woensdag 02. 02. 2022 5
TIP ONS
Beste lezer, voor deze VIA
zijn we op zoek naar lokaal
(verenigings)nieuws, tips en
informatie. U kunt ons uw
tekst met foto’s mailen:
noordmidden@
delimburger.nl
(t.a.v. VIA, vermeld dit duidelijk).
Stuur uw materiaal op tijd in;
bij tijdsgebonden activiteiten
liefst 2 weken vooraf.
We zien uw kopij met
belangstelling tegemoet.
Dank!
Redactie
De Limburger
REGIO
‘Met Klökske
2.0 is de cirkel
weer rond’
» Vervolg van de voorpagina.
Theo van Gasteren, voormalig exploitant
van gemeenschapscentrum
De Wingerd in Sevenum en
sinds kort werkzaam voor twee
dorpshuizen in MiddenLimburg,
is
blij dat het blad blijft bestaan en ook
niet van titel verandert. „Dat vinden
we als familie heel fijn. Mijn moeder
is 97 en heeft de allereerste Klökskes
nog. Dat zijn toch tastbare herinneringen
aan pap en wat ze samen
hebben opgebouwd. Het is ook een
deel van ons leven. Toen mijn vader
ziek werd, hebben mijn broer en ik
een tijdje de honneurs waargenomen.
Mijn zus was tot het einde betrokken
bij de opmaak van het oude
Klökske en de nieuwe layout
is afkomstig
van Ton, die altijd in de grafische
sector actief is gebleven. Zo is
de cirkel weer rond.”
Intussen kijken de inwoners van Sevenum,
Kronenberg en Evertsoord
reikhalzend uit naar ‘hun’ nieuwe
Klökske. Het eerste nummer zou
deze week verschijnen, maar dat
bleek niet haalbaar. Theo van Gasteren
vraagt de abonnementhouders
nog twee weekjes geduld. „Het
moet ook wel een echte binnenkomer
worden, hè!” Klinken als een
klok, bedoelt hij. Zodat ook zijn vader
er trots op zou zijn.
Maritiem journalist met een aangeboren
passie voor koken en gezond eten
Arcenaar Erik van Huizen verruilde
de pen gedeeltelijk voor de pollepel.
Hoewel zijn eerste culinaire
avontuur vanwege corona van
korte duur was, is er voor hem
geen weg meer terug. ,,Mijn
ultieme doel is om mensen gezonder
te laten eten.’’
Huis van Morgen gaat dit jaar nieuwe deuren openen
kunnen helpen om langer in hun eigen
woning te blijven. Dit stond al
langer op ons wensenlijstje. Vooral
omdat mensen op deze manier laagdrempelig
kennis kunnen maken
met slimme zorgoplossingen; ze
hoeven deze immers niet meteen
zelf aan te schaffen.” Het Huis van
Morgen wil deze service gaan aanbieden
in samenwerking met ZorgConnect
Noord
en MiddenLimburg
en de gemeenten Peel en Maas
en Horst aan de Maas.
Ook op andere vlakken wordt de
scope verbreed. Zo wordt er bekeken
of het Huis van Morgen een sociale
functie kan vervullen voor mensen
met een verstandelijke beperking
en/of een afstand tot de
arbeidsmarkt. „Het idee is dat ze
klussen gaan uitvoeren in ons huis
en elkaar hier ook kunnen ontmoeten.”
Hoewel de demonstratiewoning in
2021 als gevolg van de coronacrisis
veel minder bezoekers trok dan de
jaren ervoor, hebben de vrijwilligers
niet stilgezeten. „Het palet aan
zorginnovaties is verder uitgebreid
en we hebben de inrichting van het
huis op diverse punten aangepast.
Er is geschilderd, er kwamen nieuwe
meubels en een kamer boven is
ingericht met allerlei gereedschappen
en attributen die het werken in
de tuin vergemakkelijken. De mensen
die ons hebben kunnen bezoeken,
waren zeer geïnteresseerd en
zijn er absoluut wijzer van geworden.”
Bezoek aan het Huis van Morgen is momenteel
alleen mogelijk op afspraak en in kleine
groepen. De stichting zoekt nog vrijwilligers
die rondleidingen willen geven. Meer info via
info@huisvanmorgen.nu.
Het Huis van Morgen in Panningen
gaat zich vanaf dit jaar richten op
ouderen uit heel Noord
en MiddenLimburg.
Zij kunnen in de
demonstratiewoning terecht om te
zien hoe ze met hulp van slimme
zorgoplossingen zo lang mogelijk
zelfstandig kunnen blijven wonen.
