Woensdag 12. 04. 2023 3
De halte
Column
venlo
Optreden Venlona met
Jacques-Paul Joosten
Reisleider René Brienen
(rechts) met hotelier Peter
Roodbeen (links) en Paul
Fagel, de nestor van de sterrenbrigade.
Foto jos caubo
well
Dagje Zwitserland voor
‘twaalf sterren’ aspergediner
Grote voorjaarscollectie is binnen!
Dames, herenschoenen en kleding
koopzondag geopend van 13.00 / 17.00
VOORJAARSKLEDING
NIEUW
BINNEN
Heldensedijk 32, Meijel
077 466 1717
16 april
koopzondag
van
11.00 / 17.00 uur
Koninklijke Zangvereniging Venlona
gaat op 15 april een nieuw muzikaal
avontuur aan met de Venlose
zanger en componist Jacques-Paul
Joosten.
Het is niet voor het eerst dat zij het
podium delen. Het koor werkte eerder
mee aan de uitvoering van dialectversies
van liedjes van Stef Bos
die Joosten op cd uitbracht. Deze
verbinding vormt de rode draad tijdens
een open workshop die om
12.00 uur begint in het Ald Weishoes
aan de Grote Kerkstraat in Venlo.
De toegang is gratis.
kessel
Bigbands en rockband
spelen in de Paort
Twee bigbands en een jonge rockgroep
spelen zondag op de BigBand
Belaeving in de Paort in Kessel.
Bigband The Ambassadors, die dit
jaar het tweede lustrum viert, organiseert
de muziekmiddag en treedt
ook zelf op. Evenals Bigband Overload
uit Neer en Rolling Rockers,
een jonge Kesselse rockgroep die
net als The Ambassadors deel uitmaakt
van Muziekvereniging Kessel.
De band speelt dit jaar op EGOpop.
De Bigband Belaeving begint om
14.00 uur, de toegang is gratis.
REGIO
door Sef Derkx
De dag begon met een krantenartikel,
waarin het Rode Kruis zijn
zorgen uitspreekt. De organisatie
schat het aantal mensen in
Nederland in voedselnood op
400.000 en probeert de nood deels
te lenigen met voedselpakketten
en winkelbonnen. We lopen van de
bushalte bij De Berckt naar De
Elze in Hout-Blerick. De Baarlosestraat
ligt ogenschijnlijk aan de
goede kant van de inkomenskloof.
De piekfijn verzorgde huizen
blinken in de voorjaarszon.
Vrijstaande welvaart veelal. Het
knusse eetcafé De Elze is een
geheimtip. Voor hoe lang nog?
Bekenden hebben het er steeds
vaker over. Het ligt buitenaf, maar
het is er prima toeven. Vooral de
culinaire thema-avonden worden
geroemd. We zijn om een andere
reden ernaar onderweg. Illustrator
Leon Peeters heeft in het paviljoen
achter het café een wandschildering
vervaardigd. Met het Hout-
Blericks dorpsschoon en de
brouwnijverheid tot onderwerp.
We zijn te vroeg, eigenaar Sjors
Huys is nog onderweg. We kijken
rond. In een hoekje brandt bij zijn
foto een gedachteniskaarsje voor
Giel Huys. De broer van de
eigenaar is bij een ongeluk om het
leven gekomen. Een altijddurend
verdriet, een gemis zonder einde.
Er hangt een koksbuis in mini
uitvoering. Op het borstzakje is de
naam Sef geborduurd. De jongste
telg heeft die mooie Limburgse
voornaam. De Elzenberg aan de
weg tussen Blerick en Baarlo staat
op de Tranchotkaart uit het begin
van de negentiende eeuw. Het
toponiem zal ongetwijfeld op dat
moment al enkele generaties in
gebruik zijn geweest. De ‘berg’ was
in feite een hoog opgestoven
zandduin. Het logo van De Elze
vermeldt het jaartal 1830. Hoeveel
dorstigen zullen in de loop van de
bijna tweehonderd jaar hun benen
gestrekt hebben onder een
cafétafeltje? Vol verlangen gekeken
hebben naar het glas bier, dat voor
ze neergezet werd? Op de Beeldbank
van het Gemeentearchief
komen we een prentbriefkaart
tegen uit de jaren zestig. Voordat
de familie Huys het etablissement
overnam, zat er een Poolse
exploitant in. De naam die destijds
op de gevel prijkte was Diablice, de
Duivel.
