Woensdag 11. 10. 2023 5
COLOFON
‘Standaard een warme groentelunch op
alle basisscholen, hoe mooi zou dat zijn!’
De 27-jarige Ilse van Lier uit Neer
doet onderzoek met warme,
groenterijke schoollunches van
Kokkerelli, een project dat na een
pilot in de gemeente Venlo in heel
Noord-Limburg zal worden uitgerold.
Ze heeft thuis een grote
moestuin en studeerde Health
Food Innovation Management aan
de Universiteit Maastricht in Venlo.
Gezonde voeding is niet weg te
denken uit haar leven.
Door Marcel van Lier
overloon
Kruizen voor
Oekraïne
Oorlogsmuseum Overloon opent
op 12 oktober een bijzondere
kruizententoonstelling, die zijn
oorsprong vindt in de oorlog in
Oekraïne.
‘Gegaeve Zinne’ geeft antwoord op alle ‘zinvolle’ vragen
Wat hebben Renée van Wegberg,
Martin Luther King en ‘GedraagOw’
met elkaar gemeen? Of deken
Wilson Varela met Heideroosje
Marco Roelofs? Hoe combineer je
spreuken op oorlogsmonumenten
met de muziek van piano en cello?
Deze en andere ‘zinvolle’ vragen
worden op 13 en 14 oktober beantwoord
tijdens de voorstelling Gegaeve
Zinne in ‘t Gasthoês. Geïnspireerd
door alle zinnen die hen werden
aangereikt door inwoners van
Horst aan de Maas – onder wie Jack
Poels van Rowwen Hèze – trekken
Marion Vervoort, Egbert Derix en
Geert van den Munckhof al hun creatieve
registers open. Samen met
percussionist Mees Riechelman en
celliste Marie-José Didderen. Gegaeve
Zinne wordt een feest van herkenning,
zegt Egbert Derix. „Een
voorstelling, ook al klinkt dat heel
cliché, met een lach en een traan.”
Tranen zullen er vast en zeker rollen
bij het ‘GedraagOw’-lied annex
gedicht, naar een tekst van een vader
van een van de vrienden van
Guus Janssen. „De lach zou kunnen
verschijnen als het publiek meezingt
met een medley van hits uit de
jaren 80. De muziek krijgt een gezicht
door inspirerende beelden die
speciaal voor deze voorstelling zijn
gemaakt.”
Gegaeve Zinne is een voorstelling geworden
met een grote variëteit aan
invalshoeken. Egbert Derix componeerde
er speciaal muziek voor, die
op piano en synthesizers al indrukwekkend
klinkt. In combinatie met
de zang van Marion Vervoort en het
gesproken woord van dichter Geert
van den Munckhof komt er nog een
extra dimensie bij. Het publiek
wordt meegenomen en in vervoering
gebracht. „Mooie zang en rake
teksten worden gecombineerd met
ritmische percussie, gedragen celloklanken,
zwevende buikorgeltonen,
klaterend piano- en synthesizerspel
en tokkelend ukelele-geluid.
Door de combinatie met toepasselijke
beelden worden alle zintuigen
geprikkeld”, zegt Egbert Derix. „En
door het interactief en ludiek combineren
van gegeven zinnen ontstaat
een wisselwerking met het publiek,
waardoor er een sfeer van gezamenlijkheid
ontstaat. Dat is
precies wat ons voor ogen stond
toen we een jaar geleden op het idee
kwamen voor Gegaeve Zinne. Alleen
hadden we toen nog geen idee hoe
dat er concreet uit moest komen te
zien.”
Kaarten via www.gasthoes.nl.
Geert van den Munckhof, Marion Vervoort, Mees Riechelman,
Egbert Derix en Marie-José Didderen (vlnr). Foto Dianne Kauffeld
REGIO
Advertenties
T 088 - 82 45 000
E bereiklimburg@delimburger.nl
I www.mediahuislimburg.nl
Redactie
E noord-midden@delimburger.nl
t.a.v. VIA weekkrant
I www.limburger.nl/via
Mediahuis Limburg
Kazernestraat 17
5928 NL Venlo-Blerick
T. 088 - 82 45 000
andere momenten van de dag. Dit
was aanleiding voor Kokkerelli om
warme, groenterijke lunches aan te
bieden op scholen. Het is voor ons
belangrijk dat de lunches voldoen
aan de richtlijnen voor gezonde voeding
van de Gezondheidsraad, en
dat ze in de smaak vallen bij kinderen.
Daarom hebben we ze vanaf het
begin betrokken bij de ontwikkeling
van de lunches.”
Wat is jouw rol binnen het onderzoek?
„Ik kijk hoe leerlingen, ouders en
leerkrachten de lunches ervaren.
Vinden de kinderen het lekker, en
wat vinden ouders van het initiatief?
Daarnaast bekijk ik of kinderen
daadwerkelijk meer groente
gaan eten, ook thuis.”
Waarom liever groenten dan een
boterham met pasta?
„De lunch die we aanbieden is een
extra groentemoment, geen vervanging
van de avondmaaltijd.
