Woensdag 29. 03. 2023 3
Wullem
Column
Venray
Virtuele rondleiding
door Grote Kerk
tot 80%
korting
vrijdag 31 maart
venlo
Kampioen van Europa
in huisdieren opzetten
€ €
€ €
€
€ € € €
€
€ €
€ €
€
€ € € €
€
€ €
€ €
€
€ € € €
€
€ €
€ €
€
€ € € €
€
€
€
€
€
€ €
€
Bezorg jezelf een volle
BANKREKENING
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€
€ €
€
€ €
€
€
€
€ €
€
€ € €
€ €
€
€
€
€
€
€
€
€ € € €
€
€ € €
€
€
€
€ €
€
€
€
€ €
€
€
€Meld je aan op
bezorgdekrant.nl
Start direct als
krantenbezorger en ontvang € 1000,-
startbonus!*
* informeer naar de voorwaarden
„Zo zag je de Grote Kerk nog nooit...
zie de nieuwe panoramatour!”, prikkelt
Ed Smeets, deken van Venray,
op zijn Facebookpagina de nieuwsgierigheid.
Wie zijn advies opvolgt
krijgt via de website van de Parochiefederatie
Venray vervolgens
een virtuele rondleiding voorgeschoteld
waar je U tegen zegt. Onder
meer de buitenkant, het priesterkoor,
het St. Anna-altaar en het
dagaltaar geven hun geheimen prijs,
in beeld én woord.
Zie ook rkvenray.nl/panoramatour.
Horst
Amuse levert 19 mille op
voor strijd tegen kanker
Het culinaire fundraising event
Amuse, dat op 19 maart plaatsvond
in ‘t Gasthoês in Horst, heeft ruim
19.000 euro opgeleverd. Dat laat Rotary
Horst aan de Maas weten. De
opbrengst is bestemd voor Stichting
Kankerpraat en het Prinses Máxima
Centrum voor kinderoncologie. Op
haar Facebookpagina dankt de Rotary
afdeling alle deelnemers uitgebreid.
Ook wordt vooruit gekeken:
‘We kijken ernaar uit om in de toekomst
een nieuwe editie van Amuse
te organiseren om zo weer geld op te
halen voor goede doelen.’
REGIO
DOOR WIM MOORMAN
Na een wandeling van twintig
kilometer hebben we wel een
frietje verdiend. De keuze is
beperkt, het Noord-Limburgse
dorp waar we ons bevinden telt
slechts één cafetaria.
Een goed cafetaria ontleent zijn
karakter aan zijn karakterloosheid.
Ons cafetaria is een goed
cafetaria. Een lichte mate van
groezeligheid, overwegend plastic
meubilair, ooit schreeuwerige
kleuren die zijn vervaald, aankondigingen
van zuipfeesten ergens in
de periferie, gedateerde stickers,
een vanzelfsprekend gebrek aan
comfort en gezelligheid. Geen
opsmuk, geen design. Wil je het
anders dan zoek je je heil maar bij
een kwalitaria dan wel qualitaria,
hapsalon of smulparadijs.
Achter de snackvitrine een
mevrouw die wel eens Chinees zou
kunnen zijn. Bij de bakwand een
man die wel eens Chinees zou
kunnen zijn. Ook in dit opzicht
voldoet ons cafetaria aan alle
vereisten voor het hedendaagse
cafetaria. Wat we willen, vraagt de
mevrouw achter de snackvitrine
met een extreem geknepen stem.
We gaan zitten aan een van de
twee tafels. We zijn de enige
gasten. Na een minuut of vijf komt
de man van de bakwand onze
bestelling brengen. Als we goed en
wel aan het eten zijn, gaat de deur
open. Een nieuwe gast! ‘Hallo Piet’,
zegt de mevrouw achter de
snackvitrine. ‘Hallo Piet!’, zegt de
man van de bakwand. Na eindeloos
getalm bestelt Piet. In dialect. Een
friet met, een frikandel speciaal en
een goulashkroket. Daarna gaat
Piet in de wachtstand. ‘Smakelijk’,
voegt hij ons toe. Hij lijkt even
verlegen om een praatje maar
neemt dan toch plaats aan de
andere tafel. Als Piet goed en wel is
begonnen aan het verorberen van
zijn bestelling, gaat de deur open.
Wéér een gast!
‘Hé, dág Piet.’
‘Dág Hay.’
‘Ziede aan ’t dinere?’
‘Jao, ge mót toch waat nao binne
waerke.’
‘Jao, geliek hedde.’
Terwijl Hay wacht op zijn afhaalbestelling,
beginnen Piet en Hay
een nieuwe dialoog die de eerste
qua gebrek aan diepgang ruimschoots
overtreft. Intussen gaat de
deur open. Wéér een gast! Een
gebrekkig Engels sprekende
vrouw ditmaal, mogelijk een
arbeidsmigrant. Ze pakt vier
blikjes Heineken uit de koelkast,
zet die op de snackvitrine, doet een
bestelling en loopt naar buiten. Vijf
minuten later brengt de man van
de bakwand de blikjes en de
bestelling naar buiten. Piet en Hay
zijn inmiddels voor de vijfde keer
tot de conclusie gekomen dat je
toch íets naar binnen moet
werken.
