11
MEER GASTVRIJHEID DOOR
INZET VAN ROBOTS
Danny Deng
Van een jongeman die niet wilde
werken en liefst backpackend de
wereld over trok, heeft Danny Deng
zich, tegen wil en dank, ontwikkeld tot
een succesvolle horeca-ondernemer.
Zijn concepten zijn steeds weer
verrassend, vernieuwend en gedurfd.
“Ik wil de concurrentie altijd een
stap voor blijven. Hip en trendy is
niet voorbehouden aan de Randstad.
Kerkrade, middenin de Euregio, is voor
mij het begin van een andere wereld.”
Op dit moment staat zijn nieuwste
restaurant in de steigers: Dadawan,
aan de Rodaboulevard in Kerkrade,
hoopt nog deze zomer zijn gasten te
kunnen begroeten. Met gastvrouwen,
gastheren èn robots! Robots? Is dat niet
onpersoonlijk? “Zeker niet. Integendeel
zelfs”, durft Deng te beweren. “Door de
inzet van robots, wordt mijn personeel
ontlast. De gastheer of gastvrouw
heeft meer tijd om onze gasten rustig
te woord te staan. Minder stress, meer
tijd voor aandacht. Werken in de horeca
wordt weer leuk!”
Meest effectieve inzet
Meer tijd voor de gast, omdat James, Amy
of Aker het eten en drinken uitserveren
en ook afruimen. Dat het concept werkt,
bewijst het succes van de eerste drie
Dadawan vestigingen in Maastricht,
Eindhoven en Arnhem. “Het verschil is
dat we hier te maken hadden met de
beperkingen van bestaande panden.
Hindernissen als drempels en smalle
doorgangen, waardoor de robot zich
moest aanpassen aan het gebouw. In
Kerkrade doen we het andersom. Hier
kunnen we het gebouw optimaal indelen
voor de meest effectieve inzet van de
robots.”
Reizen om ideeën op te doen
Danny groeide op in het Chinese
restaurant van zijn ouders, maar zag zijn
toekomst elders. “Ik wilde de wereld zien.
Rugzakje mee. Onder een brug slapen als
het moest. Dag en nacht werken, zoals
mijn ouders, zag ik niet zitten.” Zijn ouders
wilden hem behoeden voor foute keuzes.
Speciaal voor Danny kochten ze een
restaurant: Chinees-Indisch restaurant
Boeddha in Schinveld. “Voor mij hadden ze
zich in de schulden gestoken. Ik nam mijn
verantwoordelijkheid en ging aan de slag.
Intussen had ik een gezin en ook daarvoor
voelde ik me verantwoordelijk. Alle
facetten van het bedrijf heb ik doorlopen.
Koken kan ik nog steeds niet, maar ik
weet wel hoe het eruit moet zien.” Zijn
hang naar reizen gaf hij niet op. “Ik reis
de hele wereld over. Nou ja, nu even wat
minder vanwege Corona. Maar als ik hoor
dat in Las Vegas het grootste buffet ter
wereld wordt aangeboden, wil ik dat zien.
En proeven!” De ondernemer knipoogt en
lacht. “Zo kom ik op nieuwe ideeën. Het
gebruik van robots zag ik in China. Daar
worden ze ingezet in ziekenhuizen om
medicijnen rond te brengen.”
Verbouwing Parkstad Plaza
In samenwerking met de universiteit
Maastricht werden de robots
doorontwikkeld voor de horeca.
“Uiteraard heb ik alle patenten”, laat
Deng zakelijk weten. De pandemie is
lastig, maar de restauranteigenaar ziet
het als een gegeven. “Gezondheid heeft
nu prioriteit en dat is goed. Ik ben ervan
overtuigd dat betere tijden zullen komen
en mensen de meerwaarde van uit
eten nog meer gaan waarderen. Thuis
smaakt hetzelfde gerecht of drankje toch
anders.” De sluiting van de horeca werd
aangegrepen om Parkstad Plaza grondig
te verbouwen. Van 1000 zitplaatsen terug
naar 650. Een volledig nieuw interieur en
een aangepast concept. “Ook hier probeer
ik de concurrentie weer een slag voor te
blijven.”
Dadawan is, met de 800m2 binnen
en 350m2 terras buiten, kleiner dan
het broertje Parkstad Plaza, dat aan
de andere kopse kant van hetzelfde
complex gevestigd is. “Ik word echter
geen concurrent van mezelf hoor! Beide
restaurants hebben een eigen doelgroep
en beleving. De robots gaan het verschil
maken.”
www.parkstad-plaza.nl
Tekst: Katja Waltmans
Beeld: Jean-Pierre Geusens