ONDERWIJS
TEKST KEES VERBEEK BEELD CONSTANCE JENTJENS FOTOGRAFIE
Naast vier praktijkgerichte opleidingen biedt HAS Hogeschool Venlo aan bedrijven ook de mogelijkheid van onderzoek
Voilà
21
VOORUIT MET HAS VENLO!
en advies. In samenwerking met vakinhoudelijke experts en studenten. Een gesprek met locatiedirecteur
"Zo kwamen we in contact met een
importeur van exotische groenten en
fruit,” vertelt Van Heijst, die dagelijks
op pad is om adviesprojecten op te
sporen. “Zijn leveranciers bleven vaker zitten
met producten die niet aan de specificaties
voldeden. Waren er duurzame oplossingen
mogelijk? We hebben samen het vraagstuk
uitgediept en doelstellingen bepaald. Zo ontstond
een onderzoeksproject waarin door
creatieve sessies, marktonderzoek,
conceptontwikkeling
en validatie een kansrijk nieuw
afzetkanaal is ontstaan. Met een daarvan
gaat hij nu daadwerkelijk
verder.”
REAL LIFE
“HAS Hogeschool is op drie gebieden actief:
onderwijs, onderzoek en kennistransfer,” legt
Pruijssers uit. “Die drie versterken en overlappen
elkaar. De vraag van die importeur leidt
voor hem tot een bruikbaar advies en voor
ons tot nieuwe kennis, die we integreren in
ons onderwijs. Natuurlijk leidt dat ook weer
tot nieuwe projecten, zodat de sector steeds
beter wordt. Dit is een hoofdkenmerk van
het HAS-onderwijs: werken aan real life challenges,
daarvan leren en die kennis oogsten
en doorgeven. Naast onderzoeksprojecten
bestaat onze transferfunctie ook uit bedrijfsopleidingen
en incompanytrajecten.”
KALVEREN
HAS Hogeschool neemt soms ook zelf
het initiatief. Bijvoorbeeld naar aanleiding
van mediaberichten over kalversterfte. Van
Heijst: “Wij wilden er graag aan bijdragen
de kalveropfok te verbeteren. Daarvoor
hebben we met vijf bedrijven – een
veevoederfabrikant,
een zuivelcoöperatie,
Marc Pruijssers en adviseur Beike van Heijst.
een farmaceutisch bedrijf, een stalinrichter
en een veterinair adviesbureau – gezocht
naar een passend hulpmiddel voor veehouders.
Uiteindelijk zijn we tot een blauwdruk
voor een bedrijfsvoering gekomen, eigenlijk
een uitgebreide checklist voor alle aspecten
en elke fase in de opfok om zo de kalveropfok
te verbeteren en de sterfte terug te
dringen. Veehouders die het gebruiken, zijn
er enthousiast over.”
Meestal vullen bedrijven in dergelijke projecten
elkaar aan, soms zijn ze concurrerend.
Pruijssers: “We leggen dat bij de eerste
bijeenkomst gelijk open. Hoe ga je om met
nieuwe inzichten? Het gaat om vertrouwen.”
DUURZAAM
Actueel op een ander niveau is ons bodemgebruik:
hoe kunnen we onze bodem vitaal
houden en duurzaam gebruiken? HAS
Hogeschool
heeft daarvoor relevante bedrijven
samengebracht in een Center of
Expertise Bodem om gedurende een aantal
jaren in wisselende samenstelling vragen
rond die problematiek samen met studenten
en docenten te bestuderen. Daar kan
een reeks aan producten en diensten uit
voortkomen.
Pruijssers: “Bedrijven zijn welkom, met allerhande
vraagstukken. Onze adviseurs Beike,
Beike van Heijst en Marc Pruijssers
Agnes en Evelien denken graag mee over
een passende aanpak, zoals een adviestraject,
een consortium, of een onderwijsproject.
De mogelijkheden zijn legio!”
“Hoe kunnen we onze
bodem vitaal houden en
duurzaam gebruiken?”
OPLEIDINGEN
HAS Hogeschool Venlo heeft
vier opleidingsrichtingen:
• Bedrijfskunde en agri-foodbusiness
• Toegepaste Biologie
• Food Innovation
• Healthy Living
Kijk ook www.has.nl of
www.hashogeschool.nl.
ONLINE OPEN DAG OP 25 NOVEMBER
VAN 17.00 TOT 21.00 UUR.
/www.has.nl
/www.hashogeschool.nl