Woensdag 07. 12. 2022 3
Waat e waer
Column
heibloem
Kerstmarkt met live
muziek op de Widdonck
info en kaarten
admosam.nl
Sinds 2016 zijn al meer dan
500 Weerterlogen opgeleid
weert/nederweert
Inzameling houdbare producten
Laat je raken
vr 16 dec, Sittard
za 17 dec, Maastricht
zo 18 dec, Weert
nederweert-eind
Eindse Boys komt met
kerststerren aan de deur
LEOLUX FACTORY OUTLET
Zaterdag 10 december
11.30 uur - 14.00 uur
www.leolux.nl/verkooppunten
Marinus Dammeweg 55, Venlo (Blerick)
VIA gratis
digitaal lezen?
Alle edities vind je op
www.delimburger.nl/via
Frits Nies
Het is een raar fenomeen. Misschien
doe ik er daarom wel graag
aan mee, als ik toch in de buurt
ben. De dag starten met een
wandeling vanuit de kampeerplek
naar een lokale bakker voor de
aanschaf van verse baguettes. En
dan met de stokbroden, in papier
gedraaid, onder de arm naar de
Bar-Tabac voor een verse krant en
een café noir. Even meedoen aan
wat ‘exemplarisch voor de Franse
manier van leven’ is, aldus de
Franse (!) directeur-generaal van
UNESCO die verantwoordelijk is
voor het plaatsen van de baguette
op de Werelderfgoedlijst. Daarna
moet je snel zijn met de verdere
aanloop van de dag, anders doet
het Franse brood zijn Nederlandse
benaming eer aan en kun je er
alleen nog tentharingen mee in de
grond slaan. Gelukkig blijven de
nog resterende Franse bakkers de
hele dag door verse aanmaken;
naar schatting zo’n 80 miljoen.
Dat is andere koek dan Limburgse
Vlaai. Die heeft het nog niet zo ver
geschopt, ondanks dappere
pogingen daartoe. Terwijl het
erfgoed van de vlaai best nog
‘exemplarisch voor de Limburgse
manier van leven’ is. Ook al
startten we hier de dag alleen nog
met een gang naar de bakker voor
vlaai wanneer we op het werk
moesten trakteren voor de
verjaardag. Met al het thuiswerken
is dat nu wat vervaagd; rijstevlaai
met slagroom laat zich lastig
skypen. Ook kermis, communie en
koffietafel hebben een pandemie
lang stilgelegen, met alle lege
vlaaischalen van dien. En vlaaibakkers
worden schaars. Weert was
ooit Vlaaistad met alleen al in de
binnenstad zo’n dertig vlaaibakkerijen,
waarvan er drie voor Antje
van de Statie werkten. In de
huidige binnenstad: nul. En de rest
kampt met (zonder) energie. Een
oven stoken was nog nooit zo duur.
Hadden we thuis nog maar een
bakkes om mötterte in te stoeëke.
Met voldoende hitteverloop om
achtereenvolgens eigen brood,
vlaai, roggebrood én knapkook in te
bakken. Ja ja, hadden wij ons
erfgoed maar gekoesterd. Zelfs in
Nederweert gaan ze daar nog eens
achter komen. Al lijkt ‘sorry’
zeggen voor hun huidige burgemeester
net zo’n opgave als oud
stokbrood slikken.
We hebben in elk geval de molenaars
nog, die wel op de lijst van
UNESCO staan. Als ‘immaterieel
erfgoed’; hoewel ik geen immateriële
molenaar ken, maar het gaat
dan ook om het ambacht. Bij
voldoende aanwas van vrijwilligers
biedt dat nog enig soelaas. De dag
starten met een wandeling naar
een van de naburige molens in
Kempen~Broek voor het kopen van
een zak boekweitmeel en dan thuis
voor het ontbijt zelf bógkeskook met
’ne keplaon klaarmaken. Dat is nog
’s andere koek.
Reageren?
f.nies@me.com
Andere koek
Door corona kon de activiteit twee
jaar geen doorgang vinden, maar dit
jaar houden SO de Widdonckschool
en VSO de Ortolaan weer een kerstmarkt.
