woensdag 28. 07. 2021 REGIO 3
Linn kookt met vriendin tientallen
maaltijden voor de slachtoffers
Ook als u niet of elders
verzekerd bent.
Henri Weltersstraat 17, Sittard
T 046 - 451 35 72
I monuta.nl/sittard
Monuta is
er voor u.
Ook in Sittard.
Erwin Hovens en Arno Cleiren Wauben
Takelbedrijf Grootveld Brunssum - Sittard
Wie wilt ons team komen versterken?
Gezocht Personeel (fulltime-parttime).
Tijd voor een nieuwe uitdaging, ben je in bezit van Rijbewijs B-C-E code 95,
geen 8-5 mentaliteit en heb je technische autokennis?
Solliciteer dan snel via Administratie@grootveldberging.nl of bel 045-5251631.
OETGESJTREKE
PAUL HEFFELS
COLUMN
„Wilt u meer of minder banen?”,
vroeg het onderzoeksbureau van
de Erasmus Universiteit aan
opdrachtgever MaastrichtAachen
Airport. „Nou dan regelen
we dat.”
De resultaten van het onderzoek
waren vervolgens naar tevredenheid
van MAA en van de provincie,
maar om de een of andere
reden komen er toch wat vragen
over de betrouwbaarheid van de
cijfers. Iets met slagers en eigen
vlees. Oeps, concluderen de
onderzoekers, foutje! Om vervolgens
als een soort ZuidEuropese
marktkooplieden te gaan marchanderen
en langzaam maar
zeker tot een paar keer toe het
aantal verwachte banen rondom
het vliegveld naar beneden bij te
stellen.
Achteraf blijkt dat ze zich gebaseerd
hebben op gegevens die
toepasbaar waren rondom een
landelijke luchthaven als Schiphol,
maar niet op een regionale
luchthaven. Dan worden die
afwaaiende dakpannen in Geverik,
die decibellen en neerdruppelende
kerosine in Meerssen toch net wat
moeilijker te verteren. Het is alsof
de tegenstanders van Beek
klachten over overlast zouden
afzetten tegen de bevindingen
over geluid en nachtvluchten bij
de omwonenden van het modelvliegtuigveldje
langs de Bergerweg,
bij Guttecoven.
Het maakt me toch een beetje
achterdochtig, als ik zo iets lees.
Hoe zou het dan zijn met die
berichten van Chemelot? Ik kan
maar moeilijk geloven dat bij de
dagelijkse akkefietjes en ongelukjes
van de laatste drie weken op
het Chemelotterrein nooit spullen
ontsnappen die gevaarlijk zijn
voor de omgeving of schadelijk
zijn voor de gezondheid of de
natuur. Heb ik toch altijd gedacht
dat chemische stoffen risico’s met
zich brengen. Toch toevallig dat
ijverige laboranten op een dergelijk
groot complex alleen reageerbuisjes
laten omkiepen met
koosjere stofjes. En dat er bij
slordige operators alleen geurtjes
en vloeistoffen ontsnappen van de
gezonde soort. Ik ben benieuwd of
de vissen rond Urmond daar net
zo over denken.
Ik weet niet hoe het u gaat, maar
soms denk ik wel eens dat ze ons
bewust voor de gek willen houden,
die grote bedrijven. Niet overtuigd?
Wat te denken van een
parkeerplaats voor elektrische
auto’s aanleggen op de plek waar
nu een bos staat? Een chemierecycler
die wel kan vervuilen, maar
niet kan opruimen. Of een oliemaatschappij
die midden in een
periode van stijgend water naar
de rechter stapt om door te
mogen verontreinigen. Wat nou,
historisch perspectief van de
mijnen? We verhuizen naar
Maastricht. Gelooft u ze nog?
REAGEREN?
redactiesittard@delimburger.nl
Bedrijfsinfo
STEIN
Foto-expo over leven
in de voormalige DDR
De Steinse fotograaf Fons Verhoeve
exposeert tot en met 31 augustus
met beeldmateriaal van de vroegere
DDR. De foto’s werden gemaakt
in en rondom Dresden. Volgens de
organisatie geeft de tentoonstelling
bezoekers een beeld van hoe het leven
er in het voormalige OostDuitsland
uitzag. De expo kan van maandag
tot en met zaterdag tussen
10.00 en 17.00 uur worden bezocht.
