KERKRAADSE TORTILLA’S
VERKOPEN ALS
WARME BROODJES
Zelfs door vijf dagen per week
de klok rond te bakken valt de
honger naar wraps van Mexma
Food in Kerkrade niet te stillen. De
tortillabakkerij op bedrijventerrein
Dentgenbach gaat dan ook zowel
machinepark als personeelsbestand
fors uitbreiden. “We zetten alle
zeilen bij om de vraag te kunnen
bijbenen.”
Mexma Food is al hofl everancier van
wraps aan alle grote supermarktketens
in Nederland en Duitsland. En ook uit de
rest van Europa stapelen de orders zich
ondertussen op. De tortilla’s, in allerlei
varianten en hersluitbaar verpakt, zijn
niet aan te slepen. De te verwachten
2
productie voor dit jaar: 350.000.000 (zeven
nullen!) stuks. Naar een prominente
vermelding op het product van de naam
van Mexma Food is het trouwens meestal
vergeefs zoeken. “Het gros van onze
wraps wordt door de supermarkten
verkocht als huismerk”, zegt directeur
Frank Dossche. “Maar speciaal voor
kleinere klanten voeren we ook een eigen
merk: It’za.” Dat is een verwijzing naar de
voormalige Mexicaanse Mayastad Chichén
Itzá, die op de werelderfgoedlijst van
Unesco staat.
Flexibel
De wraps van onder meer tarwe,
volkoren en meergranen zijn leverbaar
in verschillende afmetingen en aantallen.
Ze worden naturel gebakken of met een
smaakje. Daarvoor worden ingrediënten
gebruikt als knofl ook, mediterrane
kruiden, tomaat, spinazie, chili, roti, rode
biet en wortel. Volgens Dossche zijn
zeker de groentewraps een gouden greep
gebleken. “Tortilla’s passen perfect in de
trend van light en gezond eten. Het is een
lichte versie van brood en je kunt er heel
fl exibel mee omgaan. Ze zijn geschikt als
maaltijd en als tussendoortje. En of je
nu vleeseter, vegetariër of zelfs veganist
bent, je vindt altijd wel een vulling van je
gading.” Vrees dat de tortilla over een tijd
ook weer uit de gratie zal raken, heeft hij
absoluut niet. “Het is geen modeproduct,
maar een blijvertje als deel van onze
moderne levensstijl. Daar ben ik van
overtuigd.”
De directeur is een Belg en telg van een
ondernemersfamilie. De geschiedenis van
de huidige bloemfabrikant Dossche Mills
in het Oost-Vlaamse Deinze gaat terug
naar 1875. Later kwam daar Gourmand
Pastries bij, dat onder meer diepgevroren
croissants verkoopt. En in 2007 werd de
tortillabakkerij geopend. Dat Kerkrade
de locatie werd, was min of meer toeval,
maar Frank Dossche heeft daar nooit een
seconde spijt van gehad. “We zitten hier
echt ideaal, vlakbij Duitsland en België.
Het is een drielandenpunt, centraler kan
het niet.”
Flessendopjes
Bovendien heeft Mexma Food er plek
om uit te breiden. Om beter aan de uit
de pan gerezen vraag naar wraps te
voldoen, moet er worden bijgebouwd
om ruimte bieden aan nieuwe machines.
Met het huidige, gemiddeld pas
vier jaar oude machinepark kan de
vereiste productie niet meer worden
gebolwerkt. Ook het bestand van 120
werknemers is niet meer toereikend.
Er is dringend behoefte aan operators,
inpakkers en onderhoudsmonteurs in
drieploegendiensten. “Operators heten bij
ons overigens gewoon bakkers. Dat klinkt
ambachtelijker en dat is ook terecht
gezien de passie die wordt verlangd.
Het is dan misschien wel volledig
geautomatiseerd, maar er worden hier
geen dopjes op fl essen gedraaid. We
werken met deeg, een natuurproduct.
We hebben echt gekwalifi ceerde mensen
nodig en besteden veel tijd en aandacht
aan opleiding en begeleiding. Iedereen
die hier aan de slag gaat, doorloopt een
grondig scholingsprogramma, zowel
intern als extern.”
Op de vraag of bij Mexma Food een
Nederlandse of Belgische stijl van aanpak
wordt gehanteerd, antwoordt Frank
Dossche gedecideerd: ”Een Limburgse.”
Om daar aan toe te voegen: “We maken er
met z’n allen geen geheim van dat we erg
ambitieus en gedreven zijn. Bij ons heerst
niet de mentaliteit van ‘ja, maar…’ , maar
die van ‘ja, en…’. Aanpakken dus.”
www.mexmafood.eu
Tekst: Frank Seuntjens
Beeld: Jean-Pierre Geusens
Frank Dossche