Tijd om op te stappen, veel beter
wordt het niet meer.
Reageren?
redactievenray@delimburger.nl
Cafetaria
Het is niet overdreven om te stellen
dat Wesley Kevenaar met het opzetten
van Bommel, de overleden hond
van de populaire tv-familie Meiland,
baanbrekend werk heeft verricht.
Taxidermie was voorheen een ambacht
dat van oudsher door een
waas van geheimzinnigheid werd
omgeven. Inmiddels is het tot kunst
verheven en weet heel Nederland
dat je voor de absolute top in Venlo
moet zijn. Kevenaar (37), samen
met partner en collega Loes Verstraete
woonachtig in Heel, onderstreepte
dat in 2021 nog eens door
met Bommel de Europese titel te
winnen. Het meer dan honderd jaar
oude Venlose preparateursbedrijf
Bouten, waarvan hij sinds kort directeur
is, geniet naam en faam,
werd al eens wereldkampioen en
deed herhaaldelijk van zich spreken
met bijzondere hoogstandjes. Zoals
het opzetten van Tanja, het beroemde
nijlpaard van Artis, tijgers en een
giraf. Sterke staaltjes taxidermie,
veelal in opdracht van musea, kunstenaars,
filmproducenten en dus
ook particulieren. „Vóór Bommel
prepareerden we hooguit tien huisdieren
per jaar, nu wel zeventig.”
Na zijn optreden in de talkshow van
Beau van Erven Dorens stond de telefoon
roodgloeiend. Twee door Kevenaar
opgezette honden zagen er
zo levensecht uit, dat zowel presentator
als publiek op het verkeerde
been werd gezet. De kijker was al
net zo flabbergasted. „De kunst is
een dood dier weer levend te laten
lijken. Dat behelst meer dan alleen
een anatomisch correcte reconstructie.
Het gaat ook om expressie.
Daarom is er voor een taxidermist
geen grotere uitdaging dan het opzetten
van huisdieren. De eigenaar
wil zijn maatje terug, niet zomaar
een hond of kat die daar op lijkt. Dus
moet alles kloppen, tot in de kleinste
details. Elk dier heeft een kenmerkende
houding of oogopslag. Om die
zo authentiek mogelijk na te bootsen,
bekijk ik soms honderden
foto’s. Ik vergelijk het wel eens met
beeldhouwen. Noem het maar herscheppende
kunst.”
Met Bommel was hij zo’n tweehonderd
uur bezig. „Maar ik doe er ook
wel eens langer over. In een hond die
springt met de bek wijd open, gaat
meer tijd zitten dan wanneer hij ligt
met z’n snuit dicht. Dat bepaalt ook
de prijs. Je kunt het zo duur maken
als je wil. Een middelgrote hond opzetten
kan al vanaf zo’n 2500 euro.”
Baasjes die hun dierbaar overleden
huisgenootje net als de Meilandjes
niet kunnen missen, moeten er rekening
mee houden dat ze toch nog
minstens een jaar van elkaar gescheiden
zullen zijn. „Zo lang is de
wachttijd momenteel. We zijn de
grootste van Nederland maar hebben
ook met tien man personeel de
handen vol.”
De vriezers van het Venlose bedrijf
liggen niet alleen vol met honden en
katten. Een klus waar Kevenaar
zich zeer op verheugt, is het opzetten
van een kolossale zeeschildpad.
„Daar komen weer heel andere
technieken bij kijken. Het villen van
zo’n dier is een kunststuk op zich.”
De Venlose firma Bouten Taxidermy
prolongeerde vorige maand het
Europees kampioenschap huisdieren
opzetten. Sinds Bommel, de
buldog van de Meilandjes, is
honden en katten prepareren
booming business.
Door Marcel van Lier
Wesley Kevenaar aan het werk
in zijn atelier. Foto lé giesen
Venray
Aanvragen hulpfonds
mogelijk vanaf vrijdag
Venrayse verenigingen, maatschappelijke
organisaties en mkb-bedrijven
kunnen vanaf vrijdag aanspraak
maken op een eenmalige tegemoetkoming
in de gestegen
energiekosten via het zogeheten
Venray Fonds. Onder bepaalde
voorwaarden, kan een subsidie aangevraagd
worden om 50 procent
van de gestegen energiekosten over
een periode van zes maanden te
compenseren. Met een maximum
van 7000 euro. De gemeente Venray
spekt het fonds eenmalig met
750.000 euro.
Kijk voor info en de voorwaarden op www.venray.
nl/hulp-bij-hoge-energiekosten
meterik
Zandberg genomineerd
als beste camperplaats
De Zandberg in Meterik is nog geen
jaar na de opening al genomineerd
als beste camperplaats van 2023.
Door het internationaal platform
Campercontact zijn vijf camperplaatsen
genomineerd. De Zandberg
is de enige Limburgse kandidaat.
Het terrein aan de rand van de
Schadijkse Bossen biedt plek aan 25
campers. De Zandberg is het hele
jaar door open en beschikt over
twee sanitairunits met douche en
toilet en een overdekte wasplaats.
De camperplaats is aangesloten bij
de Stichting Vrije Recreatie (SVR).
Stemmen is nog mogelijk tot 16 april op
www.campercontact.com.