met het coronavirus, dan kun je een laag zuurstofgehalte
in je bloed hebben. Dat kan gepaard gaan met benauwdheid,
maar het kan ook zijn dat je nergens last van hebt. Een veelgebruikt
elektronisch apparaatje waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed
kunt meten, is de saturatiemeter.
Een saturatiemeter is een compacte en
draadloos apparaatje dat je als een wasknijper
Deze artikelen wordt aangeboden door de commerciële afdelingen | Foto’s: Ingimage
op je vinger doet.
Kamp je met zuurstoftekort, dan kun je
kortademig of benauwd zijn maar je ook
onrustig, suf en verward voelen. Coronapatiënten
hebben vaak geen last van
deze symptomen, terwijl ze toch een erg
laag zuurstofgehalte in hun bloed hebben.
Voor mensen met corona, COPD, astma
of een andere longaandoening is het in
deze tijd dus van belang om dagelijks de
hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten.
Als je gezond bent, is een saturatiewaarde
van 95 tot 100 procent normaal. Bij waarden
van 92 tot 94 procent is er sprake van
een tekort aan zuurstof, ook wel desaturatie
genoemd. Hiervan kan sprake zijn als
je last hebt van een corona-infectie, een
longontsteking of een astma-aanval. Bij
een waarde van 90 procent of lager heb
je extra zuurstof nodig. In dat geval is het
zaak contact op te nemen met je (huis)
arts. Voor extra zuurstof is opname in het
ziekenhuis vaak noodzakelijk. COPD-patiënten
vormen een uitzondering. Bij
hen is een saturatiewaarde van 88 tot 92
procent gebruikelijk.
Als je gezond bent, kun je het zuurstofgehalte
in je bloed simpelweg met een
gezonde leefstijl optimaal houden. Gezonde
voedingsproducten met veel ijzer,
voldoende beweging en ontspanning
dragen daartoe in belangrijke mate bij.
(Bron: www.gezondheidsnet.nl)
Wie enigszins beseft wat wanneer groeit,
weet ook dat het eten van blauwe bessen
in de winter, asperges met kerst en
boerenkool in juni alleen mogelijk is omdat
we verse groente- en fruitsoorten van over
de hele wereld naar ons land halen om
onze supermarkten mee te bevoorraden.
De vraag is of dat wel gezond is, én of het
misschien ook anders kan.
Op veel plekken is het dragen van een mondkapje op dit moment
verplicht. Een noodzakelijk kwaad, want naast het feit dat het dragen
van een mondkapje over het algemeen allesbehalve comfortabel
is, kan het ook nog eens irritatie aan de huid veroorzaken. Gelukkig
zijn deze ongemakken met wat extra aandacht goed aan te pakken.
Het antwoord is ‘Uiteraard kan het gezonder!’. Bijvoorbeeld
door bewust volgens de eigen seizoenen te eten. Wie een
moestuin heeft, weet heel goed wat dit betekent. In het late
voorjaar zijn de aardbeien rijp en groeit de spinazie het
hardst. Als de sperziebonen rijp zijn, is het hartje zomer en
de pompoenen worden geoogst in september en oktober.
Volgens de seizoenen koken betekent dat je eet wat iedere
maand in je eigen streek geoogst wordt. Het zal je niet verbazen
dat het gehalte aan voedingssto en op het moment
van en vlak na het oogsten het hoogst is. Bij bewaren gaat
een deel van de vitamines vaak verloren. Zo uit de koude
grond vers op je bord, is dus het gezondst.
Dat eten uit het seizoen ook gezond is voor het milieu
spreekt voor zich. Na het oogsten hoeven de producten
uit eigen streek immers nog maar een korte afstand af te
leggen voordat ze op je bord terechtkomen. Eén nadeel is er
wel. Strikt vers eten nuttigen van eigen land is niet op ieder
moment even gevarieerd. Hoewel in de herfst het aanbod
relatief groot is, wordt er ’s winters en in het vroege voorjaar
bar weinig geoogst. Aangezien gevarieerd eten een van de
pijlers van een gezond eetpatroon is, is het wel zaak ervoor
te zorgen dat je lichaam alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
De ene dag eet je bloemkool, de dag erna witlof en dan weer
spruitjes. Daarna kun je eens afwisselen met gevulde paprika’s
of verse spinazie uit de pan. Elke groente- en fruitsoort
heeft z’n specifi eke vitamines en mineralen.
Door producten uit het seizoen na de oogst meteen te verwerken
en te bewaren kun je ook in de resterende maanden
gevarieerde maaltijden op tafel blijven toveren. Levensmiddelenproducenten
doen gelukkig al veel van onze groenten
in potten en blikken. Veel groente- en fruitsoorten houden
zich bovendien perfect in de diepvries. Een deel van de
oogst kan ook zo lange tijd bewaard worden. Zoals appels,
peren, pompoenen, diverse koolsoorten en aardappelen.
Bewaar je deze producten op een koele en donkere plek, dan
houden ze zich vaak maandenlang.
Om je steentje bij te dragen aan het milieu door zoveel
mogelijk volgens de seizoenen te eten, is het wel handig te
weten wat in welk seizoen geoogst wordt. En mocht je dit
nog niet weten, dan is er nog geen man overboord. Op de
verpakking van de groenten en het fruit in de supermarkt en
op de markt staat altijd het land van herkomst vermeld.
(Bron: Voedingscentrum.nl)
Draag je mondkapje
met meer comfort
Is het zuurstofgehalte
in je bloed te laag?
De warmte en het vocht van je eigen ademhaling
kan in combinatie met de schurende
werking van het mondkapje op je huid voor
irritaties zorgen. Om dit te voorkomen is het
belangrijk dat je je mondkapje vaak genoeg
wast of vernieuwd. Wegwerpmaskers kun je
echt maar één keer gebruiken en moet je na
het dragen meteen weggooien. Een sto en
mondkapje moet je na iedere keer dragen
wassen. Schaf er dus meerdere aan, zodat je
altijd een schoon exemplaar bij je draagt of
in huis hebt.
Het helpt ook om je huid regelmatig goed
schoon te maken. Zo blijven je poriën open
en voorkom je het ontstaan van puistjes of
rode vlekken. Wie na iedere schoonmaakbeurt
een voedende crème op de huid aanbrengt
maakt de huid minder gevoelig voor
het dragen van een mondkapje. Heb je van
nature een gevoelige huid? Dan is het wellicht
handiger een zacht, uitwasbaar masker
van katoen te gebruiken, dan een wat ruwer
wegwerpmasker.
Uiteraard blijft het belangrijk om voor het
op- en afzetten van het mondkapje je handen
te desinfecteren.
Bron: Apotheek.nl
Twijfel niet
maar
raadpleeg
je huisarts