woensdag 29. 12. 2021 REGIO 3
Gemeenteraadsverkiezingen
2022
Plan tijdig uw
mediacampagne
Meer informatie?
Elke dag lokaal nieuws!
Wil jij het laatste nieuws uit
jouw regio elke dag in je mailbox
ontvangen? Meld je dan aan
voor onze lokale nieuwsbrief op:
» delimburger.nl/nieuwsbrief
Neem contact op met:
Tel: 046-4117180
bereiklimburg@mediahuislimburg.nl
In zijn atelier in Schimmert is het
frisjes, maar dat lijkt hem niks te
deren. Met zijn muts diep over zijn
oren en met dikke winterkleding
aan werkt Sander Hurkens (45)
aan zijn nieuwste ijssculptuur. „Ik
kwam toevallig met dit vak in
aanraking, het bleek het beste wat
me ooit is overkomen.”
DOOR TIM VAN SINTFIET
BEEK
Oud-paralympisch kampioen
treedt toe tot bestuur De Haamen
Gemeenteraadsverkiezingen
2022
Plan tijdig uw
mediacampagne
Meer informatie?
Neem contact op met:
Tel: 046-4117180
bereiklimburg@mediahuislimburg.nl
OETGESJTREKE
COLUMN
BEEK
Nieuwjaarstoespraak
online uitgezonden
GELEEN
Wensboom vervult ook
dit jaar weer wensen
Gemeenteraadsverkiezingen 2022
Plan tijdig uw mediacampagne
Meer informatie?
Neem contact op met:
Tel: 046-4117180
bereiklimburg@mediahuislimburg.nl
Gemeenteraadsverkiezingen 2022
Plan tijdig uw mediacampagne
Meer informatie?
Neem contact op met:
Tel: 046-4117180
bereiklimburg@mediahuislimburg.nl
PAUL HEFFELS
‘En hoe waren de kerstdagen?’ Dit
keer zijn het eens niet de collega’s
op mijn werk die het me vragen. Ik
heb immers vakantie deze week en
dus ben ik voor een weekje verlost
van social talk, werkoverleg,
vergaderen en een DEkoffieautomaat.
Nee, ik stelde me zelf de
vraag in deze coronatijd, terwijl ik
op mijn spinningfiets weer iets van
mijn kerstkilo’s eraf probeer te
zweten. De kerstdagen zijn alweer
om en wat rest zijn wat lampjes
aan gevels van de huizen, die
druppen van het natkoude druilweer.
En een koelkast vol restjes,
die het koken komende dagen wat
eenvoudiger maken.
Hoe de kerstdagen waren? Zes
gangen voor het menu voorbereiden
bleef in stand, al merkte ik wel
dat 5 personen aan tafel mentaal,
logistiek en fysiek toch wel een
andere voorbereiding vraagt dan
wanneer er 12 gasten aanschuiven
aan de kerstdis. Ik kon afgelopen
week rustig doorwerken tot en
met de 23ste december en vond op
mijn vrije dag, voorafgaand aan de
kerstinkopen zelfs nog de tijd om
een journalist van VIA te woord te
staan voor een interview naar
aanleiding van mijn achtste
boekje.
Balen was het wel om
in lijn met
de lockdownregels
te besluiten
om de kerst te vieren in de beslotenheid
van ons eigen gezin. Vorig
jaar werd het ook al opgeschoven
en hoewel we elkaar tussendoor
nog wel een paar keer troffen, toen
het weer even kon, hadden we ons
toch verheugd op een familiediner.
Nu werd het een gezinsetentje.
Even lekker, zeker zo gezellig,
maar toch anders.
Wat dat betreft ben ik wel blij dat
ik geen wintersportliefhebber ben,
want dan was me tien dagen als
boostertoerist opgehokt zitten in
zo’n grenen berghut of freundlicher
Gasthof in Oostenrijk toch wel erg
zwaar gevallen.
Het was kortom allemaal een
beetje anders dan verwacht, maar
al met al een rustige, mooie kerst.
Over een tijdje zullen we best wel
weer met de hele familie kunnen
aanschuiven om samen een vorkje
te prikken en vakantie vieren,
desnoods in ons eigen landje met
subtropische temperaturen, zal
ook wel weer een keer kunnen. Uit
eten wordt door het verlangen
alleen maar een lekkerder vooruitzicht
en winkelen is toch al nooit
mijn grootste hobby geweest.
Alles kump good, is zo’n gevleugelde
term en liever dan me te ergeren
aan wat ik allemaal niet kan doen,
houd ik maar de moed erin en
hoop dat het nieuwe jaar in ieder
geval een beter jaar wordt dan we
dit jaar hebben meegemaakt.
Of het ook echt zo is zullen we over
52 columns weten. Tot die tijd
wens ik u in ieder geval alle goeds
voor 2022.
REAGEREN?
redactiesittard@delimburger.nl
Andere kerst
Ook dit jaar zal de nieuwjaarstoespraak
van burgemeester Christine
van BastenBoddin
van de gemeente
Beek online plaatsvinden. Vanwege
de coronamaatregelen kan er
opnieuw geen nieuwjaarsreceptie
gehouden worden. „Dat vinden we
ontzettend jammer. We hadden
graag het glas met u geheven op het
nieuwe jaar”, laat de gemeente weten.