Tot nu toe lag de focus vooral op inwoners
van de gemeenten Peel en
Maas, Venlo en Horst aan de Maas.
„Om onze regiofunctie uit te breiden,
willen we ook gaan samenwerken
met gemeenten, woningstichtingen
en zorgorganisaties in het
midden van de provincie”, zegt
stichtingsvoorzitter Gerard Hanssen.
Er staat nog meer op stapel. Hanssen:
„We willen liefst dit jaar nog
starten met de uitleen van hulpmiddelen
en materialen die ouderen
Stichtingsvoorzitter Gerard Hanssen bij
de demonstratiewoning in Panningen.
FOTO HUIS VAN MORGEN
telefoon. In een grote keuken samenwerken
om voor 130 man te koken
is dan een hele leuke ervaring.’’
Geen verlenging
De coronalockdown in december en
januari zorgde echter voor steeds
minder bedrijvigheid. Het aantal
gasten slonk, en dus waren er ook
minder monden om te voeden. ,,Op
een gegeven moment stonden we
met z’n vieren bijna niks te doen,
waarop ik heb voorgesteld dat ze me
maar uitroosterden.’’ Een paar weken
voordat zijn halfjaarcontract afliep
kreeg hij te horen dat de verbintenis
niet zou worden verlengd. ,,Ik
was wel teleurgesteld, aan de andere
kant begreep ik het en had ik het
ook wel een beetje verwacht.’’
Restaurant
Wat de toekomst in petto heeft,
weet niemand. Wel is Van Huizen
ervan overtuigd dat de door hem ingeslagen
weg de juiste is. ,,Koken en
gezond eten is mijn passie. Als ik bij
Maashof niet meer word aangenomen,
dan probeer ik het ergens anders.
Misschien ga ik ooit wel mijn
eigen vegetarische restaurant opzetten.’’
Zeker is in elk geval dat hij
zal blijven schrijven en ook is hij net
begonnen aan de studie Natuurvoedingstherapie.
,,Mijn ultieme doel is
om mensen gezonder te laten eten.
Ik ben ervan overtuigd dat voedsel
heel veel doet.’’ En wie weet waar
dat toevallig allemaal toe leidt.
Erik van Huizen heeft een website opgezet
om gezond eten aan de man te brengen. Met
daarop ook blogs over zijn reis van journalist
tot keukenhulp: www.ikeetgezond.nl.
DE OMMEZWAAI
DOOR SVEN POELS
Terugblikkend duidt Erik van Huizen
(56) zijn loopbaan als ‘een aaneenrijging
van toevalligheden’. ,,Ik
heb 25 jaar gewerkt voor Weekblad
Schuttevaer in Deventer, het vakblad
voor de maritieme branche in
Nederland. Ik begon op de drukkerij
en kwam vervolgens op de redactie
terecht als vormgever. Na tien jaar
kreeg ik RSI en ben ik omgeschoold
tot journalist. In 2010 heb ik ontslag
genomen en ben gaan freelancen.’’
Anno 2022 schrijft hij nog steeds
voornamelijk over de binnenvaart,
het onderwerp waar hij per toeval
was ingerold en inmiddels alles vanaf
weet. ,,Schuttevaer is nog altijd
één van mijn opdrachtgevers.’’
Van Huizens werkzame leven bestaat
echter niet meer alleen uit rivieren,
schepen en havens. De geboren
Deventenaar heeft nog een andere
passie: gezond eten. ,,Als kind
wilde ik al kok worden’’, verklaart
hij. Het lot gaf hem een eerste zetje.
,,Toen ik een paar jaar geleden een
keer hele erge buikgriep had en met
een orthomoleculair dieet weer helemaal
erbovenop kwam, dacht ik:
‘nú ga ik er iets mee doen’. In 2018
ben ik een opleiding tot natuurvoedingskok
gaan volgen en daar ben ik
vorig jaar voor geslaagd.’’
Na zijn afstuderen solliciteerde Van
Huizen bij hotel Maashof in Boekend,
waar ze wat extra handen in
de keuken konden gebruiken. ,,Dat
was in augustus, toen het nog hartstikke
druk was. Het gesprek verliep
goed en een dag later kon ik al
beginnen.’’ Hoewel de baan niet zo
veel met de studie te maken had,
voelde hij zich er direct thuis. Vooral
het weer in een (jong) team werken
beviel hem. ,,Als freelancer doe je,
zeker in coronatijd, bijna alles via de
Erik van Huizen aan het werk bij
Maashof. Beneden: uitstapje met
de redactie van Weekblad
Schuttevaer naar Schiermonnikoog.
FOTO'S LÉ GIESEN/PRIVÉ