Hiermee hopen we de groente-inname
te vergroten. Er is niets mis met
een bruine of volkoren boterham
met gezond beleg, maar het is ook
belangrijk om voldoende groenten
te eten!”
Hoe is zo’n lunch samengesteld?
„In elke maaltijd zit 150 gram groente.
Daarnaast variëren we met pasta,
rijst en aardappelen, en voegen
we een eiwitbron toe, zoals bonen of
kaas.”
Jullie zijn nu vier weken op weg, wat
zijn de eerste bevindingen?
„Over het algemeen zijn de kinderen
erg enthousiast. Natuurlijk is
het spannend in het begin: de vertrouwde
boterham wordt ingeruild
voor iets nieuws. Maar we zien dat
de maaltijden goed worden gegeten
en krijgen leuke reacties.”
Wat proberen jullie kinderen te leren
met voedingseducatie?
„Kinderen leren over voeding in de
breedste zin van het woord. We
richten ons niet alleen op het belang
van groente en fruit, maar ook op
voedselverspilling, waar het eten op
hun bord vandaan komt en de invloed
van reclame op het eetgedrag.”
Hoe ziet het vervolgtraject er uit?
„De testperiode loopt tot eind oktober.
Vanaf januari starten we op tien
basisscholen in heel Noord-Limburg.
Dan richten we ons specifiek
op de gezondheidseffecten – zowel
fysiek als mentaal – bij het kind. We
kijken bijvoorbeeld naar concentratie
op school en of kinderen open
staan voor nieuwe groentes. Na die
fase willen we verder uitrollen in
Nederland. We streven ernaar dat
de warme, groenterijke lunch de
standaard wordt in heel Nederland.
Hoe mooi zou het zijn als op alle basisscholen
in Nederland een warme,
groenterijke lunch wordt geserveerd
en kinderen meer groente
gaan eten.”
Je bent werkzaam voor de UM,
binnen het programma Jeugd,
Voeding en Gezondheid. Wat houdt
dit in?
„Kokkerelli, de UM en Brightlands
Campus Greenport Venlo werken
hierin aan een gezamenlijke missie:
kinderen gezond laten opgroeien.
Dat doen we aan de hand van drie
pijlers: educatie, innovatie en onderzoek.
Kokkerelli zet zich al ruim
tien jaar in om kinderen de wondere
wereld van voeding te laten ontdekken.
Nu de wetenschappelijke bewijzen
zich opstapelen dat kinderen
baat hebben bij actievere interventies
om tot gedragsverandering te
komen, is het tijd voor de volgende
stap. Kokkerelli biedt naast educatie
ook warme, groenterijke lunches
aan op basisscholen. Het concept
omvat een totaalpakket waarbij
scholen ontzorgd worden in voedingseducatie
en ouders in het aanbieden
van voldoende groenten.
Ook betrekken we kinderen in de
ontwikkeling van ‘Kids-Proef’ concepten.
Het motto van Kokkerelli is:
voor en door kinderen. Tot slot doet
de UM onderzoek waarin Kokkerelli
fungeert als field lab. De koppeling
tussen wetenschap en praktijk is
daarbij snel gemaakt. Dat zie je terug
in de ontwikkeling van de
schoollunches, waarbij we onderzoeksvragen
in de praktijk toetsen.”
Hoe is de gezonde schoollunch
ontstaan?
„Kinderen eten te weinig groenten,
terwijl deze hartstikke belangrijk
zijn! We kunnen proberen om nóg
meer groenten toe te voegen aan de
avondmaaltijd, maar dit kan ook op
Leerlingen van de School aan de Vijver
in Venlo proeven een goedgevulde
minestronesoep. Foto's lé giesen
noord-limburg
De Oekraïense kunstsmid Serhii
Polubotko ontving in 2022 van een
buitenlandse collega een smeedwerk
kruis, met de tekst voor vrede
in Oekraïne. Dat bracht hem op het
idee om kunstsmeden in de hele wereld
op te roepen kruizen te maken.
Inmiddels zijn er wereldwijd meer
dan 175 kruizen vervaardigd. Van
Noorwegen tot Chili. Alleen al door
het feit dat het museum erin is geslaagd
ze allemaal naar Overloon te
halen, is de tentoonstelling uniek te
noemen. Daarnaast werd nooit eerder
zo’n groot aantal zware smeedijzeren
kruizen geëxposeerd.
Alle kunstsmeden hebben vanuit
hun eigen boodschap en in hun eigen
vormentaal een kruis gesmeed.
Het project kwam tot stand in samenwerking
met het Ambachtelijke
Smedersgilde van België vzw. De
kruizen zijn tot 10 december te zien.
Het museum heeft inwoners van de
Gemeentelijke Oekraïne Opvang
gevraagd mee te werken aan de opening
op 12 oktober. Serhii Polubotko,
inmiddels uitgeweken naar New
York, zal via een videoverbinding
acte de présence geven.
/www.gasthoes.nl
/www.mediahuislimburg.nl
/via