TEKST JOHN HUIJS BEELD EIGHTY8THINGS MENS
CEO Saskia Goetgeluk van Brightlands Campus Greenport Venlo:
‘Gezondheid is te koop’
Met een zak chips zul je Saskia Goetgeluk niet snel betrappen. Niet omdat ze als directeur Brightlands Campus Greenport
Venlo het boegbeeld is van innovatieve, gezonde en veilige voeding. "Ik ben er niet zo van, ik vind drie keer per dag
hightech. De overheid,
onderwijs en het
bedrijfsleven werken samen om innovaties
op deze gebieden aan te jagen. Dat zou
dan bijvoorbeeld kunnen leiden tot een
superlekkere kleine krop sla die boordevol
gezonde inhoudsstoffen zit. Op die
manier krijgt de consument zonder bergen
‘konijnenvoer’
weg te moeten werken de
nodige voedingsstoffen binnen. Tegelijkertijd
kost het transport van de minikropjes
KEUZE
Saskia: „Het uiteindelijke doel van dat alles
is dat we met zijn allen langer gezonder
leven door middel van optimale voeding.
Consument zijn we allemaal en vitaal oud
worden wil iedereen, tenminste dat zeggen
we. Alleen handelen we daar niet altijd naar.
Want als het om voeding gaat, maken we
dikwijls verkeerde keuzes. Daar kunnen
allerlei redenen voor zijn. Onwetendheid
of desinteresse bijvoorbeeld, of tijdgebrek.
Werkende ouders koken misschien maar
sporadisch vers omdat ze denken daar
geen tijd voor te hebben. En als je vaak
Voilà
19
De media staan bol van het
nieuws over verantwoord
eten. Zelfs McDonald’s
krijgt stilaan steeds meer
vegetarische en vegan snacks en maal-
tijden. Toch blijkt nog altijd dat slechts een
kleine minderheid van de Nederlanders de
dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente
en fruit naar binnen werkt en heeft bijna
de helft van de bevolking
overgewicht.
Hoe valt dat met elkaar
te rijmen?
BEWUSTZIJN
Saskia Goetgeluk: „Dat heeft voor een deel
met bewustzijn te maken. Zelf heb ik een
appje op mijn telefoon – de calorieënteller
FatSecret – waarop ik heel gedisciplineerd
invul wat ik per dag eet en drink. Stel ik doe
dat niet, dan heb ik echt niet zo scherp wat
ik allemaal naar binnen werk. Ik weet het
nu wel precies en dat geeft richting. Maar
zou ik het niet doen, dan komt het zeker
voor dat aan het einde van de dag onder
de streep blijkt dat ik meer of ongezonder
heb gegeten dan ik had gedacht. Zo vergaat
het veel anderen vast ook. We willen graag
gezond eten, maar doen dat om uiteenlopende
redenen minder vaak dan we
denken. Overigens ben ik me er, vast door
mijn werk, wel bovengemiddeld
van bewust.
Ik ben trouwens ook nogal gemakzuchtig.
Voor de lunch bijvoorbeeld neem ik vaak
een bak tomaten met peper en zout of een
flinke portie fruit van het seizoen. Lekker,
makkelijk én gezond, hoef ik niet meer over
gezond
eten gewoon lekkerder.”
na te denken. Bovendien kom ik ’s middags
tot niks als ik zwaar lunch. Ik ben ook meer
van het consolideren dan van het echte
koken: een lekkere salade met wat gegrilde
vis of kip maakt mij ook een tevreden eter.”
Consumentenonderzoek van Albert
Heijn en onderzoek onder bezoekers
van de Huishoudbeurs duidt erop dat
veel Nederlanders
hun groente- en
fruitconsumptie
overschatten. Denken
dat ze er meer van eten dan in werkelijkheid.
Werk aan de winkel dus voor
Brightlands Campus Greenport Venlo
op het voormalige Floriade-terrein, de
proeftuin voor het voedsel van morgen.
Op deze Brightlands campus – een van de
vier in Limburg – draait het om voeding
en gezondheid, duurzaamheid en agri
minder energie dan het vervoer van de
traditionele kroppen.
“We willen graag gezond
eten, maar doen dat om uiteenlopende
redenen minder
vaak dan we denken”