Te midden van alle voedselhysterie
zijn een paar dingen zeker. Eén van die
zekerheden is dat suiker een stiekeme
sluipmoordenaar is. Dat suiker slecht is,
weten we allemaal wel.
Toch consumeren we het nog veel te
veel met z’n allen. Soms wetend, vaak
ook onwetend. We eten gemiddeld zo’n
125 gram suiker per persoon per dag.
Klink niet schokkend, maar dat zijn
toch zo’n 28 suikerklontjes. Een derde
daarvan zijn suikers die standaard
SUIKERS
in producten als melk en fruit zitten,
zogenoemde natuurlijke suikers. De
rest zijn toegevoegde suikers. Daaronder
valt de suiker die we zelf in ons
drankje of over ons eten gooien, maar
ook de suikers die fabrikanten aan onze
voeding toevoegen.
De e ecten van suiker
Om goed te snappen waarom suiker
zo slecht voor ons is, moeten we weten
wat het met ons lichaam doet. Op het
moment dat je suiker inneemt, stijgt
je bloedsuikerspiegel. Het lichaam
reageert daarop door insuline aan te
maken. Door die insulineboost daalt
je bloedsuikerspiegel weer. Dit proces
herhaalt zich de hele dag.
Zodra je bloedsuikerspiegel weer op
een laag niveau zit, gaat je lichaam om
suiker vragen. Deze zucht naar suiker
wordt ons met de paplepel ingegoten.
Al van jongs af aan consumeren we
immers voeding waar suiker aan wordt
toegevoegd. En suiker is verslavend.
Hierdoor eten we vaak veel meer dan
we eigenlijk nodig hebben. Het suikeroverschot
dat we niet gebruiken wordt
opgeslagen als vet, veelal rond de buik.
Niet alle negatieve verhalen over suiker
zijn per defi nitie waar. Verbanden tussen
suiker en een hoge bloeddruk, leververvetting
of verslaving bijvoorbeeld
zijn nog niet genoeg onderbouwd en
moeten nog verder onderzocht worden.
Maar suiker veroorzaakt wel gegarandeerd
rotte tanden én het levert calorieen.
Te veel calorieën maakt mensen dik.
En dikke mensen hebben meer kans op
diabetes en hart- en vaatziekten. Die
ziekten zijn dus geen direct gevolg van
suiker, maar wel van overgewicht. En
op de manier waarop we nu als samenleving
suiker consumeren, ligt obesitas
altijd op de loer.
Verborgen suikers
De meeste mensen zijn zich wel bewust
van de negatieve gevolgen van overgewicht.
Precies de reden dat ze niet de
hele dag door koekjes, ijs en snoep eten
en zuinig omspringen met de suikerpot.
Toch wordt er nog te veel suiker
geconsumeerd.
Dat komt door de toegevoegde suikers
die door fabrikanten in levensmiddelen
worden gestopt. Zelfs als je alle
etiketten afspeurt op zoek naar deze
verborgen suiker kan het zijn dat je
dit alsnog binnen krijgt. Fabrikanten
hebben namelijk talloze synoniemen
voor suiker verzonnen, waardoor het
nog een hele klus is om te ontdekken of
een product nu wél of geen extra suiker
bevat. In feite zijn er maar een paar
soorten suiker.
Gewone suiker bestaat voor de helft
uit glucose (druivensuiker) en voor
de helft uit fructose (vruchtensuiker).
Rietsuiker is precies hetzelfde als
gewone suiker, maar heeft een bruine
kleur door spoortjes stroop. ‘Dextrose’
is een ander woord voor glucose en
levulose voor fructose.
Dan zijn er nog stropen, zoals
maisstroop, rijststroop, agavestroop
en isomerosestroop. Dit zijn mengsels
van suiker, glucose, fructose en water.
Vuistregel: staat er op het etiket iets wat
eindigt op -ose, -suiker of -stroop, dan
zit er suiker in.
We eten ongemerkt meer suiker dan
we denken
Wie denkt gezond bezig te zijn, kan
met deze kennis opeens van een koude
kermis thuiskomen. Suiker wordt
namelijk toegevoegd aan, eh… vrijwel
alles. Van saladedressings, soep en
sauzen tot vlees, brood, ovenschotels en
broodbeleg.
Suiker is een sluipmoordenaar
(juist als je denkt gezond te eten)
Soms doen we het bewust, soms onbewust – maar allemaal
consumeren we de hele dag door suiker. Zelfs als we denken
gezond te eten, krijgen we nog te veel suikers binnen. Met
alle negatieve gevolgen van suiker als sluipmoordenaar van
dien. Hoe zat het ook alweer?
Foto: Pexels
‘KIPPENVEL ONVERMIJDELIJK’
DE LIMBURGER MUSICALSITES I LOVE THEATRE DE VOLKSKRANT
SPEKTAKELMUSICAL MET MUZIEK VAN ROWWEN HÈZE
NOG SLECH TS T/M 2 SEP TEMB E R TE Z IEN !
Openluchttheater Tegelen | HETWASZONDAGINHETZUIDEN.NL