Grubbenvorst | Peel & Maas | Reuver
15. 11 t/m
21. 11. 2023
De redactie tipt
Zin in een concert of wandeling?
Op zoek naar een expositie of
lezing? Wekelijks op deze plek
een selectie van regionale uitjes.
W Tip 1 Modeltreinspotters opgelet:
de Noord-Limburgse Modelspoorweg
Vereniging houdt zondag
van 11.00 tot 16.00 uur open
huis in het clubgebouw op het terrein
van de Zorggroep in Venlo.
Entree 2 euro.
W Tip 2 Een gids geeft zondag om
11.00 uur uitleg over de expositie
Sjiengeleboem in het Jocusmuseum
in Venlo. Opgave via info@toeristeninformatievenlo.
nl of
077-3543800. Kosten 7,50 euro.
W Tip 3 De pastoor van Blerick
vraagt zaterdag de zegen van boven
voor alle carnavalsoptochten.
Het inzaegene is vanaf 13.30
uur bij Brasserie Sur Meuse.
W Tip 4 Voor mensen met de ziekte
van Parkinson of Parkinsonisme,
naasten en andere geïnteresseerden
is er donderdag 16 november
van 14.00 tot 16.00 uur
een lezing over aangepast fietsen
in Zalzershaof in Hout-Blerick.
Kijk voor meer ideeën op de pagina met
Uittips elders in deze krant.
blerick
Speelgoed voor minder
draagkrachtige gezinnen
Koop een vleermuisverblijf!
Bekijk de webshop
voor vleermuiskasten
en (inbouw-)stenen
VIA gratis
digitaal lezen?
Alle edities vind je op
www.delimburger.nl/via
Venlo
VOLG HET NIEUWS UIT UW GEMEENTE OP DELIMBURGER.NL/REGIO
reuver
Al tien jaar de beste speculaasbakker
René van Betteraij deelt zijn provinciale
titel met de kampioenen van de
andere twee categorieën – speculaas
mét amandelen en gevulde speculaas.
Maar hij is de enige in Limburg
die zich al tien jaar op rij de
beste koekenbakker mag noemen. In
Reuver kijkt niemand daar van op.
Daar weten ze: voor een speculaasje
bij de koffie, moet je bij Van Betteraij
zijn. „Onze klanten halen de schouders
op en zeggen: tja, wie anders?
Maar zo normaal is het natuurlijk
niet. Voor ons blijft het elke keer bijzonder.”
Wat zijn geheim is, geeft Van Betteraij
uiteraard niet prijs. „De receptuur
is elk jaar hetzelfde. Het verschil
zit in de kleine details. De duur
van het bakproces bijvoorbeeld. En
de temperatuur in de oven.” De
koekjes waarmee hij deelneemt aan
de landelijke speculaaskeuring van
coöperatie Beko, worden door een
vakjury en een consumentenpanel
gekeurd op smaak en aroma, maar
ook uiterlijk en verpakking. „Bij het
proeven wordt onder meer gelet op
structuur en brosheid. Goeie speculaas
moet lekker knakken, luchtig
zijn en evenwichtig van smaak. Niet
te bitter en niet te scherp. Ik gebruik
een kant-en-klare kruidenmelange,
maar probeer daar wel een beetje
mee te spelen.”
Het resultaat is een vijfsterren-speculaas
die er, zowel met als zonder
amandelen, in gaat als koek. In 2020
werd René van Betteraij zelfs gekroond
tot beste amandelspeculaasbakker
van heel Nederland.
Waardoor ook klanten van buiten
Limburg het in 1931 door zijn opa gestichte
familiebedrijf ineens wisten
te vinden. Met dochter Imke en
haar partner Kai dient inmiddels de
vierde generatie zich aan. „Zij stappen
per 1 januari in de zaak. De bakkerij
blijft dus in de familie. Vorig
jaar was er nog sprake van overname
door een collega-bakker, maar
die haakte af toen de energietarieven
ineens omhoog schoten.”
Zelf barst de zestigjarige banketbakker
nog steeds van energie. „Ik
ga voorlopig nog wel even door met
bakken. Wat mij betreft net zo lang
als mijn vader. Die hield het vol tot
zijn tachtigste.”
