TEKST MEYKE HOUBEN BEELD JOHANNES TIMMERMANS MENS
Voilà
57
“Ik ben ervan overtuigd dat
dit product de vleesindustrie
gaat transformeren en dat
we over 25 jaar alleen nog
kweekvlees eten”
Verstrate hadden bedacht, een worst. “De
man vertelde dat Sergey ons idee steunde,
maar ik had geen idee wie Sergey was.” Het
blijkt te gaan om Sergey Brin, mede-oprichter
van Google. In augustus 2013 wordt
de eerste kweekburger ter wereld tijdens
een persconferentie in Londen gebakken en
gepresenteerd aan het publiek.
“Ik vond dat ik had geboft met de interesse
en de donatie van Brin, maar eigenlijk was
het ook logisch”, meent Post. “Tijdens
mijn 30-jarige wetenschappelijke carrière
had ik al heel wat projecten aan de man
weten te brengen, maar de kweekburger
was veruit het beste idee om geld in te
steken. Dit moest gewoon gebeuren. Voor
het persmoment nodigden we tweehonderd
journalisten uit, die we zelf hadden
geselecteerd. Zo konden we de wereld laten
zien dat we de technologie hadden om een
einde te maken aan een nijpend probleem:
de enorm milieubelastende en dieronvrien-
NAAM: Mark Post (Amsterdam, 1957)
WERD: uitvinder van de kweekburger
WAS: farmacoloog, hoogleraar vasculaire
fysiologie Universiteit Maastricht en hoogleraar
angiogenese in weefselkweek TU
Eindhoven
WERKT: als wetenschappelijk directeur
bij Mosa Meat
GETROUWD: met Liesbeth, twee kinderen
HOBBY’S: fietsen, zijn woonboerderij
verbouwen
MOTTO: “Ik wil niet weten wat ik over
drie jaar doe”
delijke productie van vlees. Ik ben ervan
overtuigd dat dit product de vleesindustrie
gaat transformeren en dat we over 25 jaar
alleen nog kweekvlees eten.”
Mark Post begon zijn wetenschappelijke
loopbaan als student medicijnen in Utrecht.
“Ik was een brave student, ging naar alle
colleges. Dankzij mijn discipline en door
hard te werken ben ik, behalve voor mijn
rijexamen, nooit ergens voor gezakt.”
Voordat hij in 2016 het bedrijf Mosa Meat
begon, bekleedde Post onder meer functies
aan Harvard en Dartmouth Medical School
in de VS. Daarna werd hij hoogleraar in
Maastricht en Eindhoven. “Niet de meest
efficiënte weg om hamburgers te produceren”,
erkent hij lachend. Maar het past wel
bij zijn levensfilosofie: “Ik heb nooit willen
weten welke kant ik op zou gaan. Mosa
Meat is mijn eerste producerend bedrijf.
Het gaat veel sneller dan verwacht: nu
hebben we zestig medewerkers in dienst,
volgend jaar 120. De komende drie jaar
worden spannend: van de zestig bedrijven
die wereldwijd bezig zijn met het ontwikkelen
van kweekvlees, moeten er dan een paar
zijn die het product op de markt brengen.”
Natuurlijk zou het mooi zijn als Mosa Meat
bij die voorhoede hoort. “Over drie jaar ga
ik formeel met pensioen. Ik zal er alles aan
doen om onze hamburger zo snel mogelijk
– op beperkte schaal, in restaurants – te
lanceren. Maar op het moment dat de burgers
eenmaal van de lopende band rollen,
is mijn interesse weg. Ik ben altijd een paar
stappen verder, steeds op zoek naar nieuwe
activiteiten. Het leven moet voor mij niet
te gemakkelijk zijn, dan raak ik verveeld.
Ik heb die spanning nodig.”
“Dankzij mijn discipline
en door hard te werken
ben ik, behalve voor mijn
rijexamen,
nooit ergens
voor gezakt”