Het begon allemaal in 1907 toen
Karel Voncken aan de Sittarderweg
in Heerlen een eigen bakkerij
opende. Drie generaties lang
bleef het bij die ene zaak. Totdat
Frans Voncken in 1993 zijn vader
opvolgde. Er kwam al snel een
winkel bij. En later nog een. En nog
een et cetera. Anno nu telt bakkerij
Voncken 21 fi lialen, een webshop
en ruim 250 werknemers. De
volgende uitbreiding van de centrale
ambachtelijke bakkerij in Kerkrade
is alweer aanstaande.
Tekst: Frank Seuntjens
Beeld: Jean-Pierre Geusens
Bakkerij Voncken heeft nu winkels in
Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum,
Nuth, Voerendaal, Maastricht, Vaals,
Gulpen, Margraten en Berg en Terblijt.
Bovendien wordt brood en banket
geleverd aan supermarktketens,
zorgorganisaties en aan tal van
restaurants, hotels en cateraars. “We
bakken zeven dagen per week.”
Maar het succes kwam niet aanwaaien.
“We hebben wel wat leermomentjes
gehad. Dat begon al toen we onze
tweede zaak openden. Hadden we even
geen rekening gehouden met onze
beperkte ovencapaciteit. We konden niet
4
op tijd leveren. Dat was wel stressen.
Zo hebben we in de loop der jaren
natuurlijk nog wel vaker gebibberd.”
Over de ovencapaciteit hoeft hij zich
vandaag de dag in elk geval geen zorgen
meer te maken. Sinds 2008 beschikt
Voncken over een grote centrale
ambachtelijke bakkerij in Kerkrade.
“Dat was in feite al vanaf het begin mijn
droom. Anderen noemen het misschien
visie of doel.” Zijn keuze voor Kerkrade
heeft hij geen seconde betreurt. “Dat
Kerkrade is uitgeroepen tot mkbgemeente
van het jaar is volledig terecht.
De lijntjes zijn heel kort en ze denken
mee met de ondernemer.”
Praktijkschool
Tussentijds werd de bakkerij al eens
fors uitgebreid en nu staat er opnieuw
een enorme verbouwing op stapel. De
totale vloeroppervlakte wordt met
2300 vierkante meter vergroot tot 5000
vierkante meter. De nieuwbouw gaat
behalve aan nieuwe werkplekken en een
eigen chocolaterie ook onderdak bieden
aan een soort praktijkschool. Frans
Voncken: “We zijn een samenwerking
aangegaan met het Vista College. We
richten hier diverse lokalen in waar
leerlingen niet alleen kunnen proeven
aan het bakkersvak, maar bijvoorbeeld
ook kunnen kennismaken met logistiek
en gastheerschap. We scheppen op
die manier leerwerkplekken en voor
ons is het natuurlijk ook een kans om
personeel te werven. Zo snijdt het mes
aan twee kanten.”
Corona is ook aan bakkerij Voncken
niet voorbij gegaan. De eigen lunchcafés
zijn gesloten en de bestellingen van
de horeca zijn weggevallen. “Maar
het draait”, zegt hij. “We hebben
nog de supermarkten en de
zorginstellingen, dus we klagen niet.
Weet je trouwens dat de dag na elke
coronapersconferentie onze omzet
inzakt?
De mensen krijgen dan toch telkens
kennelijk een mentaal tikje. Gelukkig
is dat de volgende dag kennelijk weer
verwerkt.”
Meewerkend voorman
In plaats van directeur noemt Frans
Voncken zich liever meewerkend
voorman. Hij draait dagelijks mee in de
bakkerij. “Zondag is mijn favoriete dag.
Dan sta ik al om half drie ’s nachts in
mijn eentje te bakken. En ’s ochtend
help ik mee om het brood en banket te
bezorgen. Als ik dan op straat iemand zie
lopen met verse broodjes in een zak van
bakkerij Voncken ben ik zielsgelukkig.”
En als beloning trakteert hij zichzelf dan,
zoals elke dag, op een stuk Limburgse
vlaai.
www.bakkerijvoncken.nl
BROOD, BANKET EN
BEROEPSONDERWIJS
Frans Voncken