De leerlingen maken en verkopen
(eigen gemaakte) spulletjes,
hapjes en drankjes. Het wordt een
avond met live muziek en er is ook
een wensboom. De opbrengst van de
avond wordt gebruikt om een wens
voor de school uit de wensboom in
vervulling te laten gaan. De kerstmarkt
op woensdag 14 december
duurt van 17.00 tot 20.00 uur op de
locatie Meijelseweg 2b in Heibloem.
Eindse Boys houdt zaterdag 10 december
voor de zevende keer een
kerststerrenactie om inkomsten te
genereren voor de jeugdafdeling.
Vanaf 9.30 uur komen jeugdleden
van Eindse Boys in Nederweert-
Eind, Budschop, Schoor en het buitengebied
huis aan huis aan de deur
om de kerststerren aan te bieden
voor 5 euro per stuk. De planten zijn
ongeveer 35 centimeter hoog en
rood of wit van kleur.
Wie mee wil helpen, kan zich aanmelden via
kerststerrenactie@eindseboys.nl.
REGIO
» Vervolg van de voorpagina.
Wie denkt dat de cursus alleen iets
is voor ouderen en geboren en getogen
Weertenaren heeft het mis. „De
jongste deelnemer is begin dertig.
Ook zien we dat steeds meer mensen,
die net in Weert zijn komen wonen,
meedoen om zo hun nieuwe
woonplaats beter te leren kennen”,
vertelt Peter Korten. In totaal zijn
er sinds 2016 al meer dan vijfhonderd
Weerterlogen opgeleid. De titel
‘loog’ is overgenomen van de geschiedeniscursussen
in andere steden,
zoals Den Bosch en Gouda.
Wie al twee keer de cursus heeft gevolgd,
is Thieu van Erp (58). „Er
wordt zoveel verteld, dat je dat niet
allemaal in één keer kunt onthouden.
De tweede keer hoor je weer
andere dingen.” Als oefen- en opleidingscoördinator
van de brandweer
komt hij regelmatig in monumentale
gebouwen. „Wist je dat de
deuren van de Sint Martinuskerk
uit 1500 stammen? Als brandweerman
wil je historisch waardevolle
objecten behouden. Je kijkt welke
middelen er voorhanden zijn en
handelt preventief bij een eventuele
brand.”
In 2023 wordt de cursus Weerterlogie opnieuw
aangeboden. Aanmelden kan via
info@dealdenborgh.nl. Zodra de data bekend
zijn, ontvangen belangstellenden een
inschrijfformulier.
Ook Thieu van
Erp mag zich
voortaan Weerterloog
noemen.
Foto arjanne van
voorst
Mensen kunnen meedoen door
houdbare producten, vooral blikken
of potten groenten, vis in blik,
wc-papier, waspoeder, schoonmaak
en toiletartikelen (shampoo,
tandpasta, zeep) in te leveren. Zelfgemaakte
producten mogen niet
worden meegeven.
De producten kunnen tussen 7 en 21
december worden ingeleverd in de
kratten die klaarstaan in de kerken
in Weert en Nederweert. Inleveren
is ook mogelijk bij de Aanschuiftafel
in het Keenter Hart (tussen 18.30 tot
19.30 uur) of bij Brede school Mar
keent (tijdens schooluren). Ingeleverde
producten dienen ongeopend
en nog minstens twee maanden
houdbaar te zijn.
Ondernemers die hun steentje willen bijdragen
kunnen voor meer informatie contact
opnemen met Carin Rosbergen, coördinator
namens de Broederschap (tel. 06-
30073829) of Nancy Heinze, coördinator
namens de Weerter Minima groep (tel. 06-
16578988 / weerterminima@gmail.com).
Vorig jaar was het initiatief een
groot succes. Vandaar dat de Broederschap,
in samenwerking met de
Weerter Minima Groep, ook dit jaar
houdbare producten inzamelt voor
mensen die ze goed kunnen gebruiken.