COLUMN
‘Knien in ’t zoer zonder
knien’
Ook ik heb als klein meisje de fout
Voilà
82
gemaakt een konijn alleen te
houden in plaats van met een
konijnenvriendje. Maar in de
pan, daar is ie nooit beland. Mijn vader dus
ook niet. Buiten het feit dat ik al lang geen
vlees meer eet, kan ik me überhaupt niet
voorstellen om een konijn op te eten. De vreselijke
omstandigheden
waarin deze dieren
worden
gehouden voordat ze na 11 weken
te hebben ‘geleefd’ naar de slacht gaan,
raakt me diep.
‘Konijnen zijn de nieuwe katten’, las ik laatst.
Ik herken dat wel. Mijn mailbox puilt uit met
vragen waarom Flappie doet wat hij doet
compleet met filmpjes van hoe hij slaapt
op de bank, zijn keutels zorgvuldig verdeelt
over het gras en met open mond zijn wortel
eet. Men kijkt nog altijd verbaasd op als ik
vertel wat ik doe. En wie nog een keer de
cliché grap maakt ‘het is bijna kerst, dan is
het probleem opgelost’, die braad ik graag
persoonlijk
gaar.
Het is een nichemarkt en dat maakt het
extra leuk. Steeds meer konijneneigenaren
weten dat een konijn op de juiste manier
houden even duur is als het houden van een
kat. En jij wil ook dat jouw konijn gelukkig
is, toch? Dus koop jij dat hok dat lijkt op een
kasteel dat je zag op Pinterest, samen met
die grote ren. Je boekt een speeddate voor
Flappie met een konijnenvriendje en regelt
de noodzakelijke vaccinaties en castratie bij
de dierenarts. Zo voorkom je gezondheidsproblemen,
maar zeker ook gedragsproblemen.
‘Alleen maar gelukkige konijnen’, luidt
de missie van De Nijnerij. Ik heb nog een
lange weg te gaan met het redden van alle
Flappies uit de pan.
Dit jaar dus tijd voor een nieuw kerstrecept:
‘KNIEN IN ’T ZOER, ZONDER KNIEN’
Benodigdheden: ‘Nepknien’ | 3 uien |
4 laurierblaadjes en 5 kruidnagels |
10 peperkorrels en wat zout | 750 ml azijn |
250 ml water | 250 gram appelstroop
|
600 gram ontbijtkoek in stukjes
| boter
Plaats de ‘nepknien’ in een kom samen met
de gesneden ui, peperkorrels, laurierblaadjes
en kruidnagels. Schenk de azijn en het water
erbij en laat de ‘nepknien’ even badderen
in de marinade. Dep hem droog en bak de
‘nepknien’ mooi bruin. Schenk de marinade
bij de gebruine ‘nepknien’ en roer geleidelijk
de stroop en de ontbijtkoek erdoorheen.
Niet uren lang laten sudderen op het vuur
zoals zijn voorganger, maar maximaal een
kwartiertje. Dus als dierenleed je niet koud
laat, eet dan ‘nepknien’. Ook om klimaattechnische
redenen trouwens.
Smakelijk en fijne feestdagen!
“Ik heb nog een
lange weg te gaan
met het redden
van
alle Flappies uit
de pan”
Begin december hoor ik hem meestal voor het eerst: ‘Flappie’, van Youp van ’t
Hek. De gerechtigheid voor Flappie aan het eind van dit kapot gedraaide nummer,
tovert nog altijd een flauwe glimlach op mijn gezicht.
JOSINE WARNIER (39)
Is diergedragskundige en richt zich
binnen haar bedrijf De Nijnerij op preventie
en behandeling
van gedragsproblemen
bij konijnen. Dit door middel van gedragsbegeleiding
en bijscholingen voor huisdier
professionals. Daarnaast verzorgt zij workshops
binnen kindcentra over huisdieren en
is zij verbonden aan twee internationale post
hbo-opleidingen op het gebied van diergedrag.
Josine woont met haar hond, drie
konijnen en twee kippen in Maastricht.
www.denijnerij.nl
ALLES VOOR UW HUISDIEREN | MAASTRICHT • GELEEN • WEERT
/www.denijnerij.nl