Locatie is de Bibliotheek Stein/
MFC de Grous aan de HeerstraatCentrum
38 in Stein en de entree is
gratis.
SITTARD
Toon Hermans Huis
zoekt gastvrouw of -heer
Het Toon Hermans Huis in Sittard
is op zoek naar een gastvrouw en
gastheer. Mensen die graag hun
steentje willen bijdragen aan het
welzijn van de gasten in het Toon
Hermans Huis in Sittard, maar ook
graag in teamverband werken, kunnen
zich aanmelden.
Affiniteit met het digitale tijdperk
en minimaal één dagdeel per week
inzetbaarheid is gewenst.
Meer informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer:
0464516474
(email:
info@toonhermanshuissittard.
nl).
Linn Hoch roert dagelijks
in de pannen en vriendin
Ivona helpt haar. FOTO
FRANÇOISE PETERSEN
Hoeveel maaltijden kook je per dag?
„Ongeveer vijftig tot honderd. Ik
maak allemaal gerechten die snel
te maken zijn, zoals pasta bolognese,
nasi goreng of Indiase curry’s. Ik
gebruik meerdere rijstkokers en
grote wokpannen om zo veel mogelijk
porties te bereiden. Om nog
meer gerechten te kunnen maken,
kookt mijn vriendin Ivona Grubiši
ook lekkere dingen als risotto, cake
of pannenkoeken. Als deze maaltijden
klaar zijn, brengt ze deze naar
mij thuis.”
Waar gaan alle gerechten vervolgens
naartoe?
„Naar iedereen in Limburg die getroffen
is door de ramp en het nodig
heeft, maar vooral naar Valkenburg,
Geulle en Brommelen. Gelijk
nadat ik op het nieuws zag dat er
overstromingen waren, begon ik
met koken. Ik plaatste een oproep
op de Facebookpagina ‘Gratis spullen
voor de lege beurs SittardGeleen’
met de vraag of er mensen beschikbaar
waren die het eten op
konden komen halen en het naar de
slachtoffers te brengen. Daar kwamen
tientallen reacties op.”
Hoe kom je aan alle ingrediënten
voor de maaltijden?
„Elke dag komen er mensen aan de
deur om mij deze te brengen. Zij komen
grotendeels uit het netwerk
dat ik voor de ramp al had: de afgelopen
zes jaar maak ik wekelijks
maaltijden voor gezinnen die weinig
te besteden hebben in SittardGeleen
en omstreken. Ook kook ik
elk jaar een kerstdiner voor honderd
man. Normaal werd dit op locatie
gedaan, maar door corona
laat ik het door de mensen zelf ophalen
in bakjes. Deze ervaringen
zorgen ervoor dat het mij geen
moeite kost om in een korte tijd grote
hoeveelheden eten te maken en
te verspreiden.”
Ben je de hele dag bezig met koken?
„Ja, maar ik maak tussen de bedrijven
door ook voedselpakketten
voor de slachtoffers. Nu het bekend
is dat je bij mij eten kunt afgeven,
staan er de hele dag mensen voor
de deur met onder meer blikken
soep, babyvoeding en waterflessen.
Mijn hele oprit staat nu voor de
tiende dag op rij standaard vol met
honderden spullen. Het is overweldigend
mooi om te zien hoe vrijgevig
mensen zijn. Als ik niet boven de
pannen sta, ben ik dan ook vooral
bezig met het sorteren van deze
spullen, ervoor te zorgen dat alles
over dozen wordt verdeeld en de
deur opendoen voor alle mensen
die iets komen brengen.”
Hoe financier je dit alles?
„De maaltijden betaal ik deels uit
eigen zak en van vrijwillige bijdrages
van mensen. De producten
voor de voedselpakketten, maar
ook kleding, meubels en poetsspullen,
worden gratis aangeleverd
door mensen uit heel Nederland.
Van Uden, Nieuwegein tot Terneuzen:
ze reizen allemaal naar Limburg.
We kunnen niet iedereen helpen,
maar iedereen kan iemand
helpen.”
ZEG HET MAAR...
DOOR MARJOLEIN WELLING
Toen Linn Hoch uit Geleen het
schokkende nieuws over de
watersnood zag, twijfelde ze geen
seconde en wilde graag helpen.
Sindsdien staat ze nonstop
in de
keuken om eten te bereiden voor
slachtoffers uit heel Limburg.