MENS
“Niet verse voedingsmiddelen,
maar chips en cola zijn luxe
producten, want die heb je
niet nodig”
diepvriespizza eet of een andere vorm van
processed food naar binnen werkt, dan heb
je eigenlijk geen idee wat je binnenkrijgt.
Geldgebrek kan ook een reden zijn waarom
consumenten dikwijls naar gemaksvoedsel
grijpen. Veel mensen denken dat verse en
gezonde voeding duur is en eerlijk gezegd
denk ik dat dat ook waar is. Daar staat
tegenover dat je met gezonde voeding
in
feite ook een stuk gezondheid koopt. In dat
opzicht is gezondheid tot op zekere hoogte
te koop en levert de sector in zekere zin gezondheid.
Voilà
20
Er is bijvoorbeeld best iets voor
te zeggen om geen btw te heffen op vers
om de consumptie ervan te stimuleren.”
„Ik vrees dat een aantal consumenten veilige
gezonde voeding nu als een luxeproduct
beschouwt. Als je niet veel te besteden
hebt en je mikt verse voeding én chips én
cola in je winkelmandje, dan kan het totale
boodschappenpakket relatief duur worden.
Ik zou zeggen: veilig en vers eten hoort bij
de eerste levensbehoefte, dus kies dáár in
eerste instantie voor.
Niet verse voedingsmiddelen, maar chips
en cola zijn luxeproducten, want die heb
je niet nodig. In dat opzicht denk ik dat
gezonde basisproducten voor iedereen
bereikbaar zijn, mits je verstandige keuzes
maakt. Maar dat moeten mensen wel leren,
liefst zo jong mogelijk. Ik heb het van mijn
ouders geleerd, en we leerden het onze
kinderen.”
MILLENNIALS
Tegen die achtergrond is Saskia hoopvol
over de millennials, de generatie die de
wereld wil verbeteren. „Millennials zijn
erg geïnteresseerd in gezond en duurzaam
geproduceerde voeding. Dat zie ik ook aan
mijn eigen kinderen; die zijn heel bewust
met eten bezig. De kans is groot dat zij dat
goede voedingspatroon doorgeven aan hun
kinderen. Want goed voorbeeld doet goed
volgen, dat is nog altijd zo.”
NAAM: Saskia Goetgeluk
(1964, Den Haag)
WERD: journalist voor vakbladen in
de sierteeltsector en communicatiemanager
bij FloraHolland
WAS: secretaris/manager van
het Topteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
en betrokken bij de Nationale
Wetenschapsagenda
WERKT: sinds 2017 als directeur van
Brightlands Campus Greenport Venlo,
sinds vorig jaar als voorzitter van Sustainable
Food Initiative en sinds dit jaar
als bestuurslid van Greenports Nederland
WOONT: in Belfeld, waar haar drie
kinderen
met aanhang geregeld over
de vloer komen
HOBBY: haar huis verbouwen en
de tuin aanpakken
PASSIE: iets tot ontwikkeling brengen
en dat doorgeven