De nieuwjaarsrede van de burgemeester
kunnen inwoners wel
volgen. Deze wordt op 1 januari om
12.00 uur op de Facebookpagina van
de gemeente Beek uitgezonden.
De wensboom van stichting Lindenheuvelse
culturele feesten (Tiliade)
heeft ook dit weer zijn (goede) werk
verricht. Lokale wensen gingen wederom
in vervulling. Van hulp voor
iemand die op hoge leeftijd zelf de
bladeren niet meer uit de tuin kan
verwijderen tot een uitnodiging voor
een etentje voor iemand die zich eenzaam
voelt. En van een barbecue
voor een familie die het niet breed
heeft tot boodschappen doen voor
iemand met een gebroken been. Verder
zijn er ook smulpakketten uitgedeeld
aan jonge gezinnen.
(2008) in het damesdubbelspel.
Verder werd ze acht keer sportvrouw
van Limburg.
Ontwikkeling
Walraven heeft de nodige bestuurlijke
ervaring. Ze was eerder lid van
de werkgroep rolstoeltennis van de
KNLTB en van de Raad van Toezicht
van het Huis voor de Sport.
Verder was ze ambassadrice voor
onder andere Topsport Limburg en
Iedereen Kan Sporten.
„Sharon trainde tijdens haar imposante
sportloopbaan veelvuldig op
De Haamen. Het sportlandgoed wil
zich ontwikkelen tot paralympisch
centrum in de regio. Als er iemand is
die deze ambitie mee vorm kan geven,
dan is zij het wel”, laat wethouder
Ralph Diederen in een reactie
weten.
Bestuur
Walraven vormt samen met voorzitter
Rob Meesen en bestuurder
Harry Boesten het nieuwe stichtingsbestuur.
Oudparalympisch
kampioen
Sharon Walraven (51) treedt per 1
januari 2022 toe tot het bestuur
van Stichting De Haamen in Beek.
Ze volgt André Timmerman op.
DOOR PAUL DOLHAIN
Walraven won als rolstoeltennisser
meerdere nationale en internationale
titels met als hoogtepunten een
zilveren plak in het damesenkelspel
op de Paralympische Spelen van
Sydney (2000) en goud in Beijng
knie had, mocht de Nederlands
kampioen van 2018 echt aan de slag.
De eerste keren probeerde hij verschillende
dingen uit. Een keuze die
goed uitpakte. „We kwamen er al
snel achter dat het vak me goed ligt.”
Ondertussen is hij samen met Pim
Geradts medeeigenaar
van Icecarving.
nl. „Ik heb mijn roeping gevonden
en van mijn baan m’n hobby gemaakt.”
Hurkens deed er meer dan één jaar
over om het icecarven onder de knie
te krijgen. Inmiddels zit hij al bijna
twintig jaar in het vak en probeert
hij nog iedere dag om de lat hoger te
leggen. „Je stopt nooit met jezelf verbeteren.”
Vroeger was de ijskunstenaar
nog wel eens te voorzichtig met
het breekbare ijs. Nu probeert hij
‘één te worden met het ijs’. Met een
kettingzaag tekent de Schimmertenaar
in rap tempo de grote lijnen
van zijn kunstwerken uit. „Met fijn
gereedschap schaaf ik het vervolgens
bij. Een kleiner kunstwerk dat
ik al vaker heb gemaakt, is binnen
een half uur klaar.” Grotere projecten
duren meerdere dagen.
De werken van de kunstenaar zijn
wereldwijd te bewonderen geweest.
„Eén van mijn mooiste klussen had
ik in Utrecht, daar hebben we op
ware grote een middeleeuws kapelletje
nagebouwd.”
Volgens Hurkens is het vak door iedereen
te leren. Het moeilijkste is
het driedimensionaal denken, vertelt
de icecarver. „We krijgen de ontwerpen
vaak eerst in 2D aangeleverd.
Je moet daarom voor jezelf extra
beeldmateriaal zoeken en
visualiseren of het mogelijk is.” Volgens
Hurkens kun je bijna alles maken
met ijs. Al moeten er soms wel
concessies gedaan worden. „Bij een
steigerend paard is het bijvoorbeeld
belangrijk om er iets slims bij te bouwen,
zodat het werk niet halverwege
inzakt.”
Sander Hurkens in
zijn werkplaats. FOTO
FRANÇOISE PETERSEN
SCHIMMERT
Sander Hurkens gaat ijs
met kettingzaag te lijf
Hij werkte eerst als kok in een restaurant,
maar was op zoek naar ‘iets
creatiefs’. Tijdens zijn zoektocht
stuitte de creatieveling op de vacature
icecarver. Het was bovendien in
de buurt dus waarom niet reageren?
Hurkens werd aangenomen. „Ik had
nul ervaring en werd meteen in het
diepe gegooid.”
Hij begon als ijsblokkenmaker. „Dat
lijkt op het eerste gezicht simpel,
maar is het allerminst. We willen de
helderste blokken krijgen en dat
kost tijd.” Het water wordt eerst gefilterd
en vervolgens lange tijd rondgepompt.
„Het maken van één groot
ijsblok van 1.500 kilogram duurt
daardoor in totaal zes weken.” Toen
Hurkens de vaardigheid onder de