MENS
Mark Post
“Die kweekburger
moest er gewoon
komen”
Voilà
56
Hij won de World Technology Award in de categorie
Milieu en behoort volgens het Britse tijdschrift
Prospect Magazine tot de tien belangrijkste denkers
van onze tijd. Maar in het fonkelnieuwe kantoor
annex laboratorium van Mosa Meat in Maastricht moet een medewerker
even zoeken voordat hij Mark Post gevonden heeft. “Ik weet
niet hoe hij er uitziet.” Dat kan liggen aan de snelle groei van het
bedrijf, waardoor er telkens nieuwe gezichten bij komen, maar ook
aan het feit dat sterallures de uitvinder van de kweekburger vreemd
zijn. Hij blijkt onopvallend aan een van de bureaus in de vanwege
corona tamelijk lege kantoorruimte te zitten.
Het verhaal van de kweekburger vindt zijn oorsprong in een door
de Nederlandse overheid gefinancierd project voor kweekvlees uit
2004. Post raakt er min of meer toevallig bij betrokken en sindsdien
laat het idee hem niet meer los. De bal ging echt rollen door een
interview met de Sunday Times. “Vanaf dat moment was ik die
professor van het kweekvlees.”
Naar aanleiding van het interview komt de manager van een
geheimzinnige investeerder naar Nederland, die enkele miljoenen in
het project wil steken. Op voorwaarde dat het uiteindelijke product
een hamburger wordt en niet, zoals Post en zijn zakenpartner Peter
Hij is wereldwijd bekend als de uitvinder van de kweekburger,
een hamburger die in een laboratorium wordt ontwikkeld
uit de cellen van een rund. “De afgelopen dertig
jaar heb ik tal van wetenschappelijke studies aan de man
gebracht en anderen overtuigd om daar geld in te steken.
Dit is veruit het beste idee. Die burger moest er gewoon
komen.”