woensdag 04. 05. 2022 REGIO 5
Foodfotograaf Rob van Soest smult van
het ‘grandioze culinaire aanbod’ in Venlo
Venlonaar Rob van Soest (67)
woonde en werkte jarenlang in het
westen van het land, waar hij met
zijn bedrijf Essenza.nl professionele
trainingen met unieke concepten
en ervaringsgerichte invullingen
in de markt zette. Met zijn
universitaire achtergrond ontwikkelde
hij opleidingen voor trainers,
coaches, managers en andere
leidinggevenden. Na zijn omzwervingen
is hij eindelijk weer terug in
zijn geboortestad Venlo, waar hij
zijn twee oude liefdes weer heeft
opgepakt: koken en fotograferen.
STEYL
ARCEN
Hoedendag met shows
in Kasteeltuinen
Anique runt ‘Bol.com’ voor mensen met kanker
Een mutsje voor je door chemo kaal
geworden hoofd, uitneembare
borstprotheses van stof in plaats
van ‘koude kipfilets’, een beha met
masserende werking bij oedeem of
boezemkussentjes voor onder de
oksel na een borstkankeroperatie.
Anique Triest uit Steyl had er nooit
van gehoord. Totdat in december
2020 haar schoonzus Linda, toen 46
jaar, borstkanker bleek te hebben.
„Ze ging meteen de medische molen
in. Voor het eerst zag ik wat chemo
met een mens doet en hoe zwaar
zo’n traject is. Er is maar weinig wat
je dan kunt doen, behalve helpen
met poetsen, de tuin bijhouden of er
gewoon voor iemand zijn.”
In juni vorig jaar kreeg schoonmoeder
José (69) bericht dat ze eruit
was gepikt bij het bevolkingsonderzoek
naar borstkanker. „Het hele
circus begon opnieuw. José vond het
vreselijk dat zij die molen in ging,
terwijl haar dochter nog ziek was.”
Vervolgens kreeg ook stiefmoeder
Susan (71) bericht dat bij het bevolkingsonderzoek
borstkanker was
ontdekt.
Triest wilde meer doen voor de drie
vrouwen, met wie ze heel hecht is.
Dus stortte ze zich op de spullen die
Linda, José en Susan tijdens hun behandeltraject
nodig hadden. „De
mutsjes kende ik wel. Al die andere
dingen leerden we via forums en
Facebookgroepen over kanker of
we hoorden het via via.”
En dan waren al die artikelen ook
niet altijd eenvoudig te koop. „Ik
vroeg me af waarom er geen
‘Bol.com’ met spullen voor mensen
met kanker was. Daarom heb ik zelf
met wat hulp een website in elkaar
gezet. Zo is L’eclat ontstaan.” De
naam is Frans voor ‘de schittering’.
„Dat staat voor de fonkeling die ik
altijd in de ogen van Linda, José en
Susan ben blijven zien. Ze krabbelen
nu alle drie gelukkig weer in hun
eigen tempo op.”
Meer info staat op www.leclat.amsterdam.
Toen ze in haar eigen omgeving zag
hoeveel spullen er zijn om het
dagelijks leven voor mensen met
kanker aangenamer te maken,
vroeg Anique Triest (42) uit Steyl
zich af waarom daar geen ‘Bol.com’
voor is. Dus startte ze die zelf.
DOOR KIM JACOBS
Van een ‘masserende’
oedeembeha had Anique
Triest nog nooit gehoord.
FOTO LÉ GIESEN
TIP ONS
Beste lezer, voor deze VIA
zijn we op zoek naar lokaal
(verenigings)nieuws, tips en
informatie. U kunt ons uw
tekst met foto’s mailen:
noordmidden@
delimburger.nl
(t.a.v. VIA, vermeld dit duidelijk).
Stuur uw materiaal op tijd in;
bij tijdsgebonden activiteiten
liefst 2 weken vooraf.
We zien uw kopij met
belangstelling tegemoet.
Dank!
Redactie De Limburger
Moederdag is Hoedendag in Kasteeltuinen
Arcen. De laatste haute
couture in hoofddeksels wordt zondag
getoond op de catwalk.