Eind november begint voor hem de
drukste tijd van het jaar. „Zodra
Sinterklaas in het land is, loopt het
hier storm. Dan verkopen we meer
dan honderd pakken speculaas per
dag. Het zijn tropenweken met lange
dagen, maar ik zou het voor geen
goud willen missen.”
Voor het tiende achtereenvolgende
jaar is de speculaas van René van
Betteraij uitgeroepen tot Limburgs
lekkerste. Ditmaal werd de Reuverse
banketbakker nummer één in de
categorie ‘zonder amandelen’.
Door Marcel van Lier
René van Betteraij met zijn
prijswinnende speculaas. Op de
achtergrond zijn opa, met sigaar,
grondlegger van het familiebedrijf.
Foto louisa vergozisi
Samen met Stichting 1 Klein Gebaar
gaat de firma Berden in Blerick
ook dit jaar speelgoed inzamelen
voor gezinnen die het minder
breed hebben.
De actie ‘Samen met de Sint’ is vorige
week gestart en vindt ook plaats
bij de filialen van het familiebedrijf
in Heerlen en Uden. Tot zondag 19
november kan bij alle winkels speelgoed
worden ingeleverd dat nog zo
goed als nieuw is. De spullen worden
ingepakt als cadeau voor kinderen
voor wie het niet vanzelfsprekend
is om Sinterklaas te vieren.
reuver
Helpende handen nodig
bij plantdag voedselbos
Het voedselbos langs de Beeselseweg
tussen Reuver en Beesel wordt
zaterdag in één klap een stuk groter.
Op het stuk grond aan de rand van
het Walsbergbos worden enkele
honderden fruitboompjes en struiken
aangeplant. Alle helpende handen
zijn welkom. De plantdag begint
om 9.15 uur met een korte instructie
door medewerkers van de
Food Forest Factory. Zij leggen onder
meer uit waarom bij het planten
ook een laagje bladeren en houtsnippers
wordt toegevoegd.
Handschoenen, scheppen en kruiwagens
zijn aanwezig. Het werk gaat door tot 15.00
uur. Aanmelden bij Chantal Beerens via 077-
4749292 of Chantal.Beerens@beesel.nl.
venlo
Broedplaats voor musicaltalent
Dat bleek afgelopen vrijdag tijdens
de presentatie van het nieuwe jaarboek
Buun. Kaylee Peters zong in
Domani liedjes uit de musicals The
Phantom of the Opera en Grease,
waarmee ze professioneel op de
bühne stond. Peters is een van de zeven
musicaltalenten die in Buun
vertellen over hun passie. De meesten
kijken ook terug naar hoe het begon
bij de vooropleiding musical
aan het Venlose Valuascollege,
waarna ze uitwaaierden naar opleidingen
in heel Nederland. Met als resultaat
optredens in een reeks van
musicals, van The Sound of Music tot
Zondag in het Zuiden. Uit hun carrières
blijkt zowel de band met de regio
als de realiteit dat ze na hun start in
Venlo elders kansen moeten grijpen.
Van lesgeven tot dansen, van acteren
tot zingen in theaters of dansen op
een cruiseschip, het vak vraagt veel.
Ze hebben er alles voor over om ‘aan
de bak’ te blijven en hun dromen te
realiseren. En dat allemaal nadat ze
de liefde voor het theater ontdekten
tijdens hun tienerjaren op de middelbare
school. Ook Jeroen Marcelissen,
de nieuwe regisseur van de
Venlose Revue, komt in Buun aan het
woord. Hij voert al een aantal jaren
de regie over de musicals van het
Valuascollege
en vertelt hoe deze
voorstellingen heuse theaterproducties
werden. Die in 2017 en 2019
bovendien landelijk bekroond werden
met een Amateur Musical
Award. Na het Valuas, dat volgens
Marcelissen ‘echt de nek heeft uitgestoken
met die musicals’, zwermen
de talenten uit over Nederland en de
buurlanden.
Buun 2024 is voor 22,50 euro verkrijgbaar
in de boekhandel.
In vijftien (internationale) musicals
van dit moment is minstens
één zanger of zangeres van
Venlose afkomst. De stad is een
broedplaats voor musicaltalent.