We lopen achterom om de schepping
van Leon Peeters te zien. Drie
weken werk is het geweest. Het
resultaat? Een plaatje. Hout-Blerickse
harten gaan ongetwijfeld
sneller kloppen bij het zien van de
Sint-Josephkerk en de Watermeule.
Tot de Tweede Wereldoorlog
was het een olie- en graanmolen.
Lang diende het als restaurant, tot
de huidige bewoners het pand in
1998 kochten. Zoals de plannen nu
zijn, moet de Watermeule verdwijnen
zodat de Maas meer ruimte
krijgt bij hoogwater.
Reageren?
redactievenlo@delimburger.nl
De Elze
Al tien jaar op rij werpen enkele
meesterkoks uit den lande zich onder
leiding van de bekende Wellse
cuisinier René Brienen op als ambassadeurs
van de rijke aspergecultuur
waar met name Noord-Limburg
internationaal om bekend
staat. In het Zwitserse dorpje
Schwarzsee bereiden zij voor de
gasten van de Limburgse hotelier
Peter Roodbeen een Spargeldiner
dat zijn weerga niet kent.
Om het tweede lustrum extra luister
bij te zetten, trommelde Brienen
een select gezelschap van collega
sterrenchefs bijeen. Zijn streven
was om voor deze tiende
aspergemissie een menu van minimaal
tien Michelinsterren samen
te stellen. Het werden er zelfs
twaalf.
„Welbeschouwd is het natuurlijk
gekkenwerk om ‘even’ op en neer
naar Zwitserland te rijden voor een
potje koken. Maar alle collega’s die
ik heb gebeld, stonden te trappelen
om mee te gaan en daar samen een
speciaal asperge-galadiner op tafel
te zetten. Omdat het de tiende keer
was, had ik bedacht om ditmaal met
tien chefs van elk één ster te gaan
koken. Maar door de deelname van
driesterrenchef Jacob Jan Boerma
kwamen we uit op maar liefst twaalf
sterren.”
Godfather
Wat bezielt gerenommeerde topkoks
met zo’n culinaire staat van
dienst om hun drukke agenda’s zo
te plooien dat ze er een nachtelijke
busrit van een kleine duizend kilometer
voor over hebben om ver van
huis een maaltijd klaar te maken en
vervolgens amper een etmaal later
weer terug te rijden? Paul Fagel,
met zijn 80 jaar de nestor van het
illustere reisgenootschap en alom
beschouwd als een van de god
fathers van de Nederlandse gastronomie,
haalt zijn schouders op.
„Ach weet je, ik had al vaker gehoord
over dit tripje van René, en
het leek me gewoon heerlijk om met
een aantal van die gasten eens ouderwets
te gaan ‘jammen’. Het is
met zo veel man weliswaar wat vol
in de keuken, maar het zijn allemaal
door de wol geverfde professionals
die precies weten wat ze moeten
doen.”
Gastheer Peter Roodbeen was zo
verguld met zijn komst dat hij Fagel,
die onlangs door de prestigieuze
restaurantgids Gault Millau werd
onderscheiden met een Lifetime
Achievement Award, spontaan ‘ridderde’
in de orde van de Zwitserse
koebel.
Spektakel
Ook de tafelgasten voelden zich bevoorrecht.
Voor Vincent Deenen,
CEO van aspergeveredelaar Limgroup,
was het de eerste keer.
„René is onze ambassadeur en nodigde
me uit om mee te gaan. Ik had
echt geen idee wat ik ervan moest
verwachten, maar zo’n culinair
spektakel als dit heb ik nog nooit
meegemaakt. Het is fantastisch om
te zien wat een ongelooflijke creaties
deze topchefs weten te bedenken
op basis van onze Limburgse
asperges.”
Topkok René Brienen uit Well nam
vorige week op zijn tiende aspergereis
naar Zwitserland maar liefst
twaalf Michelinsterren mee. Nooit
eerder kregen de fijnproevers in
het dorpje Schwarzsee zo’n hoog
karaatgehalte wit goud voorgeschoteld.
Door Marcel van Lier