Ontwerpster Carina van ’t Hof uit
Arcen organiseert de shows waarin
tophoedenmakers en leerlingen van
SintLucas Boxtel hun nieuwe collectie
tonen tegen het decor van Kasteel
Arcen. Het park nodigt ook bezoekers
uit om hun mooiste hoed op
te zetten en daarmee kans te maken
op een prijs. Er zijn modeshows om
11.30, 13.30 en 15.30 uur. Modellen
showen hoeden van Alice
Ng’adnweVermeulen
van Alice
VDesigns,
Adèle JanssenPeeters
van Chapeau!, Stacy van Esch van
Esch Millinery en leerlingen van Irene
van Bugt van SintLucas. Modehuis
Berden zorgt voor de kleding en
de Venlose zangeres Linda Zijlmans
luidt elke show in met een optreden.
Hoeden op de cattwallk..
FFOTTO JJOYY FFOTTOGRRAFFIIEE
fantastische streekproducten tegen,
zoals de kazen van kaasboerderij
Bergerhof in Velden. De kaasmakerij
met winkeltje wordt gerund
door Katrien Lommen, een
van huis uit echt Gouds kaasmeisje.
Lijkt me geweldig om met haar een
keer een mozzarellaworkshop
te
houden.”
Van eten naar fotograferen is voor
Rob slechts een kleine stap. „Ik fotografeer
al zo lang ik me kan herinneren.
In mijn ouderlijk huis had ik
vroeger al een doka. Dan ging ik met
mijn analoge camera de natuur in of
ik fotografeerde op bruiloften om
vervolgens het rolletje te ontwikkelen
en af te drukken. Dat was altijd
een spannend proces.”
Rookmachine
Tegenwoordig maakt hij met zijn
geavanceerde digitale camera
sfeerbeelden van zorgvuldig gedecoreerde
borden met eten. Foodfotografie
is een arbeidsintensieve
en tijdrovende bezigheid. „Ik maak
stillevens voor restaurants en daar
hoort ook een soort visagie bij. Dan
leg ik nog even een aardappeltje op
de juiste plek. Een rookmachine
doet lijken of het vlees dampend
vers op het bord ligt. Een druppeltje
op een appel of tomaat stabiliseer ik
met behulp van glycerine, terwijl ik
de glans op vlees stabiliseer met
marmiet. Ik werk het liefst met een
donkere achtergrond. Dan komen
de gerechten het best tot hun recht.
Of ik plastic tomaten of paprika’s
voor mijn composities gebruik? Nee
hoor, waar zie je me voor aan!?”
DE OMMEZWAAI
DOOR PIETER DUIJF
„Mijn moeder was mijn grote inspirator.
Ik kom uit een gezin met 10
kinderen. Ze stond min of meer ieder
moment van de dag achter het
fornuis. Dan maakte ze soep of
draaide zelf van die heerlijke vleeskroketten.
Als kleuter zat ik vaak op
het aanrecht om van haar de kunst
af te kijken, zeg maar. Ik ruik nog
haar handen met de geur van vers
gesneden uien of prei. Ze drapeerde
vaker een enorme braadworst in de
pan in de vorm van de letter ‘S’. Dat
is de ‘s’ van ‘sissen’ zei ze dan.”
Het koken is tot diep in het DNA van
Rob doorgedrongen. Op zijn achttiende
was hij al lid van de prestigieuze
Cuisine Culinaire Nederland
in Maasbree. Tegenwoordig geeft
hij thuis kookworkshops. „Dan geef
ik aan een groep enkele uurtjes les
in intuïtief koken. Dat is dus blind
koken zonder recept. Met name gevorderde
koks hebben hier moeite
mee. Dan verdwijnen ze met hun
mobieltje voor even naar het toilet
om ‘stiekem’ te googelen naar wat ze
met de beschikbare ingrediënten
kunnen doen. En even later staan ze
in de keuken een tijdlang te bakkeleien
welke schaaltjes en wijnglazen
ze op de lange tafel moeten zetten.”
Walhalla
Rob is drukdoende om NoordLimburg
als culinair walhalla te herontdekken.
„Ik sta versteld van het restaurantaanbod
in Venlo. Gewoon
grandioos. En ja, ik kom de meest
Rob van Soestt combiineerrtt
ttwee passiies:: koken en
ffottogrraffiie.. FFOTO''S LÉÉ GIIESEN
Uw carrièreswitch!
Wij zijn op zoek naar lezers die
een bijzondere carrièreswitch
hebben gemaakt. Stuur een
omschrijving naar:
noordmidden@
delimburger.nl